home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Napközi: ahol jó kezekben van a gyerek
Kartali Róbert
2022.10.27.
LXXVII. évf. 43. szám
Napközi: ahol jó kezekben van a gyerek

Tavaly óta működik napközi a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában. A szolgáltatás a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség segítségével indult meg. Pásztor István, a VMSZ elnöke szerdán ellátogatott az intézménybe, ahol a pozitív tapasztalatokat látva úgy nyilatkozott, hogy ezt a szolgáltatást szeretnék kibővíteni a többi iskola tekintetében is.

— Az iskola tavaly október végén kapta meg az engedélyt a napközi megindítására — emlékezett vissza Munyin Szokola Erika, a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója, aki egyúttal a Magyar Összefogás lista jelöltje is. Mint mondta, a napközi kétnyelvű, de a gyerekekkel egy magyar tanítónő foglalkozik, aki beszéli mind a két nyelvet. Tavaly 28-an, az idén már 33-an jelentkeztek. Az első és a második osztályos tanulókat fogadó napközi reggel 7.30-tól 15.30-ig működik, így ebben az időben a munkában lévő szülők biztos helyen tudhatják gyermeküket. Mivel az alsósok két váltásra vannak osztva, ha valaki délután jár iskolába, akkor délelőtt van a napköziben, ha pedig délelőtt jár iskolába, akkor tanítás után megy a napközibe.

— Ez a napközi jó példa, és ezt szeretnénk kibővíteni a többi iskola tekintetében is — nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke. — Ehhez engedélyek és minden egyéb hozzájárulások kellenek a minisztérium részéről, de az itteni és más, hasonló helyeken szerzett tapasztalatok pozitívak. A gyerekeknek, az iskolának, a pedagógusoknak, a szülőknek ez jó, ezért azt gondolom, hogy ebbe az irányba kell mozgatni a következő időben elsősorban az alsósoknál a magyar oktatást.

— Ha ez a napközi nem működne, akkor azok a szülők, akik dolgoznak, nem tudnák kire hagyni a gyerekeiket. A gyerekek vagy otthon lennének egyedül, vagy kellene felügyeletet találni melléjük — emelte ki Kraszulyák Kuszli Melinda, a napköziben dolgozó pedagógus. Mint mondta, ez egy nagy megnyugvás a szülőknek, hogy biztos helyen vannak a gyerekek, közben megcsinálják a házi feladatot, és ebédet is kapnak. Hozzátette, gyakran megtörténik, hogy jelentkezik egy-egy olyan szülő, aki nem íratta be a gyerekét, de jelzi, hogy egy-két nap behozná, akkor azt is elvállalják.

— Ez az iskola jó példa arra, hogy kitűnő szakmai színvonalon tudunk intézményeket működtetni, úgy, hogy az a magyar közösség és mindenki más érdekét is szolgálja — nyilatkozta Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, aki szintén pozitívan értékelte a napközi működését. Kiemelte, nagy rá az igény, ez pedig abból is látszik, hogy a tagozat elérte a maximális létszámot, tehát újabbra is lenne igény. Fontos, hogy az MNT, tevőlegesen az egyedüli Kárpát-medencei autonómiaszervünk, az oktatási kompetenciájával élve közben tudott járni, és a VMSZ politikai támogatásával tető alá tudta hozni ezt a projektumot.

A VMSZ elnöke az igazgatónővel folytatott megbeszélése során áttekintette a szenttamási magyar közösség egyéb fontos ügyeit is.  

— Megbeszéltük, hogy a választások után mi mindent kell tenni a magyar csoportú óvodai tagozat érdekében. Továbbá szóba került a temető karbantartása, az iskolaépület felújítása, valamint a civil szervezetek és az intézmények együttműködése, hogy azt a nehéz időt, amelynek a részesei vagyunk, és amelyik következni fog, minél könnyebben és minél jobban átvészeljük. Itt Szenttamáson eltökélt, elkötelezett magyar emberek a vezetők, és ennek köszönve újra talpra állt a helyi magyar közösség. Öt-hat évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy itt se közéleti szerephez, se egyéb más jelentős befolyáshoz nem tudunk már jutni, és mára azt bizonyították az itt élők, hogy meg lehet újulni, és el lehet foglalni azt a pozíciót, amely megillet bennünket — nyilatkozta a VMSZ elnöke.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..