home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Negatív PCR-teszt vagy karantén
Talpai Lóránt
2020.12.17.
LXXV. évf. 51. szám
Negatív PCR-teszt vagy karantén

Egyelőre maradnak a szigorítások — 1,7 millió nyugdíjas részesül segélyben — Megszűnhet a létszámstop a közszférában — A GDP esése 1 százalékos lesz — Furcsa tortát kapott ajándékba Aleksandar Vučić

Egyelőre maradnak a szigorítások

A szerbiai válságstáb december 14-ei döntése értelmében a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat december 18-áig, péntekig hosszabbították meg, amikor újabb ülés várható. 

Újdonságnak számít, hogy december 20-ától valószínűleg január 10-éig minden külföldi állampolgárnak, aki belép Szerbiába, függetlenül attól, hogy melyik országból érkezik, 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell birtokolnia. Ami Szerbia állampolgárait illeti, ha nem tudnak negatív PCR-tesztet felmutatni, akkor kötelesek tíz napig otthoni elszigeteltségben maradni, amit akkor szakíthatnak meg, ha időközben elvégzik a tesztet, és az negatív lesz. (Tanjug)

 

1,7 millió nyugdíjas részesül segélyben

Siniša Mali pénzügyminiszter megerősítette, hogy december 18-án minden nyugdíjas 5000 dináros egyszeri segélyben részesül. A támogatást 1,7 millió nyugdíjas kapja meg. A pénzügyminiszter azt is kijelentette, hogy a 2021. évi költségvetés-tervezetnek két nagyon fontos eleme van: soha nem látott mértékben támogatja a fejlesztési projektumokat, és szociális jellegű, mivel növeli a polgárok életszínvonalát. Kiemelte, továbbra sem állnak el a Szerbia 2025 programtól, melynek célja, hogy 2025-ben az átlagbér értéke 900 euró, a nyugdíj pedig 430 euró legyen. (Tanjug)

 

Megszűnhet a létszámstop a közszférában

A múlt héten a költségvetési törvény módosításáról zajlott a vita a szerb parlamentben. A módosítások a közszférában való munkavállalás módjának rugalmasabbá tételéről szóltak. Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentette, az új munkaerő alkalmazását ezentúl nem kell a kormány által létrehozott tanácsnak elfogadnia. Viszont olyan korlátozások lépnek életbe, amelyek kimondják, hogy az előző évben megszűnt munkaviszonyok számának csupán hetven százalékát lehet betölteni. Arról, hogy szükségük van-e új alkalmazottakra, az intézményeknek kell dönteniük. (Tanjug, Szerbiai RTV)

 

A GDP esése 1 százalékos lesz

Ana Brnabić miniszterelnök a szerbiai Amerikai Kereskedelmi Kamara online konferenciáján reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg érvényben lévő járványügyi intézkedések miatt néhány nap múlva érzékelhető lesz a vírus terjedésének csökkenése. „A járvánnyal és a koronavírus okozta válsággal a jövő év első felében is szembe kell néznünk” — fogalmazott. „A kormány a járvány kezdete óta a munkahelyek megőrzésén és az egészségügyi rendszer összeomlásának megelőzésén dolgozik. Szerbia az évet 1 százalékos GDP-eséssel fejezi, vagyis európai viszonylatban a legjobbak között szerepelünk. Az idén meghozott intézkedéseknek köszönhetően jövőre lehetőségünk lesz behozni a lemaradást” — hangoztatta Brnabić. (Tanjug-Szerbiai RTV)

 

Furcsa tortát kapott ajándékba Aleksandar Vučić

Kruševacon 500 személy befogadására képes kórház épül a koronavírussal fertőzöttek számára. Az épület még el sem készült, a leendő alkalmazottak azonban köszönetként máris tortát küldtek Aleksandar Vučić államfőnek. „Köszönöm a Termomontnak ezt a szép ajándékot! Egy kórház alakú tortát kaptam, ennél viszont sokkal fontosabb, hogy mihamarabb fel is épüljön az intézmény. Egy hét múlva ez meg is történik. Mindez sokat fog segíteni a koronavírus elleni harcban” — hangoztatta az államfő. (Noizz.rs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..