home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nagyobb mértékű támogatás a mezőgazdasági termelőknek
Szakáll Laura
2023.02.28.
LXXVIII. évf. 8. szám
Nagyobb mértékű támogatás a mezőgazdasági termelőknek

33. ülését tartja a héten a Szabadkai Városi Képviselő-testület

A város mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikájának megvalósítását támogató idei évi intézkedési programot is meghozzák a vkt tagjai a csütörtöki rendes ülésen. A múlt évben 7 millió dinár állt a gazdák rendelkezésre, most 55 milliót fordítanak ilyen célokra — emelte ki dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke az ülés napirendi pontjait ismertető sajtótájékoztatón.

— Ez egy olyan program, amelyet minden évben elfogad a városi képviselő-testület. Nagy mértékben, 48 millió dinárral növekedett az összeg, tehát 55 millió dinár áll az idén a mezőgazdasági termelők rendelkezésére. A vkt határozatát követően a pályázatok is kiírásra kerülnek. A már megszokott pályázatok mellett többek között a következő célokat támogatja a város a mezőgazdasági termelők esetében: szaporítóanyag, gépek és eszközök beszerzési költségei, termény, termés biztosítása, a szarvasmarha- és sertéstenyésztők esetében az állatorvosi ellátás. Erre egyrészt azért van szükség, mert nagyobb figyelmet szeretnénk fordítani anyagi értelemben is a mezőgazdasági termelőkre, másrészt pedig azért, mert aszály, szárazság sújtotta őket tavaly is, és az azt megelőző években is. Hónapokon át a polgármester vezetésével folytak a tárgyalások a mezőgazdasági termelők egyesületeivel, és amiben ők megállapodtak, az került bele gyakorlatilag az idei évi programba, javaslatba.


Fotó: Dr. Pásztor Bálint Facebook oldala

A besorolatlan utak meghatározásáról szóló rendelet elfogadásáról is szavaznak a testület tagjai. Ilyen jogszabály jelenleg csak Belgrádban és Loznicában van.

— Szabadka a harmadik önkormányzat, amelynek ilyen jogszabálya lesz. Az elmúlt időszakban is nagy figyelmet szenteltünk ezeknek, ugyanis mart aszfalttal javítottuk fel az utakat. A lakott övezetben is találhatóak ilyenek szép számban, de ezenkívül a dűlőutakról is szó van. Ez a jogszabály azért fontos, mert a községi utak építésével, felújításával, karbantartásával kapcsolatos kérdések szabályozása történik meg a jogszabály által.

Személyi kérdésekről is döntenek a testület ülésén. Kinevezik a Kosztolányi Dezső Színház igazgatóját Mészáros Gábor személyében a Magyar Nemzeti Tanács javaslatára. A korábbi igazgató, Urbán András hamarosan az Újvidéki Színház élére kerül, miután az MNT javaslatára az Újvidéki Városi Képviselő-testület kinevezi a posztra. A Szabadkai Gyermekszínház igazgatói tisztségét a továbbiakban is Árokszállási Stamenković Márta tölti be.

Összesen 15 pont szerepel napirenden a vkt következő rendes ülésén, mely csütörtökön 9 órakor kezdődik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..