home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Ne fújd utánam a pörnyét”
Tóth Lívia
2022.05.19.
LXXVII. évf. 20. szám
„Ne fújd utánam a pörnyét”

Születésének nyolcvanharmadik és halálának ötödik évfordulója alkalmából Fehér Kálmán (1940—2017) költőre, íróra, műfordítóra, a Magyar Életfa díj kitüntetettjére emlékeztek a szülőhelyén, Csókán.

Fehér Kálmánnak nemcsak az irodalmi munkássága, hanem a közéleti szerepvállalása is jelentős volt. Belgrádban, a jogi karon diplomázott, az Új Symposion és a Létünk főszerkesztője, a Forum Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője, az újvidéki jogi kar lektora, majd a Forum vezérigazgatója is volt, de tartalmas életpályája során a diplomáciai szolgálat is megtalálta, 1986-tól 1991-ig Jugoszlávia bangladesi nagyköveteként tevékenykedett. 2000-ben, a nyugdíjba vonulása után, visszaköltözött Csókára.

„Mély kutakba nézni

Fölnézni az égre

Egymást észrevenni

Játszani ezt vérre”

(Fehér Kálmán: Kilencvenkilencedik panasz)

Több verseskötete jelent meg (Akvárium, Száz panasz, Fürjvadászat, Kantáta a szabadságról, Szemkút, Száz panasz és más versek stb.), Összjáték címmel ifjúsági regényt írt, a Látomásnak ajtót nyitni pedig egy folkkantáta, melyet a ’80-as években mutatott be az Újvidéki Színház.

— Mi, csókaiak büszkék vagyunk rá, a közéleti teljesítményére, az irodalmi munkásságára és arra is, hogy a csókaiságot kiváltságnak tekintette, megtiszteltetés volt, ha valakire azt mondta, valódi csókai — hangsúlyozta a megemlékezés kezdetén a temetőben Fehér Kálmán sírjánál Kónya Sándor versénekes, majd hozzátette, reméli, a közösség a jövőben is tisztelni és ápolni fogja az emlékét.

Fehér Kálmán hetvenhét évet élt. Halála után egy évvel emléktábla került a Tito Marsall utca 59-es számú házra, ahol a nyugdíjas éveit töltötte, és posztumusz jelent meg a Csókai breviárium című kötete is, melynek a készüléséről az utolsó éveiben sokat beszélt.

A rendezvény folytatásaként a csókai városi könyvtárban kiválóan összeállított, bensőséges hangulatú műsoron vehettek részt a szép számban összegyűlt érdeklődők. Erdélyi Ilona nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos tanár a személyes élményeit felidézve beszélt Fehér Kálmán életútjáról. Megemlítette, hogy egész életében a szülőföld szeretetére tanított, versei elkötelezettségről, kitartásról, bátorságról, becsületről tanúskodnak.

Galusz Áron, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója, sikeres versmondó az Összjáték című regényből adott elő egy részletet, Szemerédi Fanny fiatal csókai író pedig a könyvvel kapcsolatos gondolatait olvasta fel. Fehér Kálmán költeményei Kónya Lívia nyugalmazott lapszerkesztő, lektor és Oláj Ibolya pedagógus tolmácsolásában, illetve Kónya Sándor megzenésítésében szólaltak meg.

„Ne fújd utánam a pörnyét,

Se hideg lehelettel,

Kígyózó sóhajjal se élezd.”

(Fehér Kálmán: Béketűrés)

A Pannon RTV és a csókai városi könyvtár felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..