home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ne együk magunkat betegre!
Bíró Tímea
2018.12.27.
LXXIII. évf. 51. szám
Ne együk magunkat betegre!

Egy nemrég készült felmérés alapján a magyarok számítanak Európa legelhízottabb nemzetének.

A Magyar Elhízástudományi Társaság (MET), a Gazdasági Együttműködési és a Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb jelentése aggodalomra ad okot. A témáról Berta Berényi Tímea dietetikussal beszélgettünk.

* Meglepő-e az adat, mely szerint a magyar a legelhízottabb európai nemzet? Általában milyen hibákat követünk el a táplálkozásunkban?

— Részben meglepett a hír, hogy a magyarok a legelhízottabb európai nép, nem gondoltam volna, hogy ennyire élen járunk ebben. Másrészt mégsem meglepő, hiszen én is sok túlsúlyos emberrel találkozom a munkám során, a tanácsadásokon. Oka lehet az, hogy mozgásszegény életmódot folytatunk, sokan végeznek ülőmunkát. A magyar nomád nép volt, gyakran lovagolt, kint volt a természetben, földműveléssel és nehezebb fizikai munkával foglalkozott. A táplálkozásunk is teljesen átalakult: túlnemesítettek az alapanyagok (például a gabonák, búza), agyonfinomítottak, túlságosan feldolgozottak, cukrozottak és adalékanyaggal teliek az élelmiszereink. Az életmódunk rohanó, nincs időnk sem főzni, sem enni nyugodtan. Nagyon sok cukrot fogyasztunk, szinte mindenbe bele van téve, még a felvágottakba is. Nagyon sok fehér lisztes termék is szerepel az étrendünkben. Kevés rostot és zöldséget fogyasztunk. A zsíros ételek, élelmiszerek is jócskán szerepelnek az ételeink között.

* Hogyan tehetjük egészségesebbé a táplálkozási szokásainkat?

— Rendszeresen kell ennünk, fontos a három főétkezés, mindegyikhez fogyasszunk friss, nyers zöldségfélét. Felejtsük el a cukrot és a fehér lisztet, hiszen sokkal kevesebb szénhidrátot (kenyeret, tésztát, pizzát, péksüteményt stb.) kellene bevinnünk. Törekedjünk arra, hogy minél természetesebb alapanyagokat használjunk, kerüljük a feldolgozott termékeket, inkább a háziakat részesítsük előnyben. Ez ugyan több időt és energiát igényel, de a saját és a családunk egészsége érdekében megéri. Ügyeljünk a mozgásra és a megfelelő mennyiségű folyadékra.

* Télen nehezebb hozzájutni a friss zöldségekhez. Mennyire ajánlottak ilyenkor a fagyasztott termékek?

— Télen-nyáron nagyon fontosak a fermentált élelmiszerek, például a házilag készült joghurt, a kefir, a kovászos uborka, a házi savanyú káposzta és más zöldségfélék, illetve a kovásszal készült kenyér és kalács. A bennük található hasznos baktériumok erősítik az immunrendszerünket. Igaz, hogy télen nincs olyan nagy választék zöldségfélékből, de azért akad egynéhány: káposzta, kelbimbó, kelkáposzta, karfiol, spenót, sütőtök, cékla, zeller, sárgarépa, petrezselyemgyökér, téli retek, hagyma. Ezeket mindenképp fogyasszuk, akár nyersen is. A fermentált zöldségek is ajánlottak. És persze a mélyhűtőből is elővehetjük őket, hiszen a rosttartalmuk megmarad. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy bizonyos betegségek is előidézhetik a hízást, ilyen például az inzulinrezisztencia vagy a pajzsmirigy-alulműködés. A súlyfelesleg magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri gondokhoz, májzsírosodáshoz, illetve epe- és ízületi panaszokhoz vezethet.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..