home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Ne használd a hangod jajra!”
Martinek Imre
2020.03.09.
LXXV. évf. 10. szám
„Ne használd a hangod jajra!”

Születésének 70., illetve zenei pályafutásának 52. esztendejét ünnepelte meg március 8-án Dévai Nagy Kamilla Liszt-, Bartók- és Kazinczy-díjas előadóművész, Magyarország Érdemes Művésze, a Krónikás Zenede alapító igazgatója. A nagyszabású zenei és irodalmi rendezvénynek a budapesti Nemzeti Színház nyújtott befogadó helyszínt.

Az életműkoncert első részében a tanárnő a saját gazdag opusából válogatott egy csokornyit. Néhány vendégművész közreműködésével. Majd egy kisfilmet is bemutattak, melynek képkockái a távoli 1996 októberében rajtoló Krónikás Zenedéről és növendékeinek életszemléletéről meséltek. A második felvonás óráiban az egykori „krónikásokból” kinövő énekesek, hangszerszólisták és együttesek váltották egymást a színpadon. Erdélyből, Magyarországról, Kárpátaljáról…

Elkészült továbbá az alkalomra Dévai Nagy Kamilla életregényének első része is, Akit az Isten meghagyott címmel. Mint megtudtuk, a helyszínen értékesített kötetekből befolyó összeg a Krónikás Zenede munkáját hivatott támogatni. Egy saját székház nélküli intézményét. Az iskola negyed évszázadra visszatekintő áldásos működésébe — az Úr segedelmével — 2021. október 16-án lesz alkalmunk újra betekintést nyerni. Mégpedig a Müpában.

A vasárnap esti rendezvény fináléjában a Magyar Örökség díjas Misztrál Együttes lépett színre, majd pedig a jelenlegi krónikás növendékek emelkedtek vokális és instrumentális szólásra. Tanárnőjük köszöntésére, aki március 15-én a budapesti Művészetbarátok Egyesülete által 2001-ben alapított Obersovszky Gyula-díjat is átveheti.


A szerző fotói a jubileumi koncerten készültek:▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..