home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Nádvágás ideje
(T. T.)
2006.02.08.
LXI. évf. 6. szám
Nádvágás ideje

A tél a nádvágás, az értékes növény betakarításának ideje. Az elmúlt napok enyhe időjárása ugyan szünetelteti a munkálatokat, de a ludasi nádvágókat ez cseppet sem zavarja, hiszen ők már a legnagyobb fagyok idején elvégezték a teendők nagy részét. Első nap még kézi tolóval láttak munkához,...

A tél a nádvágás, az értékes növény betakarításának ideje. Az elmúlt napok enyhe időjárása ugyan szünetelteti a munkálatokat, de a ludasi nádvágókat ez cseppet sem zavarja, hiszen ők már a legnagyobb fagyok idején elvégezték a teendők nagy részét. Első nap még kézi tolóval láttak munkához, másnap viszont már gépi erővel dolgoztak.

- Jó minőségű a nád, hiszen 2004 óta, egy évet leszámítva, minden évben kivágtuk, megtisztítottuk a tavat. Kapóra jött most az olvadás is, hiszen így a hó eltűnik a jégről, s az újabb fagyok alkalmával sokkal könnyebb lesz dolgozni a gépekkel - tudom meg Kovács Gábortól, a ludasi természetvédelmi csoport elnökétől.

A ludasi helyi közösség és a természetvédő csoport a Palics-Ludas Közvállalattal kötött szerződés értelmében a tó déli részén bérbe adhatja a parcellákat, s máris óriási érdeklődés mutatkozik irántuk a polgárok részéről. A ludasi nád messze földön híres, tavaly az első osztályú kévéjét 100-110 dinárért értékesítették, s bíznak benne, hogy az idén sem lesz alacsonyabb az ára.
- A közvállalat a nádvágóktól nem kér százalékot, csak annyit kötött a lelkünkre, hogy minél nagyobb területet tisztítsunk meg, s az eddig elhanyagolt részeken is vágjuk ki a nádat. Mindazoknak a személyeknek, akik a Ludasi-tó területén erre a munkára jogosultak, közös megbeszélés alapján kötelező az akcióban részt venniük, s a közvállalat szakembereivel együtt meghatározott területen kell majd ,,takarítaniuk'' - mondta a csoportvezető.
A nád értékesítése nem okozhat gondot a polgároknak, hiszen a faluban működik egy vállalkozó, aki felvásárolja és fel is dolgozza, ezenkívül a tavaly alakult Ludas Team nevű vállalat is felvásárolja, sőt ennek a vezetői is gondolkodnak azon, hogy beszerzik a feldolgozásához szükséges gépeket. Szabó Attila felvételei a nádvágás pillanatait örökítették meg.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..