home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Nagy Fanni a dobogó harmadik fokán
Tóth Tibor
2023.04.14.
LXXVIII. évf. 15. szám
Nagy Fanni a dobogó harmadik fokán

A magyarkanizsai Nagy Fanni, a Potisje Birkózóegyesület versenyzője, a Vajdasági Birkózóakadémia növendéke bronzérmet nyert Bukarestben, a 23 éven aluliak számára rendezett Európa-bajnokságon. A 76 kilogrammos súlycsoportban indult birkózó a rajton vereséget szenvedett ugyan a későbbi kontinensbajnok, ukrán Alpiejevától, a bronzmérkőzésen azonban hátrányból fordítva legyőzte a norvég Marion Brillantest.

Fanni öt-hat évesen ismerkedett meg a birkózással, majd némi kihagyás után a későbbiekben újra visszatért a szőnyegre.

— Nagyon rossz magaviseletű kislány voltam, ezért Fábián Ákos akkori és mostani edzőm még ma is gyakran megkérdezi, felmászok-e a tetőre. A Magyarkanizsán létező sportágak közül mindegyiket kipróbáltam, de egyik sem tetszett. Amikor láttam, hogy több lány is a birkózás mellett kötött ki, visszatértem a sportághoz, és én lettem Szerbiából az első lány, aki Balkán-bajnoki címet nyert. Attól függetlenül, hogy kamaszkorban más irányba vitt az élet, látogattam az edzéseket, de nem olyan intenzitással dolgoztam, mint az utóbbi időben. Az akadémia megnyitása után Zoli bácsival (Bálint Zoltánnal, az akadémia ügyvezetőjével — a szerző megj.) összehozott a sors vagy a Jóisten, tett egy ajánlást, és megkezdődött a kemény munka. Az Európa-bajnokságra mindenképp éremért utaztam ki, amit közöltem magyarországi edzőnkkel, Péteri Andrással is. A felkészülés első fázisában, januárban a magyarországi lányokkal egy hétig az akadémián készültünk, majd a szerbiai junior és felnőtt válogatott fiúkkal magaslati edzőtáborba utaztunk, a kontinenstorna előtt pedig a magyarországi leányválogatottal kéthetes dunavarsányi edzőtáborral hangoltunk a bukaresti Eb-re — mondta Fanni.

A sorsolás kedvezett Fanninak, hiszen a rajton azonnal kihúzta az ukrán Alpiejevát, akitől ugyan vereséget szenvedett, de az ukrán döntőbe jutásával Fanni a bronzért csatázhatott.


Nagy Fanni (jobbról a második) a bronzéremmel (Facebook:birkozoegyesulet.potisjekanjiza)

— Nagyon ügyes volt az ukrán lány, rögtön kikapta a lábam, ráadásul meg is sérültem azon az összecsapáson. A norvég lány ellen sérülten birkóztam, de hajtott a szívem és a tudat, hogy bronzmérkőzést vívok. Ha éreztem is fájdalmat, nem figyeltem rá, úgy voltam vele, bármi lesz, én ezt végigcsinálom. Hihetetlen érzés volt dobogón állni. Először szinte fel sem fogtam, és csak a dobogón állva tudatosult bennem, mit értem el. A siker szenvedéssel és fájdalommal jár, de én szeretem ezt a szenvedést és fájdalmat. Valamit valamiért.

A magyarkanizsai fiatal hölgynek ez az utolsó éve a 23 éven aluli korosztályban, jövőre már a felnőttek között bizonyíthat. Fanni szerint erőben, gyorsaságban és a lábra támadás kivédésében is sokat kell fejlődnie. A következő nagy versenye a zágrábi felnőtt-Európa-bajnokság lesz.

— A napokban derült ki, hogy a szerb szövetség elindít az Eb-n, melyre a rendelkezésemre álló rövid idő alatt megpróbálok minél jobban felkészülni. Nem nagy esélyekkel indulok, viszont a nevezett tizenöt lányból négyet biztosan megverek. Jó sorsolással bármi lehetséges, de azért nem szállok el magamtól. Az Eb után a budapesti ranglistaverseny következik, de az idén rám vár még a belgrádi felnőtt-világbajnokság, a finnországi U23-as vb és az egyiptomi mediterrán bajnokság is — sorolta a legfontosabb versenyeket az újdonsült bronzérmes.

Az akadémián dolgozó tizennégy-tizenöt lánnyal a magyarkanizsai Fábián Ákos és a csepeli Kozma István Magyar Birkózóakadémia (KIMBA) edzője, Péteri András foglalkozik.

— Nagyon vártuk már az Eb-t, Fanni sokat készült rá. Az ukrán birkózó a felnőttmezőnyben is klasszisnak számít, viszont a norvégról már a bronzcsata előtt úgy vélekedtünk, verhető ellenfél. Versenyzőnk a bronzért sérült vállal lépett szőnyegre, mivel Alpiejeva karfűzéssel próbálkozott, amit Fanni megpróbált védeni, és eközben meghúzódott a válla. Az akadémián élőben követtük a bronzmeccset, és meghűlt bennem a vér, amikor azt a buta próbálkozást megejtette. A hátrány ellenére összekapta magát, és eszébe jutott, amit megbeszéltünk, vagyis ha nem követ el nagy hibákat, és ha azt birkózza, amit edzésen gyakorolt, akkor eredményes tud lenni. A második menet elején a norvég lábra támadott, de Fanni szerencsére nem esett hanyatt, hanem csak a körből lépett ki, így Brillantes ezért az akcióért nem 4, hanem csak 1 pontot kapott. A hajrában Fanni megcsinálta azt a pontot, amely a győzelmet hozta el számára. Személyében nagy küzdőről beszélhetünk, aki rendkívül szorgalmas, sokszor rá kell beszélni, hogy ne edzzen olyan sokat. Utolsó éves az utánpótlás-korosztályban, a következő évtől csak a felnőttek között indulhat. Az utánpótlás- és a felnőttkorosztály között óriási lépcsőfok van, melyet nehéz meglépni. Mivel a 76 kg-os súlycsoport élmezőnyében több az idősebb, 30 év körüli birkózó, Fanninak nem kell sietnie, van ideje fizikailag erősödni, nemzetközi tapasztalatot gyűjteni. Ha ez mind megvan, akkor már semmi sem lehetetlen — mondta Fábián Ákos.


A Vajdasági Birkózóakadémia bejárata (Facebook:birkozoegyesulet.potisjekanjiza)

Bálint Zoltán, az akadémia ügyvezetője is nagyon boldog Fanni érme kapcsán. Az akadémia létrejöttekor, amikor világossá vált, hogy magyarországi szakedző is foglalkozik majd a lányokkal, Zoltán közölte a Balkán-bajnokságot 15 éves korában megnyerő Fannival, hogy két évet kap egy nemzetközi érem megszerzésére.

— Az érem nagy elégtétel mindannyiunk számára, és valahol a létünket is igazolja. Fanni megtörte a jeget, és bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban gyakran köszönthetjük az akadémián lakó fiatalokat egy-egy hasonló vagy még nagyobb siker alkalmával. Az első magyarkanizsai női birkózóérmet tavaly Fábián Anna szerezte, ő azonban immár négy éve Magyarországon él, és szerves része a KIMBA munkájának. Fanni az akadémia történelmében írt egy fejezetet, hiszen ez az akadémia első, világversenyen szerzett érme, Anna tavalyi érme pedig az első magyarkanizsai és szerbiai női birkózóérem. Az érem Fábián Ákos és Péteri András, a Magyar Birkózószövetség szakedzője közötti kiváló együttműködés eredménye is, és ne feledjük a bolgár, olimpiai bronzérmes Jankovát sem, aki fél évig dolgozott az akadémián. A lányok munkájával sokkal elégedettebb vagyok, gyakrabban dolgoznak teljes létszámban, míg a fiúknál elég heterogén a társaság, többen válogatott edzőtáborban tartózkodnak, és nem tudnak annyit együtt készülni az akadémián. A lányok mellett szól az is, hogy a csaknem két év alatt mindössze egy lány birkózó tett le arról, hogy nemzetközi rangú birkózó váljék belőle, míg a fiúk közül már nyolcan letértek erről az útról. Fannira nagy feladat vár, hiszen a felnőttek közé lép. A párizsi olimpia után többen abbahagyják a birkózást, egyesek beteljesült, mások beteljesületlen álmokkal, ami nagy lehetőség Fanni számára, hiszen az elkövetkező négy-öt évben azon birkózók ellen léphet szőnyegre, akiket a korosztályos versenyeken már megismert — vélekedett Zoltán.

Az akadémia az elmúlt időszakban több településen nyitott birkózóiskolát. Kishegyesen és Bácsfeketehegyen szeptemberben indult a munka, ahol az időközben megalakult Kishegyes Birkózóklub már meg is tartotta első versenyét. A martonosi és a kispiaci szakosztályban jól haladnak, mindkét helyszínen nagy érdeklődés nyilvánul meg a sportág iránt. Elindult a folyamat Csantavéren és Zentagunarason is, hamarosan pedig Topolyán próbálkoznak szakosztály létesítésével.

— Az új iskolák megnyitása további kötelezettségeket ró ránk. Amellett, hogy eszközöket és sportfelszerelést szerzünk be, olyan edzőket kell találnunk, akik a gyerekek anyanyelvén szólítják meg a jövő nemzedékét. A kishegyesi verseny igen jól sikerült. Nagyon sok, jó mozgással megáldott gyereket láttam, és hat hónap munka után technikailag meglepően jól kivitelezett fogásokat mutattak be a szőnyegen. Kikövezetlen úton járunk, viszont a birkózás tömegesítésének ez az egyetlen módja. Március 1-jétől teljes munkaidőben sportorvos dolgozik az akadémián. Ezzel teljessé vált az orvosból, nővérekből, pszichológusból, gyógytornászból, tudományos szakemberből álló egészségügyi csapat — emelte ki az ügyvezető.

A szerbiai birkózók Nagy Fannival a soraikban készülnek a felnőtt-Eb-re, melyet április 17-e és 23-a között tartanak Zágrábban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..