home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Napközi a csantavéri gyerekeknek
Bíró Tímea
2020.12.21.
LXXV. évf. 51. szám
Napközi a csantavéri gyerekeknek

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskolának 495 magyar és 44 szerb ajkú diákja van. A kiváló tanárok és a tanulni vágyó gyerekek által eredményes munka folyik az intézményben. A Bóbita óvoda is az iskolához tartozik, ahol egy napközi is található, de eddig nem tudta rendeltetésének megfelelően végezni a munkáját. Magyarország szabadkai főkonzulátusa a VMSZ szabadkai városi szervezetével együttműködve 5000 eurós támogatással orvosolja ezt a problémát.

Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja elmondta, a járványhelyzet ellenére nem feledkezhetünk meg arról, hogy az évnek ez a része hagyományosan a jó cselekedetek időszaka.

— A diplomáciai tevékenységnek mindig is szerves része volt a jótékonykodás, és mi lehetne erre jobb alkalom, mint az adventi, karácsonyi ünnepkör, különösen akkor, amikor ilyen nehézségeket tudhatunk magunk mögött. A jóakarat és a karitatív szándék szinte mindig jó célt talál, ha a megfelelő emberek összefognak. Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke járta a vidéket, és felmérte, hol van igazán szükség segítségre, hol lehet valami jót tenni. Közösen megoldást találtunk egy ügyre, mégpedig az elnök úr javaslatára a főkonzulátusunk 5000 eurós támogatásával a csantavéri általános iskola óvodája konyhát kap. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több mint 100 gyermek étkeztetéséről tudjanak gondoskodni. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez egy összehangolt jótékonysági akció, melynek a részesei vagyunk, és melynek a nyertesei maguk a gyerekek. Az oktató-nevelő intézményeknek óriási felelősségük van, és külön öröm számomra, hogy ehhez hozzájárulhatunk. A család és az óvoda közösen azok az intézmények, amelyek útravalóval látják el a gyermekeket egy életre, és remélem, hogy ők a későbbiekben ebből az útravalóból mazsolázgatva tiszteletet és becsületet tudnak elővenni a csomagból, továbbadva azt a következő generációnak. Ilyen tekintetben az óvoda egy olyan befektetés, amely egészen biztosan megtérül a jövőben.

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke miután köszönetét fejezte ki Csallóközi Eszternek, kifejtette, hogy a támogatásnak hála megvalósul a teljes napközis ellátás.

— Egy többlépcsős ügyről van szó, mivel az iskolán belül működik az óvoda, melynek van egy napközije. Ettől a tanévtől a napközi bekerült Szabadka város óvodahálózatába, viszont a technikai és infrastrukturális okok nem tették lehetővé, hogy a napközi csoport megnyíljon, a többi közt azért, mert az intézménynek nem volt konyhája, mely gondoskodott volna a több mint 150 gyermek étkeztetéséről. Az étkeztetés lenne a feltétele annak, hogy a napközi naponta nyolc órát működhessen, és a gyerekek itt tanulhassanak, játszhassanak. Ennek a célnak az elérése érdekében vannak elévülhetetlen érdemei a főkonzul asszonynak, a főkonzulátusnak és Magyarország Kormányának. Ez az összeg elegendő lesz egy modern konyha felszerelésére, aminek eredményeként megnyílhat az egész napos napközi.

Pásztor Bálint az is elmondta, azzal, hogy a napközi bekerült a városi óvodahálózatba, jelen pillanatban is folyamatban vannak a fűtési rendszer felújítási munkálatai, melyek 1,2 millió dinár értékben valósulnak meg Szabadka Önkormányzata támogatásának köszönhetően. Ezelőtt magyarországi eszközökből újították fel az óvoda épületét.

Kecsenovics Szabó Dóra, az iskola igazgatónője megköszönte a támogatást, és elmondta, hogy az óvodában az elmúlt három-négy évben folyamatosan nő a magyar ajkú gyermekek száma. Reményei szerint 2021 elején megindulhat az intézményben a napközis ellátás.

A szerző felvételei

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..