home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Nagycsaládos Szomszédolás
(vas)
2014.07.30.
LXIX. évf. 31. szám

Összesen harminc nagycsalád érkezett Szabadkára a hétvégén a Smile Nagycsaládos Egyesület Szomszédolás nevet viselő háromnapos konferenciájára.

A megnyitón Búcsú-Benák Emese, a Smile egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket:

— Mikor kiírták a Szomszédolás pályázatot, rögtön tudtuk, hogy szeretnénk rá jelentkezni, hiszen az ilyen találkozók a legalkalmasabbak arra, hogy személyes barátságok szülessenek térségünkben és azon túl.

Kormosné Debreceni Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családi és Ifjúságért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője a magyarországi alaptörvényből, illetve a családtörvényből idézett, majd elmondta, hogy azokkal a civil szervezetekkel, egyesületekkel törekednek közös munkára, amelyekkel hasonló nézeteket vallanak.

— Nagyon sokat kell küzdenünk, hiszen Magyarországon is sok liberálisnak az a célja, hogy a családi közösség helyett egyéni jogokat hangsúlyozzon. Hogy bizonyos, családnak látszó életformákat teljesen azonosnak tekintsen azzal, amit mi valódi családnak tartunk. Ez nagyon sok kárt okoz. A kutatások is azt bizonyítják, hogy a család az a közösség, amely a legideálisabb a gyermek fizikai és szellemi fejlődése szempontjából, amelyben a gyerek az édesanyával és az édesapával egy háztartásban nő fel. Ennek tudatában mégsem ez a legelfogadottabb forma napjainkban. Néhány héttel ezelőtt Budapesten, a népesedési világnapi ünnepségek keretében megszervezett konferencián a Magyar Nemzeti Tanács képviselői a Vajdaságra vonatkozó demográfiai stratégiát ismertették, melyből kiderült, hogy ugyanolyan vagy hasonló gondokkal küzdünk. Egyértelművé vált, hogy nem elég csak Magyarországon tevékenykedni, hanem a nemzetrészeknek a saját területükön felmerülő nehézségekre is megoldást kell keresniük.

A Romániából, Horvátországból és Magyarországról érkezett vendégek különféle programok és kirándulások által betekinthettek a vajdasági magyarság életébe.

A nagycsaládok az első napon Szabadka szecessziós építészeti remekműveit, a városházát, a zsinagógát, a Raichle-palotát és a Városi Múzeumot, valamint a palicsi állatkertet látogatták meg. Szombaton a délvidéki magyarság jelképét, szent gyülekezőhelyét, az aracsi pusztatemplomot tekintették meg, és egy rövid történelemóra keretében az épület múltjáról tanulhattak. A látogatók vasárnap elmentek a hajdújárási Róka–tanyára is, és megismerkedhettek a Ludasi-tó, valamint a Szelevényi-puszták sajátos élővilágával. A rendezvény támogatója a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..