home 2024. május 26., Fülöp napja
Online előfizetés
Napszakok a zenében
Dr. Csermák Zoltán
2024.04.13.
LXXIX. évf. 15. szám
Napszakok a zenében

Az óraátállítás mindig stresszel jár, általában elfelejtem átállítani a mechanikus órákat, ráadásul például a tavaszi időszakban kevesebbet tudok lustálkodni is ilyenkor. A modern technikák, mint például az okostelefonok, mindig figyelmeztetnek a mulasztásra.

Amíg az óratekerés műveleteit közepes lelkesedéssel végzem, ezalatt magamban felidézem, milyen napszakokat tettek emlékezetessé híres zeneszerzők. Az idézhető művek sora végtelen, inkább az én kedvenceimből válogatok ezúttal is.

A hajnal igen népszerű a komponisták körében. Muszorgszkij a Hovanscsina című opera előjátékának a Hajnal a Moszkva folyó felett címet adta. Az orosz mester tökéletes zenekari művel lepte meg közönségét, a darab igen gyakran önálló műként is elhangzik. Eugène Ysaÿe belga hegedűművészt is megihlette a napszak, egyik szonátájában, a Falusi tánc névre hallgató virtuóz darabban ábrázolja az ébredést. Haydn teljeset alkotott, amikor három szimfóniát komponált, melyek később A reggelA dél és Az este megnevezést kapták. Itt A dél című opust emelem ki, mivel e napszak kevésbé volt népszerű a szerzők körében.


Csontváry: A Keleti pályaudvar éjjel

A déli harangszót követő idő is ihletet adott más mestereknek. Mallarmé eklogáját, az Egy faun délutánját Debussy karolta fel, s az egyik legnépszerűbb művét alkotta meg ezzel. A görög mitológiai alak, aki félig ember, félig kecske, az általa kedvelt sípján játszik, így nem véletlen, hogy a francia zeneszerző művében — pótolandó a pánsípot — a fuvolát favorizálja.

De amíg e sorokat rovom, az idő is halad, az est közeledtének tökéletes ábrázolására Hubay Jenőt idézem, aki a Pusztai hangok című szerzeményében az alkonyatot örökítette meg. Az ünnepelt virtuóz és kiváló zeneszerző igazi programzenét írt, számos kiváló hegedűs tűzi repertoárjára a darabot.


Csontváry: Naplemente a nápolyi öbölben

Elérkeztünk az estéhez. Bartók Este a székelyeknél című darabját egy sorozat részeként komponálta, s az erdélyi magyar népdalokból merített hozzá ihletet. 1933-ban meghangszerelte, s a Magyar képek nyitószámaként játsszák szerte a világon. Kodály Zoltán talán legismertebb kórusműve az Esti dal. Az eredeti dallamot a szerző a Nógrád vármegyei Pásztón gyűjtötte. Énekkari esték után mindig ezzel a kórussal zártuk az együttlétet. Külföldi kórusok is műsorra tűzték, a King’s Singer felvétele az interneten is elérhető.

S elérkeztünk az éjhez: itt már pokoli sok művel kell számolni. A pokol szóról Gounod Faustjának Walpurgis-éje jut először eszembe, amikor a főhős az alvilág bugyraiban élvezi a vendéglátást. Muszorgszkij az Egy éj a kopár hegyen című szimfonikus költeménye sem nélkülözi a misztikumot, mivel Gogol Szent Iván éj című drámája alapján írta a szerző.

De zárjuk a sorokat egy békésebb darabbal: Mozart Kis éji zene című szerenádja a komolyzenei toplisták élvonalában van, és kedves könnyedségével fel tudja kavarni vagy el tudja altatni a hallgatót. Legyen az utóbbi!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..