home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nagybecskerekiek is részesei lehettek egy határon átívelő rendezvénysorozatnak
Kónya-Kovács Otília
2017.12.19.
LXXII. évf. 50. szám
Nagybecskerekiek is részesei lehettek egy határon átívelő rendezvénysorozatnak

A nagybecskerekiek és környékbeliek nagy örömére, részük lehetett több olyan eseményben, amely egy határon átívelő projektum keretében valósult meg.


A nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus

A Románia és Szerbia közötti IPA program Temesvár és Zenta közreműködésével bontakozott ki, viszont a bánáti régióra is gondolva, olyan tartalmakat juttattak el Nagybecskerekre, amelyek maradandó, szép élményekkel gazdagították a művészetek kedvelőit.

Nagybecskereken, 2017. szeptember 4-én Bánsági orgonák és orgonaépítők címmel nyílt meg a nagybecskereki székesegyházban dr. Franz Metz temesvári születésű, jelenleg Németországban élő orgonista, egyházzenész, zenetudós kiállítása. A nagyított fényképeken a szerző bemutatta a romániai és a vajdasági Bánát településein található orgonákat, valamint az régió orgonaépítőinek munkásságát. Dr. Franz Metz úr nagybecskereki tartózkodása idején külön felkérésre a városi Josif Marinković Zeneiskola tanulóinak is tartott előadást, akik így a vitathatatlanul nagy szellemi érték részeseivé váltak: rendkívüli alkalomnak tartották, hogy élőben is megismerkedhettek a bánáti orgonák történetével.


Kiss Nándor esperes

Muzslyán, a Szűz Mária Szent Neve templomban 2017. október 24-én ökumenikus egyházzenei estre került sor. A rendezvény szentmisével kezdődött, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei lelki üdvéért szolgáltattak, majd megemlékezéssel folytatódott: az 1956-os eseményeket mgr. Hallai Zoltán történész idézte fel, azt követően pedig a Reformáció 500. évfordulójáról Kiss Nándor esperes, a nagybecskereki református egyház lelkésze emlékezett meg. A rendezvény zenei részében fellépett a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus Dutina Vilma karnagy vezényletével. Igazán szép, egyházi és világi kórusművekből összeállított koncertet ajándékoztak a nagyközönségnek.


Kiss Nándor esperes

Az IPA projektum célja, hogy egyházzenei turisztikai útvonalakat alakítsanak ki a bánsági régióban, amelyre várhatóan romániai csoportokat fogadnak majd, de ugyanakkor a romániai helyszínekre pedig a vajdasági érdeklődőket vinnék el a jövőben.

A projektum 2018. december 9-én zárul, és addig számos rendezvény valósul meg Zentán, Nagybecskereken és Versecen.

​​​​​​​

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..