home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nagy léptékű turisztikai fejlesztések Újvidéken és Szabadkán
Kartali Róbert
2022.09.28.
LXXVII. évf. 39. szám
Nagy léptékű turisztikai fejlesztések Újvidéken és Szabadkán

A vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében egy délelőtt két hotelt adtak át a múlt héten a Prosperitati Alapítványnak és az anyaországi támogatásoknak köszönhetően. Az egyiket Újvidék, a másikat pedig Szabadka belvárosában. A két kiemelt jelentőségű turisztikai fejlesztést a szállodatulajdonosok Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke társaságában adták át rendeltetésüknek.

Az újvidéki Queen Hotel a város legszűkebb központjában, a katolikus katedrális tőszomszédságában helyezkedik el, egy gyönyörűen felújított szecessziós épületben, mely eredetileg 1906-ban készült. A Njegoš utca 2. alatt található háromszintes objektumban rendezték be a minden igényt kielégítő, négycsillagos luxusszállodát, melyben 21 szoba és apartman, összesen 50 fekvőhely, étterem és kávézó található. A 108 millió dináros beruházáshoz a Prosperitati Alapítvány 43 millió dinár vissza nem térítendő támogatással járult hozzá, a többit pedig hitelből és tőkeerős cégek támogatásából teremtették elő. A tavaszra elkészül a szálloda wellnessrészlege is, ahol lesz szauna, pezsgőkád és masszázs. Nagy Sándor, a hotel tulajdonosa — aki egyúttal az Aretol Kft. igazgatója is — elmondta, az idősebb lánya, Veronika vitte végig az építkezési projektumot, melyet két év kemény munka eredményeként adtak át. 

A szabadkai Artist Hotel szintén egy lenyűgözően felújított szecessziós épületben kapott helyet, az Ivan Goran Kovačić utca 7. alatt, a szabadkai evangélikus templom által. Az épületet nem csupán szállodának képzelték el a tulajdonosok, hanem a kortárs művészet tárházának is. A négycsillagos hotelben 30 szoba és apartman található, egy-, két- és négyágyas szobákkal, továbbá kongresszusi központ, sparészleg, indiai- és thaimasszázs-központ, valamint saját vendéglő is. A Raichle Ferenc tervei alapján készült épületet 1899-ben dr. Sánta György rendelte meg, és eredetileg szanatóriumként működött. A felújítást 880 000 euróval támogatta a magyar kormány a Prosperitati Alapítvány által, a projektum összértéke 3,2 millió euró. Két év intenzív munka után tarthatták meg most a megnyitót — összegezte Tamás Zoltán, a szálloda és a Goodwill Pharma gyógyszeripari vállalat tulajdonosa.

— A turizmusban nagy léptekkel haladunk. Amikor a most átadott szabadkai hotel ötlete felmerült, akkor még úgy tűnt, hogy túlkínálat lesz szálláshelyből. Mára már viszont hiányzanak a jó szálláshelyek a városban — emelte ki Juhász Bálint. A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta még, hogy a fejlesztésekkel az álmok beteljesülését láthatjuk. Mint fogalmazott, az elmúlt hét évben egy álmot élhettünk, melyet úgy hívnak, hogy vajdasági gazdaságfejlesztési program. Sokak elképzelését valósította már meg, és az álmok támogatója Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma.

— Az elmúlt két évben ha semmi mást nem csináltunk volna, csak azt, ami most Újvidéken és Szabadkán átadásra került, azt gondolom, hogy akkor is emelt fővel járhatnánk. De ettől sokkal többet tettünk — emelte ki a szabadkai szállodaátadó ünnepségen Pásztor István. A VMSZ elnöke mindenkit arra biztatott, hogy emelt fővel nézzen a jövőbe. — Az elmúlt hét év azt bizonyítja, hogy képesek vagyunk megújulni, nagy fákba vágni a kis fejszénket, de annyiszor vágjuk bele, ahányszor kell, annak érdekében, hogy összeforgácsoljuk — tette hozzá. Az épület kapcsán hangsúlyozta, a felújítása azt bizonyítja, hogyan lehet modern tartalmat bevinni egy olyan épületbe, amely több mint százéves. — Lehet modern tartalmat úgy bevinni, hogy nem romboljuk szét azt, amink van, amit megörököltünk, hanem megtiltjuk, hogy hozzányúljanak olyan elemekhez, amik az épületnek a legnagyobb értékét jelentik.

— Az elmúlt években hatalmas utat jártunk be, számos fejlesztést tudtunk megvalósítani és átadni annak érdekében, hogy azok jólétet termelve szolgálják az itteni közösséget — mutatott rá Magyar Levente. A miniszterhelyettes szerint a sikertörténet folytatódik, további szállodák, gyárak épülnek, és Magyarország elkötelezett marad abban, hogy támogassa azt a vitalitást, amelyet itt, a Vajdaságban lehet tapasztalni. — Olyan sikereket értünk el, amelyekre nem biztos, hogy mertünk volna fogadni, amikor elindítottuk a programot, melyet, anélkül, hogy túlzásokba esnénk, átütően sikeresnek ítélhetünk meg. Most már több tízezer olyan család van, akiket közvetlenül és pozitívan érintett ez a beruházássorozat, akik ilyen-olyan módon, munkahelyek, gazdasági lehetőségek révén részesültek ennek a hozadékából, és akik esetleg más életformát választottak volna, ha ez a program nincs, adott esetben akár nem is Vajdaságban keresték volna a boldogulást. A számok igazolják, és nem a szavak, hogy ez komoly siker, és olyan előrelépés az egész vajdasági magyar közösség számára, amely meghatározó, és jövőt megalapozónak tekinthető. Nehéz idők állnak előttünk, ez egészen biztos, de mindezek ellenére itt vagyunk ma, a jövőbe tekintünk, építkezünk, és kifejeztük azt az elhatározottságunkat, hogy folytatjuk a programot. Noha nem fognak olyan ütemben és mértékben folyni a támogatások, mint eddig, hiszen a Magyarországon kialakult helyzet megviseli az állami költségvetést, de a programot folytatjuk. Senki nem marad támogatás nélkül, aki elnyerte azt. Türelmet kérek mindenkitől, ezek az összegek folyósítva lesznek, és utána kiírjuk a további pályázatokat. Nem torpanunk meg, amíg erőnkből telik, folytatjuk a megkezdett munkát, mert van mire építeni — zárta szavait Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..