home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Ne engedjünk a 48-ból!”
Kartali Róbert
2023.03.15.
LXXVIII. évf. 11. szám
„Ne engedjünk a 48-ból!”

Vajdaságban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc március 15-ei központi ünnepségét Szabadkán, a Jadran Színpadon tartották meg. Nagy János, a Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet. A rendezvényen részt vett Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete, Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, a VMSZ parlamenti, tartományi, önkormányzati tisztségviselői és képviselői, az MNT tisztségviselői, valamint a vajdasági magyar közéleti és kulturális élet szereplői.

A magyar nemzet ereje kultúrájának nagyságában rejlik — elevenítette fel Kossuth Lajos március 3-ai beszédét Pásztor István, hozzátéve, hogy ezeknek a soroknak az üzenete ma is érvényes, igazsága találkozik a jelen valóságával. A VMSZ elnöke ünnepi beszédében ezt felidézve kiemelte: Ha kultúránkról lemondunk, darabokra hullunk. Politizálásunk alapja nem lehet egyéb, mint a kultúránk, melyben a fogalmak értelmezése nem önkényes, az embereknek van méltóságuk és becsületük, a nemzeteknek önállóságuk, a gyalázatos cselekedetek pedig következményekkel járnak.

— Kossuth, Petőfi és a többi ’48-as szellemiségéhez kell felkapaszkodnunk, nem pedig őket magunkhoz rántanunk, iszapbirkózáshoz invitálnunk. Vannak fogalmak, amelyek kiüresítéséhez sem európaiként, sem magyarként, sem az Európai Unión kívül létező polgárként nem asszisztálhatunk. Március idusa arra emlékeztet, hogy sohasem lehetünk egyedül, mert van kikhez igazodnunk.

Számunkra március 15-e örök iránytű. Ma is segít eligazodni, amikor a fogalmak tartalma és értelme szabadon, önkényesen megváltoztatható.

— A közteherviselés, a politikai jogegyenlőség, a népképviselet és a független kormány szavak tartalma és jelentése az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc vérrel öntözött földjéből nőtt ki. A márciusi ifjak és a magyar forradalom és szabadságharc hősei ezért küzdöttek 175 évvel ezelőtt. Úgyhogy tisztában vagyunk a szavak és fogalmak jelentésével és tartalmával. Ahogyan Kossuthék sem kértek hozzá birodalmi szótárt, úgy nekünk, az akkori Határőrvidéken élőknek, kései utódoknak sincs ilyesmire szükségünk — állapította meg a VMSZ elnöke.

— Ne engedjük a 48-ból! Legyen béke, szabadság és egyetértés. Legyen béke Európában, legyen béke magyar és magyar között, legyen béke magyar és szerb között, és legyen mihamarabb tűzszünet, és végre béke Ukrajnában, hogy mire jön új március, viruljunk ki újra. Legyen szabadság — nyomatékosította ünnepi beszédében Nagy János. Mint mondta, törekedni kell a szabadság minden fokára, miképpen azt a Vajdasági Magyar Szövetség megmutatta itt Szerbiában. — Adjuk meg a tiszteletet a partnereinknek, és akkor mi is meg fogjuk kapni. Legyen egyetértés. Soha ne felejtsük, 1849 után a szerbek, a románok, a horvátok Bécsből ugyanazt kapták jutalmul, mint amit mi, magyarok büntetésül. Közép-Európa népeinek ősi átka ez, amikor hagytuk, hogy kívülről irányítsák az itt élő népeket, akkor az mindig tragédiákhoz vezetett. Viszont amikor volt együttműködés a térség népei és nemzetei között, Közép-Európa fölragyogott. Közép-Európáról csak a közép-európaiak dönthetnek, ehhez erő és együttműködés kell. Köszönjük a VMSZ-nek és köszönjük személyesen Pásztor István elnök úrnak, hogy megmutatta, ez nem egy elérhetetlen vágyálom. A szerb—magyar kapcsolatok mai új példát jelentenek az együttműködések révén, történelmi csúcson áll az országaink viszonya. De ez a munka olyan, mint a bicikli: folyamatosan tekerni kell, különben el fog dőlni. Ne rejtsük véka alá, veszélyek korába léptünk. Rendkívüli próbatételek elé kerültünk, és még nem látjuk a végét. Sem itt, Szerbiában, a Vajdaságban, sem otthon, Magyarországon. Európa, melynek szerves része Szerbia, nehéz időket él át. Talán még soha nem álltunk olyan közel a harmadik világháborúhoz, mint éppen ma. Bármi megtörténhet. Egy dolog biztosan nem: a magyar kormány nem fogja föladni a stratégiai célját. Nem adjuk fel, hanem tovább folytatjuk a nemzet határok feletti egyesítését, ahogy nem állunk le az elmúlt években megkezdett, kifejezetten sikeres gazdaságfejlesztési programjainkkal sem. Nem adjuk fel, hanem továbbfejlesztjük a magyar iskolákat és óvodákat. És nem adjuk fel azt a célunkat sem, hogy Szerbia minél hamarabb európai uniós tagállam legyen. Nem fogja feladni a stratégiai céljait a Vajdasági Magyar Szövetség sem, melynek köszönhetően a vajdasági magyarság ma már a Kárpát-medence egyik legjobban szervezett, világos jövőképpel rendelkező közössége lett — állapította meg az ünnepségen Nagy János.

Az ünnepi beszédek után Hazádnak rendületlenül címmel alkalmi műsort adtak elő Elor Emina, Szalai Bence, Hajvert Ákos, a Vajdasági Kamara Táncegyüttes és a Fokos zenekar közreműködésével, Mészáros Gábor rendezésében.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..