home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Navalnij a valódi ellenzék vezére, Putyin még mindig népszerű, Lukasenka akár meg is úszhatja
Talpai Lóránt
2021.02.05.
LXXVI. évf. 5. szám
Navalnij a valódi ellenzék vezére, Putyin még mindig népszerű, Lukasenka akár meg is úszhatja

Forrnak az indulatok Oroszországban, csakúgy mint Fehéroroszországban, de ide sorolhatjuk akár Ukrajnát is. Bendarzsevszkij Anton a térségben született, pontosabban Fehéroroszország fővárosában, Minszkben, a posztszovjet közép-európai régió kutatójaként és geopolitikai szakértőként tökéletesen ismeri az utóbbi évek, illetve évtizedek történéseit. Őt kérdeztem arról, hogy a mi a helyzet keleten.

* Valódi politikai kriminek nevezhető Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető élettörténete. A politikus a napokban németországi gyógykezeléséről tért haza megmérgezése után, és rögtön őrizetbe is vették az orosz hatóságok. De hogyan is kezdődött a Navalnij-ügy? Mi valójában a leglényegesebb a történetben?

— Egyértelmű, hogy a Nyugat számára most lett igazán felkapva Navalnij politikai karrierje. Oroszországban viszont jóval régebben, mintegy tíz esztendővel ezelőtt tűnt fel mint ügyvéd, illetve blogger. A blogját a hatalomban folyó korrupciós ügyek feltárására építette. A többi közt a Rosneft, illetve a különféle állami kézben levő, orosz bankok hátterével, illetve egyes politikusok korrupciós ügyeivel is foglalkozott. Ezáltal egyre népszerűbb lett Oroszországban. Olyannyira, hogy az utóbbi években már vidéken is népszerűvé vált, nem csak Moszkvában és Szentpéterváron. Mint ismeretes, néhány évvel ezelőtt a moszkvai polgármester-választáson is megmérettette magát, és meglepően jól szerepelt. A második helyen végzett 20 százalék feletti eredménnyel. Ez volt egyébként az a pillanat, amikor az orosz hatalom egy kissé megijedt tőle. Azóta próbálják letörni a népszerűségét. Az orosz kormány főként attól esett kétségbe, hogy megjelent egy valódi ellenzéki erő. Fontos tudni, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok szintén kormányközeliek, szóval inkább szatellitpártoknak nevezhetőek. A Kommunista Párt, az Igazságos Oroszország Párt vagy a Liberális Demokrata Párt valójában kormányközeli, miközben Navalnij mögött valódi ellenzéki erő áll. Navalnijról még azt érdemes tudni, hogy kiváló választási taktikát ötlött ki a legutóbbi önkormányzati választáson. Azt jól tudta, hogy a kormánypárt jelöltjeit egyedül sehol sem verheti meg, de minden választókerületben odaállt szavazóival a különféle szatellitpártok jelöltjei mögé, és ezáltal számos helyen legyőzték a kormánypárti jelölteket. Mindez nagyon felbosszantotta az Egységes Oroszország vezetőségét. Mivel az idén parlamenti választás lesz Oroszországban, ezt a kormánypárti erők nem engedhetik meg még egyszer. Navalnij megmérgezése vélhetően emiatt történhetett. Ne feledjük el azt sem, hogy megmérgezése után elég világos jelzéseket kapott Moszkva részéről, hogy ne térjen vissza az országba. Több büntetőeljárást indítottak ellene, és minden fronton jelezték, hogy nemkívánatos. Ennek ellenére visszatért. Jelenleg az orosz kormány nem igazán tud mit kezdeni vele, mert semmiképp sem lenne okos döntés, ha mártírt csinálnának belőle. Navalnij ezt pontosan tudja, ezért is szeretne elindulni a közelgő választásokon. A kormánynak pedig hamarosan döntenie kell arról, hogy ejtik-e az ellene felhozott vádakat, vagy börtönbüntetésre ítélik. Mindkét forgatókönyvnek nagy visszhangja lesz.


Bendarzsevszkij Anton

* Putyint tették fő felelőssé a Navalnij-ügyben és sok más kétes cselekedet kapcsán. Szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, és egyes nyugati politikusok megpróbálták bojkottálni az orosz elnököt. Sőt, a jelenlegi helyzet miatt további szankciókat követelnek, és azt szorgalmazzák, hogy az Európai Unió állítsa le az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő, már befejezés előtt álló Északi Áramlat 2 földgázvezeték építését. Jelenleg milyen Putyin megítélése belföldön?

— A lakosság nagy része még mindig Putyin mögött áll, valójában a pártja is főként neki köszönheti népszerűségét. De ne feledjük, hogy most nem államfőt fognak választani az oroszok, hanem parlamenti szavazás lesz. A kormánypárt renoméja azonban az utóbbi években elég jelentős mértékben megkopott. Szóval annak ellenére, hogy ez a párt az egyértelmű esélyes, még beleszaladhat egy pocsék választási eredménybe. Főként, ha figyelembe vesszük egyes politikusok, köztük Medvegyev korrupciós ügyeit, a rossz gazdasági körülményeket, a 2014 óta fennálló szankciókat és a lakosság számára kedvezőtlen nyugdíjreform hatásait. Ha tehát megjelenik egy új politikai erő, az mindenképp veszélyes lesz Putyinra és a pártjára nézve.

* Jelenleg folyamatosak a tüntetések Oroszországban, az ellenzék és a Nyugat egyértelműen a hatalom távozását szeretné, a kormányzat szerint viszont a gázpiacért folytatott rosszhiszemű konkurenciaharc áll a háttérben. Lehet ebben valami igazság?

— Annyiban van igazság benne, hogy az Egyesült Államok köztudomásúan régóta ellenzi a gázprojektumot. Ezért Európára nagy nyomást gyakorol abból a célból, hogy diverzifikálja a gázfedezetet, azaz ne csak Oroszországból, hanem több forrásból szerezze be. Egyébként 2019 óta az amerikaiak gátolják is az Északi Áramlat 2 megépülését. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy Navalnij megjelenése és tevékenysége bármilyen formában összekapcsolható a gázpiacért folytatott harccal. Ebből a szempontból hibás az orosz kormányzati szakértők logikája, a két dolog ugyanis nem következik egymásból.


Alekszej Navalnij (AP/DIMITRI LOVETSKY)

* Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok és a Nyugat semmilyen érdemleges fogást nem tud találni az orosz elnökön, és inkább közvetett módon, a szomszédos államokat bevéve próbálja eltávolítani őt a hatalomból. Erről szólhatott valójában az ukrán háború?

— Látva a NATO terjeszkedését, nyilván elképzelhető, hogy Ukrajna kapcsán jelentős nyugati érdekek is állhatnak a háttérben, de ugyanez az orosz félről is elmondható. Ne feledjük, hogy Putyin az elnöksége elején jóval Nyugat-barátabb politikát folytatott, még a NATO-hoz való közeledés is szóba került. De ezt követték a különféle forradalmak Ukrajnában vagy éppen Kirgizisztánban, melyek újra vízválasztók voltak, és Putyin úgy érezte, hogy a NATO meg a szövetségesei elárulták. Ez is lehetett az egyik oka az ukrajnai konfliktusnak.

* Oroszországhoz hasonlóan Fehéroroszország polgárainak jelentős része már jó ideje szintén forrong. Egy rövid ideig úgy tűnt, mintha Lukasenka hatalma végleg megroppant volna, de végül ez mégsem történt meg. Ön szerint meddig tarthat ki?

— A tüntetések jelentősek voltak, de Lukasenka rendszere túl erős ahhoz, hogy azonnal összeroppanjon. Mint ismeretes, Lukasenka az ősszel találkozott Putyinnal Szocsiban. Vélhetően arról döntöttek, hogy némileg megengedőbbnek kell lenni annak érdekében, nehogy Fehéroroszországban is, csakúgy mint Ukrajnában, Nyugat-barát fordulat következzen be. Ezért ígérte meg Lukasenka a fokozatos távozását a politikai életből. Azzal próbálta lehűteni a tüntetőket, hogy 2022-től az elnöki központú rendszert parlamentárissá formálják. Ám ahogy enyhült a tüntetések dinamikája, egyre kevésbé kezdett a reformokról beszélni. Az is könnyen megeshet, hogy ha nem erősödnek fel újra a tüntetések, akkor még hosszú évekig hatalmon maradhat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..