home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ne legyen beteg a gyerek nyáron (se)
Bíró Tímea
2019.08.02.
LXXIV. évf. 30. szám
Ne legyen beteg a gyerek nyáron (se)

Sok szülő kérdésekkel a fejében és félelmekkel vág bele a gyerekkel való első nyaralásba, és azok sem teljesen nyugodtak, akik táborba küldték a csemetéjüket. Ladóczki Szalma Csilla doktornővel néhány fontos kérdésről beszélgettünk.

* Milyen idős babát vihetünk magunkkal egy hosszabb útra?

— Ez attól függ, hogy milyen módon fogunk eljutni a kiszemelt helyre. Ha megvannak a megfelelő feltételek, vagyis sűrűbben megállhatunk útközben, le tudjuk hűteni a gyermeket, akkor akár már néhány hónapos korában is belevághatunk egy hosszabb utazásba. Ugyanez vonatkozik a repülőre is, csak ott kiemelten fontos ügyelni a gyerek orrának a tisztaságára, ha nem funkcionál ugyanis az Eustach-kürt, tehát ha egy picit tele van az orrocskája, akkor fájdalmas lehet a fel- és a leszállás. Ilyenkor bizonyos orrcseppeket javaslunk a szülőknek, vagy pedig ajánlatos a fel- és a leszállás alkalmával megitatni a gyereket, mert akkor elkerülhető ez a gond. Ha autóval kelünk útra, figyeljünk a gyakori megállásokra, szellőztessük a járművet, nehogy túlmelegedjen a gyermek. A kiszáradás elkerülése érdekében különösen fontos, hogy sűrűbben kínáljuk vízzel a kicsit, érdemes a boltban vásárolt buborékmentes ásványvízzel itatni. De ez szigorúan víz legyen, a gyümölcslé ugyanis nem alkalmas a szomjúság oltására, persze időnként azt is kaphat a baba. Akár itthon vagyunk, akár elutazunk, a gyerekeknek nyáron rosszabb az étvágyuk, ez természetes jelenség, ezért nem kell őket állandóan étellel tömni. Érdemes ebben az időszakban kisebb mennyiségekkel és gyakrabban kínálni, illetve részesítsük előnyben a gyümölcsöket és a zöldségeket. Egyáltalán nem biztos, hogy fertőzött vagy alkalmatlan élelmiszer az oka annak, ha a gyereknél utazási hasmenés lép fel. Elkerülése végett azt javaslom, hogy az indulás előtt néhány nappal és az ott-tartózkodás alatt probiotikumot adjunk a kicsinek. Nyaraláskor kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a bőr ápolására és védésére, valamint hogy 11-től 16 óráig ne tartózkodjunk a tűző napon. Sokféle készítmény közül választhatunk, illetve léteznek már úgynevezett vegyi szűrők nélküli napozókrémek is, melyek azok számára ajánlottak, akiknek a bőre hajlamos az ekcémára, vagy napallergiájuk van. Mivel vízben is tartózkodnak a gyerekek, törölgetjük őket, ezért kétóránként be kell kenni őket a krémmel. Rendkívül fontos a szem védelme is, mivel ebben a korban még nagyon érzékeny a szemfenék, hiszen nagyobb mennyiségű fényt enged át a pupilla. Óvintézkedésként kiskalap vagy szemellenzős sapka viselete lenne hasznos. Ha a napszemüveg mellett döntenek a szülők, annak egy nagyon jó minőségű UV-szűrős terméknek kell lennie, mert a gyermekek által kedvelt macis, szíves, helyes kis napszemüvegek nem nyújtanak védelmet. Utazás alkalmával nem ritka, hogy a kicsi tengeri betegségben szenved, ezért javaslom a gyömbérkoncentrátumú tablettákat, nyalókákat.

* A napszúrás egy gyermek esetében ugyanolyan tüneteket produkál, mint a felnőtteknél?

— Igen, ugyanazok a tünetek, csak jóval előbb alakulnak ki a piciknél, és erőteljesebb a tünetegyüttes. Ezért fontos nedvesíteni a hajukat, a fejüket kalappal védeni, és ügyelni kell rá, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a napon. A hőguta, vagyis a túlmelegedés is sokkal előbb alakul ki náluk, mint nálunk, felnőtteknél.


Ladóczki Szalma Csilla gyerekorvos (a szerző felvétele)
 

* A nyár a friss gyümölcsök és zöldségek évszaka. Mire kell odafigyelni ezzel kapcsolatban?

— Mivel nem ismerjük a külföldi víz minőségét, ott-tartózkodásunk alatt olyan gyümölcsöt vásároljunk, amely hámozható. Ez a fertőzések és a hasmenés megelőzése érdekében javallott. Más típusú élelmiszerekre is vonatkozik az a szabály, hogy idegenben ne próbálkozzunk új dolgokkal, hanem csak azzal etessük a gyereket, ami már bevált, ami nem idéz elő gyanús tüneteket vagy allergiás reakciót. A gyermek érzi, hogy mi az, amit elfogadhat, és mi az, amit nem, ezért hallgatnunk kell rá.

* A gyerek akár egy táborban is „begyűjthet” egy kullancsot. Ilyen esetben mi a teendő, ha nem tudjuk azonnal orvosi ellátásban részesíteni?

— Ne engedjük el úgy a táborba, hogy nem visz magával kullancsriasztót. Nem mindegyik szúnyog elleni szer megfelelő a kullancsok ellen is, erre figyeljünk oda, és meg kell tanítani a gyereket a szer rendszeres használatára. A kullancsnak szüksége van egy-két óra hosszára, hogy befúrja magát a bőrbe, ezért egy-másfél óránkét simogassuk át a gyereket, mert ilyenkor még leseperhető az állat a testről vagy a hajról. Amikor észrevettük, hogy a rovar befúrta magát a bőrbe, semmit se csepegtessünk a csípés helyére, azaz minél kevésbé irritáljuk, mert a kullancs ilyenkor fogja befecskendezni a bőr alá a gyomortartalmát, amelyben ott lehet a Lyme-betegség vagy a vírusos agyvelőgyulladás kórokozója. Forgó mozdulattal mielőbb el kell távolítani a kullancsot, és oda kell figyelni a csípés helyére is az elkövetkező 2-4 hétben, hiszen egy pénzérme nagyságú piros folt megjelenése betegség tünetét jelezheti, s ezzel kötelezően orvoshoz kell fordulni. Szerencsére az agyvelőgyulladásért felelős vírussal ritkán találkozunk, az már lázzal, erős fejfájással, az éberségi állapot megváltozásával járó betegség, és azonnali kórházi kezelésre van szükség. Nem győzzük hangsúlyozni a megelőzés fontosságát.

* Melyek a leggyakoribb nyári betegségek?

— Egy picit nagyobb gyerekek esetében, akik már a víz alá merészkednek, kialakul a hallójárat-gyulladás, mely egy tipikusan nyári betegség, hiszen úgy jön létre, hogy a magas hőfok és a nedvesség találkozik. Ez egy nagyon intenzív fülfájással járó állapot, talán ez az, amivel a legsűrűbben keresik fel a szülők egy nyaralás alatt az orvost. Ennek elkerülésére is van megoldás, hiszen léteznek olyan fülspray-ek, amelyek a víz alá merülés előtt a fülbe fújhatóak, és védelmet nyújtanak a gyulladás ellen. Nyaranként felléphetnek olyan vírusos megbetegedések, amelyek 3—5 napig magas lázzal járnak, gyakran egyéb tünet nélkül. Ebben az esetben a külső hőmérséklet miatt nehézséget okoz a láz csökkentése. Gyakrabban jellemző a hányás és a hasmenés, ezért a probiotikum mellé rehidrációs folyadékot is érdemes magunkkal vinnünk az útra. Nagyon csúnyának tűnő bőrelváltozások, csípések is előfordulhatnak, különösen szúnyogirtás után. Elsősegélyként egy nagyon egyszerű és hatékony házi gyógyszert szoktam javasolni: egy deciliter vízben keverjünk el egy kávéskanálnyi szódabikarbónát, hűtsük le, és azzal borogassuk a bőrfelületet, ha pedig szükség van rá, akkor antihisztamin-tartalmú gyógyszerek adagolása vagy krémek használata is alkalmazható.

* Egyre népszerűbb a mosható pelenka. Hogyan kell úgy tisztítani, hogy ne irritálja a baba bőrét?

— Tény, hogy az eldobható pelenka megkönnyítette az anyukák dolgát, hiszen nagyon praktikus, viszont a nem megfelelő használata húgyúti fertőzéseket okozhat. Fontos lenne 2-3 óránként cserélni a pelenkát attól függetlenül, hogy tele van-e, vagy sem. A pelenka és a ruhák mosásánál is érdemes kétszer öblíteni, akkor biztosra megyünk. A popsitörlőkendőket kizárólag csak utazáskor kellene használni, jobb lenne megmosni a baba popsiját a tisztába tevés után.

 

Képaláírás:

Ladóczki Szalma Csilla gyerekorvos (a szerző felvétele)

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..