home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Nagy a választék
Talpai Lóránt
2021.01.28.
LXXVI. évf. 4. szám
Nagy a választék

Négyfajta vakcina közül választhatnak majd a polgárok — Értesíteni kell a gazdasági kamarát — Bizonyíték Vučić illegális lehallgatására

Négyfajta vakcina közül választhatnak majd a polgárok

Néhány héten belül várhatóan az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcináját is bejegyzik Szerbiában, így már négyfajta oltóanyag közül választhatnak azok, akik önként beoltatnák magukat — jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő. Tájékoztatása szerint Szerbia minden létező oltóanyagból vásárol majd, így bizonyosan jut mindenkinek a 7 milliós országban. Eddig az orosz Szputnyik V, az amerikai—német Pfizer—BioNTech, valamint a kínai Sinopharm vakcináját engedélyezték. A hírhez kapcsolódik, hogy megkezdődött a tömeges immunizálás a kínai Sinopharm oltással is. Aleksandar Vučić felszólította a polgárokat, hogy mielőbb jelentkezzenek a koronavírus elleni védőoltásra. Az állami vezetők meg a koronavírus elleni oltás kérdéseivel megbízott operatív csapat ülésén az államelnök elmondta: „A vakcina sorsdöntő jelentőségű az ország számára, mert életeket ment. Nélküle nem győzhető le a járvány, sem egészségügyi, sem pedig gazdasági vonatkozásban.” Közölte, hogy elkezdték a tömeges oltást a kínai Sinopharm készítménnyel a belgrádi vásár épületében meg a Torlak intézetben. Fontos, hogy az egészségügyi és a tanügyi dolgozók, valamint a rendőrség meg a katonaság tagjai mielőbb felvegyék a védőoltást — mutatott rá Vučić. (Tanjug, Szerbiai RTV)

 

Értesíteni kell a gazdasági kamarát

A külföldi, de a szerbiai állampolgárok is, akik munkaügyi okokból lépnek be Szerbiába, csak akkor tehetik ezt meg, ha előzőleg értesítik a Szerbiai Gazdasági Kamarát (PKS) azzal a feltétellel, hogy 24 órán belül kézbesítik a kamarának a negatív PCR-tesztet vagy az antigéntesztet, melyet a szerbiai referencialaboratórium adott ki, áll a Hivatalos Közlönyben. A PKS a határátlépésről szóló bejelentést azonnal továbbítja a határrendészeti igazgatóságnak, de legkésőbb 24 órával az érkezés várható ideje előtt. A határozat azonban nem vonatkozik azokra a polgárokra, akik Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Bulgáriából vagy Észak-Macedóniából lépnek be az országba. Ezekkel az országokkal ugyanis korábban már egyezség született a PCR-teszt nélküli beutazásról. (Tanjug)

 

Bizonyíték Vučić illegális lehallgatására

A szervezett bűnözés ügyeiben eljáró ügyészség rendelete alapján az Aleksandar Vulin belügyminiszter által alakított belügyi munkacsoport eddig több személyt hallgatott ki, és bizonyítékokat gyűjtött, melyek arra utalnak, hogy Aleksandar Vučić szerb államfőt és családját illegálisan lehallgatták. A belügyminisztérium (MUP) közleménye szerint továbbították a szervezett bűnözés ügyeiben eljáró ügyészségnek azokat a jelentéseket, amelyeket olyan személyektől szereztek, akik a gyanú szerint kapcsolatba hozhatóak Vučić és családja lehallgatásának ügyével. Eddig mintegy ötven személyt kérdeztek ki, közöttük a belügyi szervek egykori tisztségviselőit is. Többek között Dijana Hrkalovićot, a belügyminisztérium egykori államtitkárát, aki 2019 júniusában hagyta el a belügyet, Dejan Milenkovićot, a Bűnügyi Rendőrigazgatóság különleges szolgálatának egykori parancsnokát, valamint Srećko Lazićot, ugyanennek a szolgálatnak a parancsnokhelyettesét. (Novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..