Muzslyára került az Aranycitera
2022.05.17.
LXXVII. évf. 19. szám
Muzslyára került az Aranycitera

Mintegy nyolcvan fellépője volt a hétvégén Szenttamáson megtartott Aranycitera rendezvénynek

Huszonhetedik alkalommal szervezték meg Szenttamáson, a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában az Aranycitera elnevezésű népzenei rendezvényt, a vajdasági iskoláskorú citerások vetélkedőjét.

Németh Dezső, a rendezvény fő szervezője elmondta, az idei vetélkedőre tizenkét település (Muzslya, Szenttamás, Csóka, Temerin, Újvidék, Nemesmilitics, Óbecse, Magyarcsernye, Torda, Törökbecse, Padé és Magyarkanizsa) huszonkét citeraformációja (négy alsós szólista és kettős, hat alsós kisegyüttes, hat felsős citeraszólista és kettős, két felsős kisegyüttes, két középiskolás szólista és két középiskolás kisegyüttes) mutatkozott be.

A zsűrizés és a szakmai kiértékelés feladatát Borsi Ferenc budapesti/vajdasági népzeneoktató és a temerini Szabó Gabriella, az Újvidéki Rádió műsorszerkesztője vállalta. A rendezvény védnökei Szenttamás Község Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Oktatási, Jogalkotási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, az újvidéki Forum Könyvkiadó, a befogadó helyszínt nyújtó Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola és a Szenttamas.rs hírportál voltak. A műsort Berecz Gaál Brigitta vezette.

A köszöntő gondolatokban Németh Dezső kifejtette, a rendezvényt a járvány alatt online szervezték meg, tavaly ősszel volt a gálaműsor, az idén pedig a kis citerások vetélkedője a már megszokott ütemben zajlik.

A hivatalos műsort ezúttal is szakmai tanácskozás követte, amely keretében Borsi Ferenc, a citera nagymestere a felkészítőkkel és az oktatókkal beszélgetett.

Eredmények:

Az alsós szólisták és kettősök csoportjában ezüst minősítést kapott a nemesmiliticsi Mátyus Lilla és Horváth Bence, arany minősítést pedig az óbecsei Butás Petra és Butás Luca citerakettős, valamint az ugyancsak óbecsei Kapor Emma és Stefaniga Vince kettős.

Az alsós kisegyüttesek csoportjában bronzérmes lett a temerini Fülemüle citerazenekar és a Csernyei kezdő citerások, ezüst oklevelet kapott a temerini Boróka citerazenekar és a Csernyei citerások. Az újvidéki Pöngető citerazenekar kiemelt arany díjban részesült.

A felsős szólisták és kettősök korcsoportjában ezüst minősítést kapott a muzslyai Maca−Tini citerakettős, a nemesmiliticsi Knézi Ramóna és Zsadányi Réka aranyat vihetett haza, Pásztor Ivett padéi diáklány produkcióját pedig kiemelt arany díjjal jutalmazta a zsűri.

A felsős kisegyütteseknél a törökbecsei Haverok citerahármas ezüst minősítésben részesült, a padéi Szikes citerazenekar pedig aranyplakettet kapott.

A középiskolás szólisták kategóriájában a magyarkanizsai Pozder Damiján bronz oklevelet kapott, az idei Aranyciterát pedig Szalma Árpád, a muzslyai Petőfi Sándor ME képviselője nyerte.

A középiskolás kisegyütteseknél a muzslyai Kisbanda citerazenekar arany, míg a Szenttamási citerások csoportja kiemelt arany minősítést kapott.

Forrás: www.szenttamas.rs

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..