home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nagy és kisbuszok
Lábadi Loránd
2021.06.02.
LXXVI. évf. 20. szám
Nagy és kisbuszok

Ahogyan a személyautók esetében is minden évben kisorsolják a legjobb, legszebb, legmodernebb márkát és modellt, úgy az autóbuszok kategóriájában is ez történik. Lehet, hogy nem olyan nagy a visszhangja, de itt is meghatározzák a rangsort. A legjobbak ebben a felsorolásban minden bizonnyal megfelelnek valamennyi nagyon szigorú követelménynek, de mivel ezek több személyt szállítanak, a szabályok is sokkal több biztonsági előírást tartalmaznak, melyeket kötelező betartani.

Huszonkét ország szakújságírói 2021-ben a MAN Lion’s Coach jelzésű autóbuszt hirdették ki győztesnek. A 12,4 literes erőforrás a modelltől függően változik, így a legerősebb 510 lóerővel (381 kW), míg a gyengébb 430 lóerővel (321 kW) bír, soros beépítésű, hathengeres motorja van, az üzemanyag fajtája dízel. Hossza 13 000 mm, az ülések száma 59, öntömege 24 000 kg. A 2012-ben gyártott busz szintén nagyon sikeres volt, ezért is döntöttek a modell fejlesztése mellett. Hossza 13 260 mm, szélessége 2550 mm, magassága 3910 mm, az erőforrás teljesítménye 440 lóerő (324 kW). A turistabuszok kategóriájában az első helyezés valóban nagy eredmény, a MAN buszok ezért is nagyon sok közlekedési vállalat szinte kötelező tartozékai.

A következő busz a Mercedes Tourismo modellje, mely szintén keresett a turizmussal foglalkozó cégek körében. A megbízható jármű az alapfeltétele a megfelelő kihasználtságnak, mivel az utazási irodák szinte mindegyike kizárólag a biztonsági feltételeket szigorúan betartó vállalatokkal üzletel. A Tourismo hossza 13 935 mm, szélessége 2550 mm, magassága a klímaberendezéssel 3680 mm, a megengedett össztömeg 24 000 kg, az ülőhelyek száma 59. A hathengeres, soros elrendezésű, dízelüzemű erőforrás hengerűrtartalma 10 677 cm3, teljesítménye 389 lóerő (290 kW). Az utastér kidolgozása itt is, akárcsak a MAN busznál, a legmagasabb szintű, valamint a divatos anyagok használata is nagymértékben hozzájárul a legjobb jelző elnyeréséhez.

A Setra márka is mindenki számára ismert, mivel a cég autóbuszai megbízhatóak és biztonságosak. Hossza 13 325 mm, szélessége 2550 mm, magassága 3880 mm, az ülőhelyek száma 50. A dízelüzemű erőforrás teljesítménye 510 lóerő (375 kW). Az utazás alkalmával az utasok kényelemben érezhetik magukat, ami a legmodernebb műszaki fejlesztéseknek, valamint a legjobb minőségű anyagok használatának köszönhető. Az S 516 HDH modell az értékelés során az egyik legjobbnak bizonyult, sikere 2016-tól napjainkig töretlen.

A Volvo 9900 jelzésű modellje a legmagasabb osztályzatot kapta és kapja, mivel ez a márka egy fogalom a turistabuszok családjában. Az alapmodell 12 000 mm hosszúsággal és két tengellyel, valamint a háromtengelyes változatok 13 000 és 14 000 mm hosszúságban készülnek. A magasság 3850 mm, a szélesség 2550 mm, az erőforrás 460 lóerős (338 kW). A belső kidolgozás itt is a legmodernebb, és a legjobb minőséget képviseli, ami egyébként magától értetődő a Volvónál. A svéd technológia a világon mindenhol a megbízhatóság szinonimája, emiatt is annyira keresettek ezek a járművek. A külső egy erős buszra utal, amely a sofőrt kisegítő eszközöknek köszönhetően bármilyen terepen könnyen vezethető. Az ára egy kicsit magas, de a megbízhatóság és a biztonság megér ennyit.

A kisbuszok kategóriájában a Mercedes Travel 75 tűnik ki, melynek hossza 8486 mm, szélessége 2020 mm, magassága a klímaberendezéssel együtt 2920 mm, a megengedett össztömege pedig 6800 kg. Az erőforrás teljesítménye 161 lóerő (120 kW), az ülőhelyek száma 18. Ez a kisbusz ugyanúgy, ahogyan a nagyok, bármilyen távon bevethető, noha a kisebb utazásokhoz a legalkalmasabb. A felszereltsége kifogástalan, és a nagy „testvérekével” megegyező műszaki fejlettségű.

Ugyanebbe a kategóriába tartozik a MAN kisbusza is, mely szintén a legjobb osztályzatokat kapta, bármilyen követelményrendszer alapján. Hossza 7391 mm, magassága 2835 mm, a legnagyobb megengedett össztömege 5000 kg, az ülések száma 16 vagy 21 lehet a modelltől függően. A négyhengeres, 177 lóerős (130 kW) erőforrás dízelüzemű. Belső kidolgozása megegyezik a MAN nagy buszaiéval, így csupán az utasok számában különbözik.

A megemlített kis- és nagy buszok a turizmus megjelenésével váltak ismertté és keresetté. Ennek az üzletágnak a rohamos fejlődésével a gyártók is kénytelenek lépést tartani, ha versenyben szeretnének maradni. Szinte állandóan újabbnál újabb technológiai megoldásokkal, valamint jó minőségű alapanyag használatával igyekeznek minél több járművet értékesíteni. A hosszabb utakra a nagyobb teljesítményű buszok indulnak, de ha kisebb az utasszám, akkor a kisbuszok kapnak lehetőséget, ezért ezeket is nagy odafigyeléssel kell megépíteni. A turistabuszok és a városokban közlekedő társaik között lényeges eltérések vannak, emiatt ez utóbbiak nem indulhatnak el egy több ezer kilométeres útra, mert a kényelmi szempontok ezt nem teszik lehetővé. Ugyanez fordítva is érvényes: egy emeletes turistabusz nem közlekedhet egy zsúfolt városban, mivel a hossza miatt a fordulóköre túl nagy.

Aki tehát gondtalanul szeretne hosszabb útra kelni, biztos lehet abban, hogy a kirándulás egy kényelmes, biztonságos turistabusszal nagyon élvezetes lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..