home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nagypolgári lakás modernizálása
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.12.14.
LXXVII. évf. 49. szám
Nagypolgári lakás modernizálása

A most bemutatandó ház teljes átalakítást igényelt. Egy nagy belmagasságú, vastag falú, ódon polgári házról van szó, öt hatalmas szobával, plusz a kiszolgálóhelyiségekkel, ám például a konyha és a fürdőszoba a többi helyiséghez viszonyítva igencsak aprócskának bizonyult.

Majdnem minden szobához tartozott egy régi cserépkályha is. Ezektől a tulajdonos meg szeretett volna szabadulni, és egy mai kornak megfelelő fűtési rendszert kiépíteni. A padló is korhadt volt már, azt is korszerűsíteni kellett. A tervezési szakasz után a felújítási munkálatok ennek rendbetételével kezdődtek, vagyis a teljes ház új padlózatot kapott és padlófűtéssel gazdagodott.


A képek forrása: a szerző saját látványtervei

A régi konyhát a tervek szerint mosókonyhává alakítottuk át, egy kisebb, főzésre alkalmas helyet is létrehoztunk. Ezt a helyiséget egybenyitottuk a padlásfeljáróval, így nagyobb teret kaptunk. A fürdőszobát is nagyobbítani kellett. A mosókonyha kárára „eltoltuk” a falát, ám még így is maradt elegendő hely, a fürdő pedig élhetőbb lett.

Az újonnan kialakított konyha-étkező-nappali hármast két nagyobb szoba közötti fal bontásával értük el, ezáltal kaptunk egy megfelelően tágas teret.

A társasági szoba nappali részében található a médiafal, melyhez könyvespolc is tartozik, egy nagy méretű sarokkanapé, valamint egy dohányzóasztal. A helyiség középső részébe terveztük a hatszemélyes étkezőasztalt, majd a másik felébe az új, modern, nagy konyha lett megálmodva, az ablak alatt mosogatótálcával, mellette mosogatógéppel. A sarokba emelt sütő került, a konyhapult végére pedig a hűtőszekrény. Mindezzel szembe egy konyhaszigetet terveztünk, melybe a főzőlap lett beépítve, felette pedig a gőzelszívó készülék. A sziget reggelizőpultként is funkcionál. Ennek a közösségi térnek az udvarra néző falán eredetileg ablakok voltak, ám ezeket a falakat is lebontották, miután a régi ablakok kikerültek onnan. A konyhai részen lévő fal háromosztatú, teljes magasságú üveget kapott, a nappali résznél lévő pedig szintén háromosztatú, de tolható ajtót, mely a nagy méretű teraszra vezet.

A közösségi térből nyílik a hálószoba, a gardrób, valamint a nagyfiú élettere. A hálószobában a franciaágy foglalja el a legnagyobb helyet, vele szembe egy médiafalat is beterveztek.

A gardróbszoba két fala teljesen be lesz építve gardróbszekrényekkel, középen egy kisebb kihúzható kanapéval, a tulajdonosok ezt a helyiséget vendégszobaként is szeretnék használni. Az óriási gardróbszekrényeken tükörajtók is találhatóak. A megvilágításról ebben a helyiségben a szekrények előtt a mennyezeten sorakozó, állítható spotlámpák gondoskodnak.

Az utolsóként bemutatandó helyiség a nagyfiú szobája, aki egyetemistaként már nem lakik otthon, ám hétvégére hazalátogat. Ezt a szobát, ugyancsak a nagy mérete miatt, több funkcióval láttuk el. Terveztünk nappalisarkot kanapéval, szemben médiafalat, mindezt tapétával tettük érdekessé, az ablaknál lévő sarokba álmodtuk a hálósarkot nagy franciaággyal, dizájnlámpákkal, az ezzel szembeni falnál pedig egy kisebb dolgozósarok kapott helyet.

Ennek az otthonnak minden szeglete modern és letisztult, kivéve a hálószobákat, ahova becsempésztünk egy-egy kedvenc színt. A nagyfiú szobája a vagány vonalat képviseli a maga vöröses színeivel, míg a másik hálószoba inkább lágyabb.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..