home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Naptevékenység
Dömötör Ármin
2022.11.23.
LXXVII. évf. 46. szám
Naptevékenység

Az éjjeli égboltot csillagok ezrei díszítik, de az egyik csillag, mely naprendszerünk középpontjában áll, különleges szerepet tölt be életünkben. Ez a csillag a Nap, mely hatással van bolygónk éghajlatára, óceáni áramlataira, az évszakok változására, továbbá energiát bocsát ki a növények által végzett fotoszintézishez, mely nélkül az élet a Földön nem volna lehetséges.

A Nap körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett a Tejútnak nevezett galaxisunk Orion-spirálján, nagyjából 28 000 fényévre a galaxis középpontjától. Létrejöttét illetően több elmélet is született, de a legelterjedtebbek közé tartozik például a napködhipotézis. Eszerint a Nap egy porfelhőkből és gázokból álló, napködnek nevezett képződmény gravitációs összeomlásával született, miután a napköd középpontjában található anyag égő gázlabdává kondenzálódott körülbelül 10 millió év alatt.


Fotó: Dawid Zawiła/unsplash.com

Lángoló természetének, óriási gravitációs vonzerejének, valamint átkaroló mágneses terének köszönhetően a Nap naprendszerünk szívévé alakult. Főként a két legkönnyebb kémiai elemből, hidrogénből és héliumból áll. Magjában másodpercenként 700 millió tonna hidrogén alakul át fúzióval héliummá, és ennek eredményeként 15 millió Celsius-foknyi energia szabadul fel. A magban lejátszódó fúzió során felszabaduló energia a magot elhagyva — fotonok és neutrínók révén — röntgensugárzás formájában halad a Nap felszínéhez legközelebb található úgynevezett konvektív, más néven áramlási zónáig. Ez az út körülbelül 170 000 évig tart, és az energiát hordozó fotonok hőmérséklete — a folyamatos ütközések, szóródások miatti energiaveszteségek által — 2 millió Celsius-fokra csökken. A hőmérséklet csökkenése miatt a hőmozgás energiája is enyhül, ezért az itt található ionok, elektronok befogásával már el tudják nyelni az áthaladó fotonokat. A fotonok elnyelésének eredményeként a tér egyes részei felmelegszenek, és a tér hőmérsékleti különbségei, illetve az ennek köszönhető sűrűségi eltérések következtében a Nap felszíne felé irányuló áramlások jönnek létre. A konvektív zóna tetejére érve a felmelegedett rész már lehűl, hőmérséklete 2 millióról körülbelül 5500 fokra csökken, és a hő formájában szállított energia kisugárzik a környezetbe.

A konvektív zóna ezen lehűlt részét fotoszférának, vagyis a Nap felszínének nevezzük. Ahhoz, hogy a fotonok a Nap magjából kijussanak a felszínre, átlagosan 1 millió év szükséges. A Nap felszíne nem szilárd halmazállapotú. Extrém hőmérséklete miatt az itt található elemek a természetben előforduló negyedik halmazállapotban, úgynevezett plazmában vannak jelen.


Fotó: NASA/unsplash.com

A Nap átmérője körülbelül 109-szerese bolygónkénak. Óriási méretének köszönhetően tömege a naprendszer teljes tömegének 98,8%-át teszi ki, 0,2%-ot pedig a bolygók, holdak, aszteroidák és egyéb égitestek alkotnak. Ezért gravitációs vonzereje akkora, hogy 8 bolygót és körülbelül 170 holdat tud magához közel tartani, megakadályozva ezek elsodródását a világűrbe. A Nap átkaroló mágneses tere teljes naprendszerünket átszövi, védve bolygónkat a káros kozmikus sugárzásoktól. A Nap plazmája elektrosztatikus töltésű részecskéket irányít a Nap pólusai felé, és ez a folyamat a Napot, nagyon leegyszerűsítve, egy óriási mágnessé alakítja.

Bolygónk légkörének és a Nap mágneses terének kölcsönhatása révén az Északi- és a Déli-sarkon gyönyörködtető sarki fények (aurora borealis és aurora australis) alakulhatnak ki. A Nap felszínén, szűrővel nézve, változatos alakú, sötét foltokat vehetünk észre. Ezeket napfoltoknak nevezzük, sötétebb árnyalatuk pedig a tér megnövekedett mágnesességének, valamint a környezetüknél alacsonyabb hőmérsékletüknek a következménye.

A Nap aktivitása nem állandó. Alacsony és magas aktivitású ciklusokon megy át, melyek során — körülbelül tizenegy évente — a Nap földrajzi pólusainak mágneses polaritása megváltozik, aktivitása nyugodtabból erőszakosabbá válik, megnövekedett mennyiségű napfoltokat és napkitöréseket eredményezve (szoláris maximum). A napkitörések a napfoltok mágneses terét alakító fonalak befonódásának következményei, a Nap felszínén lejátszódó óriási robbanások. A napkitöréseket hirtelen intenzív fénykibocsátás jellemzi, ilyenkor az anyag néhány perc alatt több millió Celsius-fokra melegszik, és a felszabaduló energia, elektromágneses sugárzás révén kisugárzik a környezetbe. A napkitörések intenzitása változó, de egyes esetekben a robbanás nagysága több millió atombomba egyidejű detonációjához hasonlítható.


morguefile.com

Amikor a napkitörések a Nap bolygónk felé irányuló oldalán jelentkeznek, erős hatással lehetnek a Földre. Kölcsönhatásba lépve a bolygónkat védő mágneses térrel, azt megzavarva, úgynevezett mágneses viharok keletkezhetnek. Ezeknek számos, Földön tapasztalható következménye ismert. A mágneses teret tájékozódáshoz felhasználó állatok, mint amilyenek például a delfinek vagy a madarak, elveszíthetik tájékozódási képességüket, a napkitörések megzavarhatják a navigációs berendezések, valamint az elektromos és a kommunikációs hálózatok működését, pánikot és káoszt keltve pedig halált okozhatnak.

A Nap sajnos nem fog örökké fényt és meleget kibocsátani bolygónk fennmaradásához, mert körülbelül 6,5 milliárd év múlva a hő- és fénytermeléséhez nélkülözhetetlen hidrogént tartalmazó üzemanyagtartálya ki fog merülni, és ragyogó fényét elveszítve elbújik galaxisunk sötét terében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..