home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ne nézz fel!
Brasnyó Zoltán
2022.01.13.
LXXVII. évf. 1. szám
Ne nézz fel!

Politikai szatíra és társadalomkritika a javából. Naná, hogy Leonardo DiCaprio kapható az ilyesmire, főleg, ha a cselekmény mögött a környezettudatosság (azaz főképp annak hiánya) húzódik meg. Ha a felelőtlenséget nyakon öntjük a közösségi médiában érlelt fogyasztói társadalommal, akkor félelmetesen pontos korrajzot kapunk Adam McKay Netflix-filmjében. A Ne nézz fel! két tudós története, akik rábukkannak valamire, amiről azt hiszik, a világ azonnal felelősségteljesen kezeli majd. Mekkorát tévednek! Mi, nézők pedig azon a felismerésen borzongunk majd, hogy minden bizonnyal hajmeresztő lenne a hasonlóság a valósággal, ha egyszer igaznak bizonyulna a film felvetése.

Kate Dibiasky (az ezúttal kissé visszafogott, mégis több jó pillanatot is hozó Jennifer Lawrence) csillagász doktorandusz és főnöke, dr. Randall Mindy (a most is zseniális Leonardo DiCaprio) óriási felfedezést tesz: egy olyan üstökös közeleg a Föld felé, amely hat hónap múlva telibe találja majd bolygónkat, méretéből pedig arra lehet következtetni, hogy mindannyian belepusztulunk a találkozásba. Az első sokk után a Mount Everest méretű üstökösről jelentést tesznek a Fehér Házban, ahol éppen politikai csatározások közepette próbál evickélni az aktuális amerikai elnök asszony (a mindig tökéletes Meryl Streep).

Kate és Randall azonban hamarosan rájön, hogy mind a kormány, mind pedig a média magasról tesz az egészre: a reggeli tévéműsorban a vidám műsorvezetők elröhögik az utolsó blokkba beszerkesztett „világvégés” témát, inkább Mindy professzorra, a középkorú, szexi tudósra hegyezik ki az egész történetet, Kate pedig, miután kiborul a műsorban, melyben az embereket a közelgő veszélyre kellene figyelmeztetni, gyorsan mémmé válik a neten. Az újságok sem látnak ebben nagyobb sztorit, még a népszerű popdíva szakítása is több nézőt és olvasót vonz ennél a tudományos baromságnál. Valójában senki sem hiszi el az egészet, és egyébként is: a fogyasztók ijesztgetése sosem volt túl kifizetődő. Még úgy sem, hogy a világ tudósai lassacskán rádöbbennek és igazolják is, hogy az üstökös valóban a Föld felé tart. Az USA elnöke és kabinetfőnöke (a most is rendkívül irritáló Jonah Hill) végül azonban úgy dönt, a politikai csatározásokból csak egy mindenkit megrázó esemény tudja számukra elhozni a menekvést: ha halálra rémítik a világot ezzel a kellemetlen üstökössel.

Megjelenik tehát az USA mint a szokásos megmentő — és persze az amerikai zászlóba tekert, szivarozó, Jack Danielst kortyolgató tökös katona, aki majd felmegy az űrbe, hogy rakétákkal robbantsa szét a veszedelmet. A tévéműsoroknak, a közösségi oldalak üzemeltetőinek pedig mindeközben az internet hisztiző népét, majd a lassacskán kialakuló szekértáborokat kell kielégíteniük. Ahogy a Föld bolygó népe hamarosan ráébred, hogy néhány hónapon belül valóban mindenkinek kampó, a baloldali és a jobboldali mozgalmak felerősödnek. A megalomán telekommunikációs próféta, a Bash elnöke (minden hasonlóság a valósággal nem csak a véletlen műve) persze más megoldást kínál: az üstökösben olyan ásványok vannak, amelyek fontosak a mobiltelefon-gyártásban, Kína pedig nem ad ezekből többet Amerikának. Úgyhogy a legjobb, ha privatizálják az üstököst, mert ez a lépés idővel (az égi jövevény kontrollált felrobbantása után) több millió embernek adhat munkát, a belőle kinyert nyersanyagok pedig elhozzák majd a világbékét.

A Ne nézz fel! végig nagyon vicces és egyúttal ijesztő társadalomkritika, melyben visszaköszönnek napjaink összeesküvés-elméletei, a radikális megmondóemberek lózungjai, a hashtaggel megjelölt kihívások és a közösségi média gyakran együgyű vagy egyenesen agymosott közege is. Sőt, még a mögöttünk álló időszakban, a pandémia idején tapasztalt legvadabb véleményütköztetések hangulata is. Adam McKay filmjét a Netflixen lehet megnézni, akár magyar szinkronnal is.

Kép: netflix.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..