home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Nagyszabású színházi előadások
Tóth Lívia
2024.02.03.
LXXIX. évf. 5. szám
Nagyszabású színházi előadások

2024 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon négy különleges produkció szórakoztatja majd a 4000 férőhelyes, Dóm téri nézőtér közönségét, melyek között régen várt vendég, újdonság és nagy visszatérő egyaránt megtalálható. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon pedig nyolc zenés est várja a nézőket.

A nagyszabású színházi előadások sorát egy különleges koncert, a Péter Bence Live előzi meg. A csodagyerekből lett YouTube-szenzáció, mára világhírű zeneszerző-zongoraművész a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével lép színpadra június 28-án.

A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta tavaly Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István Ezeregy éjszaka című world musicaljét. A Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében, Trokán Nóra, Bányai Kelemen Barna, Márkus Luca, Tasnádi Bence, Bori Réka, Stohl András és Mészáros Máté főszereplésével, Bujdosó Nóra káprázatos látványával és Madarász Madár János animációival a páratlan produkció az idén hat előadással tér vissza július 5-én, 6-án, 7-én, 12-én, 13-án és 14-én.  


Ezeregy éjszaka (Zsólyomi Norbert felvétele)

Az évad önálló produkciójaként az Elisabethet is jegyző szerzőpáros, Sylvester Levay és Michael Kunze musicalremekét, a Daphne du Maurier regényén alapuló Rebeccát mutatják be. A Magyarországon A Manderley-ház asszonya címen ismert történet musicalként mindössze második alkalommal kerül színre, és először láthatja szabadtéren a közönség július 26-án, 27-én, 28-án, valamint augusztus 2-án és 3-án. A főszerepet Gubik Petra Junior Prima díjas színésznő alakítja, Janza Kata és Gallusz Nikolett Mrs. Danvers és Beatrice szerepein osztoznak majd váltott szereposztásban, a nagyszabású előadás Béres Attila vadonatúj rendezésében kerül színre. A hölgykoszorúhoz egy hasonlóan elismert és hatalmas népszerűségnek örvendő színművész, Dolhai Attila Emerton- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész csatlakozik Maxim de Winter szerepében.


Gubik Petra (Kis Márkó felvétele)


Dolhai Attila

Az államalapítás ünnepe előtt, valamint az ünnepi hétvégén Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, az István, a király érkezik a Dóm térre negyven esztendővel első szegedi bemutatója után. A Szabadtéri Játékok nézői legutóbbi, 2013-beli színrevitele óta várják, hogy újra láthassák a kultikus darabot, mely ezúttal Novák Péter rendezésében, Tóth Kázmér a Dóm téri nagyszínpad adottságaihoz igazított díszletével, újszerű koncepcióban érkezik a Fogadalmi templom elé. A Zikkurat Produkció különleges megoldásokat felvonultató előadásában kiváló színművészek — köztük a címszerepben Koltai-Nagy Balázs, Saroltként Schell Judit — és népszerű énekesek — Koppány szerepében Baricz Gergő, továbbá Borbély Richárd, Horányi Juli, Köteles Leander, Sena Dagadu, Herczku Ágnes, Kardos-Horváth János — keltik életre az egyik legfontosabb nemzeti történetünk emlékezetes alakjait, szólaltatják meg a slágerré vált, ikonikus dalokat. A régóta várt rockopera augusztus 10-én, 11-én, 18-án, 19-én és 20-án kerül színpadra a Dóm téren.


István, a király (Erhardt László felvétele)

 

Exkluzív zenés estek Újszegeden

Június 26-án egy fergeteges dixieland-gálakoncert nyitja meg a sort az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, ahol a magyarországi dzsesszvilág legelismertebb képviselői közül a Benkó Dixieland Band, Bényei Tamás és a Hot Jazz Band, a szegedi Molnár Dixieland Band, valamint Falusi Mariann és Gájer Bálint kápráztatja el a közönséget.

Július 3-án a mai könnyűzene egyik legnépszerűbb zenekara, a Margaret Island érkezik első Szabadtéri-fellépésére.

A Kálmán Imre — 120 perc a Föld körül című est az operettkirály legismertebb slágerei és ritkábban játszott gyöngyszemei segítségével repíti világ körüli, zenés utazásra a közönséget július 10-én. A produkció rendezője Kerényi Miklós Gábor, fellép Árvai Dániel, Denk Viktória, Kollár Péter Erik, Frankó Tünde, Haraszti Elvira, Kádár Szabolcs János, valamint a Monarchia Operett tánckara és zenekara.

A boldog békeidőket idéző operettgála után egy velünk élő ikon, a magyar könnyűzene egyik állócsillaga, Koncz Zsuzsa várja rajongóit július 17-én.

Július 24-én Szente Vajk rendezésében, Túri Lajos Péter koreográfiáival a Csókkirály — a show fellépői gondoskodnak az önfeledt szórakozásról. Vastag Csaba, Feke Pál, Szulák Andrea, Király Viktor, Csonka András és Arany Timi, a nyolctagú Crescendo Music Orchestra és Női Tánckar közreműködésével, új hangszerelésben szólaltatja meg Fenyő Miklós és a Hungária legnagyobb slágereit.

Július 31-én Tóth Vera Találkozások című koncertjén a dzsessz, a blues, a szving és az izgalmas crossoverek világába csöppenhet a közönség. Az emlékezetes fúziós zenei pillanatok megteremtésében a Budapest Jazz Orchestra és az Óbudai Danubia Zenekar mellett olyan kitűnő vendégművészek segédkeznek majd, mint Horváth Charlie, Rab Gyula tenor, a müncheni Gärtnerplatz Theather operaénekese, Iván Szandra zeneszerző-énekesnő-zongorista, Duka László prímás-hegedűművész és fia, a mindössze tizenhárom éves Duka László Jr. zongoraművész.

Augusztus 7-én Cseh Tamás emléke előtt adóznak egy egyedülálló emlékesttel, születésének 80. évfordulóján. A nagyszerű zenész-zeneszerző legemlékezetesebb, Bereményi Gézával közös dalai Hrutka Róbert zeneszerző, zenész, producer, Szegezdi Róbert, a Szegedi Nemzeti Színház kiváló színművésze és művésztársaik előadásában elevenednek meg a „Csönded vagyok” című esten.

Végül, az újszegedi koncertsorozat történetében először, a legkisebbeknek és családjuknak szóló programmal készül a Szabadtéri Játékok. Generációk kedvence, az énekelt (gyermek)vers műfajának hazai meghonosítója, Halász Judit augusztus 14-én a Csiribiri koncerttel örvendezteti meg a közönséget, csokorba fogva pályafutásának legnépszerűbb dalait.

(Az összeállítás a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóanyagai alapján készült.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..