home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nagy maflást adott a Netflix Hollywoodnak
Brasnyó Zoltán
2019.12.27.
LXXIV. évf. 51. szám
Nagy maflást adott a Netflix Hollywoodnak

A Golden Globe-díj-átadó, melyet végtelenül elcsépelt módon újra és újra az Oscar-díj előszobájának neveznek, már tavaly is tökéletesen megjósolta az Oscar-aranyszobrocskák várományosait.

Ráéreztek a színészi, az animációs filmes, sőt a rendezői Oscar kitüntetettjeire is, az idén pedig újra két nagyágyú sikerét vetítik előre. A „baj” csak az, hogy ezek közül a filmek közül egyik sem hollywoodi, óriási költségvetésű produkció.

A Netflix Házassági történet és Az ír című alkotásai több jelölést is bezsebeltek. 2020-ban lesz a 77. Golden Globe-gála, melyet óriási nemzetközi figyelem övez. Bemutatták a jelölteket, akiknek listáját egy nemzetközi, újságírókat tömörítő szervezet állítja össze. Óriási meglepetések ezúttal nincsenek, de mint általában, a jelöltek listája most is utal arra, hogy éppen milyen trendek és lobbicsoportok hódítanak filmes berkekben.

Külön figyelmet érdemel a Házassági történet: a Kylo Renként a Star Warsból ismert Adam Driver tűnik fel benne, aki Scarlett Johanssonnal igen emlékezeteset alakít ebben a nagyon erős drámában, mely már az első napokban kisebb-nagyobb nézettségi rekordokat döntött a Netflixen. Érdekes megjegyezni, hogy az online internetes filmes adatbázis (Imdb.com) legjobb alkotásokat összesítő listáján Noah Baumbach filmje jelenleg a 108. helyen áll, ami azért elég sokatmondó.

A jelölések tekintetében Martin Scorsese maffiaeposza, Az ír is nagyot ment: a National Board of Review, sőt a New York-i Filmkritikusok Körének több díjjal is kitüntetett filmje öt jelölést kapott, ami a kiváló forgatókönyvnek és az élő legendáknak köszönhető. Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci játéka láttán a sokadik újranézés után sem egyértelmű, hogy ki lopja el a show-t, azaz melyik sztár a jobb. Bár le a kalappal az előtt, aki a három és fél órás alkotást többször is meg tudja nézni.

Emellett összesen négy jelölést kapott A két pápa is, Anthony Hopkinsszal és Jonathan Pryce-szal a főszerepben. Természetesen a Joker is ott van a jelöltek között, sőt Quentin Tarantino régi Hollywoodot bemutató történelmi, fantázia-bosszúfilmje, a Volt egyszer egy… Hollywood is. Az idei év a távol-keleti alkotások szempontjából is emlékezetes marad, hiszen 2019 legjobb filmje a Joker és Az ír mellett Bong Joon-ho Élősködők című alkotása volt, mely egyszerre vígjáték és véresen komoly történet. Ez utóbbi mozit a Los Angeles-i filmkritikusok is elismerték.

Az animációs filmek kategóriája kapcsán is megenném a kalapomat, ha nem a Jégvarázs 2., Az oroszlánkirály vagy az év talán legjobbja, a Toy Story 4. nyerne. A Netflixen látható, sokak szerint kiváló és egyedi rajzfilm, a Klaus azonban sajnos semmilyen jelölést sem kapott a Golden Globe-on. Ami a televíziót illeti, az Apple TV nemrég beindult streamingszolgáltatásának egyik zászlóshajóját, az egyébként kiváló The Morning Show-t is jelölték. Ebben a sorozatban Jennifer Aniston, Reese Witherspoon és Steve Carell is ott van, a téma pedig a tévézés, valamint napjaink égető témái és botrányai. A szériák között jelölték még a Hatalmas kis hazugságokat, a Barryt és a Fleabaget is.

Rami Malek neve is ismerős lehet, hiszen a Bohém rapszódiáért tavaly Oscart vihetett haza. Az idén a Mr. Robot főszereplőjeként lehet esélye megkapni az aranyglóbuszt. Ugyanebben a kategóriában Havas Jon megformálója, Kit Harington szintén versenyez, valamint Brian Cox is. A hölgyek között Olivia Colman kaphatja meg az elismerést A királynőért. A kiváló, ám biztonsági játékot játszó Netflix-széria Erzsébet királynő életét és a Windsor-ház mindennapjait dolgozza fel.

Természetesen nem lenne teljes ez a lista, ha nem szerepelne rajta az idei év legnagyobb visszhangját keltő mesterműve, a Csernobil. Várhatóan aratni fog a gálán. Nem kell már sokat várni a döntésre, hiszen a Golden Globe-díjakat a következő év legelején, január 5-én adják majd át.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..