home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Nagyböjti elcsendesedés
Csermák Zoltán
2016.03.11.
LXXI. évf. 10. szám
Nagyböjti elcsendesedés

Unitárius istentisztelet a magyar közmédiában — Március második vasárnapján a Duna a háromszéki Árkosról közvetít istentiszteletet. Az igehirdetésben a nemzeti ünnepi gondolatok is helyet kapnak.

Nagyböjt ötödik vasárnapján, március 13-án a Kovászna-megyei Árkosról közvetít unitárius istentiszteletet a Duna Televízió. A Keleti-Kárpátok kanyarulatánál, a Baróti hegység délkeleti peremének és a háromszéki rónának, Szépmezőnek a találkozásánál fekvő, másfél ezer lakosú falu unitárius lakosai tiszta szívvel készülnek a jeles napra. A szertartás jelentőségét növeli március idusának közelsége.

Március 15. történelmi valóságán túl semmit sem veszített mára jelentőségéből – fogalmazza meg igehirdetésében Bíró Attila lelkész. – A szabadág jelentősége felerősödik, ha fogságban élünk. Ez nem feltétlenül fogva tartást jelent, sokszor mi zárkózunk be magunk a közösség rovására”

A falu fiatal tiszteletese a közösségét foglalkoztató gondot is felvet, a szabadság mellett az egyenlőség érvényesülését. A kérdés nem költői: a kisebbségi sorsot sújtó kettős mérce Erdély politikai életében is jelen van.

Bíró Attila büszke a 600 fős nyájára; az unitárius egyházközség ma is fontos szerepet vállal a falu kulturális életének felvirágoztatásában. A keresztény értékek és az unitárius hitigazságok megélése és tanítása mellett örökös feladatának tekinti a nemzeti önazonosság megtartását és a székely-magyar nép értékeinek és kultúrájának őrzését. Fontos számára a gyermekek és ifjak rendszeres valláserkölcsi nevelése, a nőszövetség bevonása a szociális munkába, valamint a Régeni Áron Dalárda és a helyi fúvószenekar támogatása.

Adás: március 13., vasárnap (Duna 11.00)

Szerkesztő: Kocsis Zsuzsa

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..