home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Ne kötözz hát embert a fára”
(re)
2014.10.28.
LXIX. évf. 44. szám
„Ne kötözz hát embert a fára”

Megemlékező ünnepség a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban

Ember, ha most utcára mész,
Ne csak harcos, de bölcs is légy!
Nem mindegy, hogy mérged nyeled,
Ki szorít most vállat veled,
Ki most a fegyvertársad,
Ki fizeti meg az árat?
Ki az okos, ki a bátor,
Ki nem fél a Párt szavától!

Ne kötözz hát embert a fára...

(Deák Bill Gyula: Nem ölni! — részlet)

A többi közt a fenti dalt is hallhattuk azon a megemlékezésen, amelyet az 1956-os forradalom emlékének szenteltek a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium magyar ajkú diákjai. Miközben a kivetítőn a forradalom rettenetes eseményeinek képkockái villantak fel, a színpadon hazafias dalok, versek hangzottak el tehetséges szavalók és zenében jártas fiatalok tolmácsolásában.

A megemlékező ünnepséget az intézmény minden évben megszervezi. A felkészítő tanárok hathatós odafigyelésének és a diákok érdeklődésének köszönhetően a közönségnek minden alkalommal szívet szorongató élményben van része.

A mostani megemlékezésre is nagyon sokan voltak kíváncsiak, ami arra enged következtetni, hogy fiataljainkat érdekli a nemzetük történelme, annak vérzivataros időszakai, és mély átéléssel tudnak azonosulni az ötvennyolc évvel ezelőtt Budapest utcáin borzalmakat átélő nemzettársaikkal. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..