home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Nappali kórház működik a szabadkai pszichiátrián
Rencsényi Elvira
2005.07.06.
LX. évf. 27. szám

Több éves próbálkozás után az idén januártól megkezdte működését Szabadkán, a városi kórház keretében a pszichiátriai osztály nappali kórháza. Ennek a kezelési formának számos előnye van a hagyományos, ún. fekvőbeteg-ellátáshoz viszonyítva, és az általa eddig elért eredmények is jóval felülmúlják az...

Több éves próbálkozás után az idén januártól megkezdte működését Szabadkán, a városi kórház keretében a pszichiátriai osztály nappali kórháza. Ennek a kezelési formának számos előnye van a hagyományos, ún. fekvőbeteg-ellátáshoz viszonyítva, és az általa eddig elért eredmények is jóval felülmúlják az elmúlt években jegyzetteket.
- Ma, amikor az áldatlan gazdasági helyzet következtében meglehetősen nehezen működtethetőek az intézményeink, hangsúlyozni kell, hogy a nappali kórház az egyik legolcsóbb formája az általunk kezelt betegek ellátásának - hallottuk dr. Sági Zoltán neuropszichiáter-pszichoterapeutától. - Itt ún. félterápiás kezelés folyik, amelyhez gyakorlatilag nincs szükség anyagiakra. Ezt a szakemberek a munkaidejük alatt végzik el anélkül, hogy a beteg bent feküdne a kórházban. Ez azt jelenti, hogy az intézmény mentesül a fekvőbeteg-ellátás költségei alól.
A nappali kórházi kezelés valójában azt jelenti, hogy a páciens nem fekszik a kórházban, hanem bejön munkaidőben, megkapja a terápiát, utána visszatér abba a környezetbe, ahonnan jött, és ott folytatja a mindennapjait. Másnap ismét eljön a nappali kórházba, s a terápia folytatódik. A főként pszichiátriai betegségekben szenvedők számára ez a kezelési forma a leginkább célra törő.
- Az idegenkedés a pszichiátriai osztálytól, amely szinte minden emberben ott lappang, elég gyakran meggátolja a beteget abban, hogy orvoshoz forduljon a szorongásaival, félelmeivel, depressziójával stb. - hallottuk dr. Sági Zoltántól. - Attól fél ugyanis, hogy bent kell maradnia a pszichiátriai osztályon. Ennek következtében igen gyakran meglehetősen hosszú idő múlik el, mígnem rászánja magát, hogy orvoshoz forduljon. A nappali kórház - mivel lehetővé teszi, hogy a beteg ne feküdjön az osztályon - segít ennek a szorongásnak a feloldásában. A másik igen fontos jelentősége, hogy a páciens közvetlenül abból a környezetből érkezik a kezelésre, amelyben a konfliktusai jelen vannak. Itt megkapja a szükséges terápiát, majd egy kissé megerősödve tér vissza az addig konfliktussal teli környezetbe, de már rálátása lesz arra, hogy ezeket a helyzeteket hogyan kezelje a későbbiekben. Tudatosul benne, hogy mindegyik konfliktusban ő maga is jelen van, és ezeken a helyzeteken képes változtatni, alakítani, javítani. A nappali kórházban - amennyiben szükséges - olyan célterápiás eljárást is alkalmazunk, mint amilyen a családterápia. Ennek során a család többi tagjával együtt igyekszünk megoldást találni azokra a konfliktusokra, amelyek megnehezítik a beteggel való együttélést. Az osztályon történő kezelés után - amely három héttől akár egy hónapig is eltarthat, és amely idő alatt a beteg izolálva van a környezetétől - a beteg valamelyest megerősödve tér ugyan vissza a környezetébe, de a legtöbb esetben visszaesik. A nappali kórházi kezelés során ez nem történhet meg, hiszen a beteg a terápiák alkalmával összegyűjtött erőt azonnal, a környezetébe való visszatérésekor már saját állapotának javítására használja. A nappali kórházban a pszichoterápia különböző válfajai végezhetők el. Ilyen az individuális vagy egyéni, csoport- illetve családterápia. Szabadkán jelenleg két nyelven, magyarul és szerbül is folynak a kezelések, ami azért nagyon jó, mert a beteg az anyanyelvén mondhatja el a problémáit, a legbensőbb érzéseit. Erre Vajdaság területén egyelőre csak Szabadkán van lehetőség, mert más városok kórházaiban nincsenek szakemberek, akik mindkét nyelven folytathatnák a kezeléseket. Mi ezt minden további nélkül fel tudjuk vállalni, hiszen tudjuk, hogy sokkal könnyebb - kiváltképpen egy pszichés betegnek - a legmélyebben őrzött gondolatokat az anyanyelvén elmondania.
A nappali kórházban a neurotikus betegeken kívül skizofréniás betegeket is kezelnek. Itt az elsődleges a csoportterápia, a szocio-terápia és a családterápia.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..