home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Négy égtáj, egy Térkép” szombaton a Duna Televízió műsorán!
MTVA
2019.11.01.
LXXIV. évf. 43. szám
„Négy égtáj, egy Térkép” szombaton a Duna Televízió műsorán!

Százkilencven éve született Orbán Balázs „a legnagyobb székely”! — Elindult a Rákóczi emlékvonat Budapest és Kassa között — Márai Sándor és Kassa városa — felújítási munkálatok és szellemi megújulás Marosvécsen a Kemény-kastélyban.

Orbán Balázs néprajzkutató, fotográfus, országgyűlési képviselő. Kiemelkedő, máig meghatározó értékű műve a Székelyföld leírása. A lengyelfalvi báró művelt világutazó volt és egyúttal Székelyföld modernizációjának egyik legjelentősebb 19. századi úttörője. A hálás utókor hamarosan emlékmúzeumot állít tiszteletére egykori birtokán, Szejkefürdőn.

A 2019-es esztendőt a Magyar Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította. Ennek jegyében indított nosztalgiavonatot a MÁV. A Budapest–Kassa útvonalon közlekedő történelmi emlékvonat különleges programokkal várja az érdeklődőket.

Márai Sándor életútja az egyik legkülönösebb a XX. századi magyar írók között. Szülővárosához, Kassához fűződő viszonya nagyon szoros volt. Írásaiban újra meg újra felmerül egy-egy emlékkép a múltból, amely ehhez a városhoz és környékéhez köti. A felvidéki város tisztelettel adózik híres szülötte, Márai Sándor emlékének.

Erdély egyik legnagyobb múltú kastélya, a marosvécsi Kemény-kastély, ma múzeumként látogatható. A román államtól öt évvel ezelőtt kapták vissza az örökösök. A Kemény család leszármazottjai megfeszített munkával próbálják felújítani a kastélyt, amelyet egyúttal szeretnének kulturális programok színterévé varázsolni.


Adás:
Duna Televízió, november 2. (szombat) 06:55
Ismétlés
Duna World, november 2. (szombat) 18:55
Duna World, november 3. (vasárnap) 05:50. és 11:00
Duna World, november 5. (kedd) 16:45
Duna World, november 7. (csütörtök) 16:45

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..