home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Muzslya is karneválváros lett
Kónya-Kovács Otília
2010.04.21.
LXV. évf. 16. szám
Muzslya is karneválváros lett

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületét február végén vették fel hivatalosan is a Szerbiai Karneválvárosok egyenrangú tagjai közé. Attól eltekintve, hogy falusi környezetet képviselnek, hamarosan Belgiumban döntenek arról, hogy az Európai Karneválvárosok tagjai közé is be...

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületét február végén vették fel hivatalosan is a Szerbiai Karneválvárosok egyenrangú tagjai közé. Attól eltekintve, hogy falusi környezetet képviselnek, hamarosan Belgiumban döntenek arról, hogy az Európai Karneválvárosok tagjai közé is beválasztják a muzslyaiakat. Idestova négy éve járnak a hagyományápolók a hazai, szerbiai karneválokra, s már Szlovéniában is képviseltették magukat ilyen rendezvényeken. Legutóbb, ez év februárjában, három szlovéniai karneválra voltak hivatalosak. Ebben az évben minden bizonnyal már Muzslyán is szerveznek karnevált, mégpedig a tervek szerint novemberben, újságolta Gregus József, az egyesület elnöke, aki nagy elismerésnek tartja, hogy a szerbiai karneválvárosok közé kerültek.
Nemrégen Torontálszigeten (Sakule) jártak a hagyományápolók, az ottani pásztornapi népünnepély keretében a kancsikások megmérettetésén is részt vettek, és az eredmények sem maradtak el. A férfiak mezőnyében Sötét János első helyezést érdemelt ki, a hölgyek versenyében Gregus Valéria második, a fiúk kategóriájában pedig Nikola Bokanić harmadik lett. Az amatőr szakácsok két csapattal vetélkedtek a főzőversenyen, de nem sikerült díjat szerezniük.
Az egyesület tagjai április 10-én, készülődve az év első nagy rendezvényére, a Muzslyai lakodalom elnevezésűre, önkéntes munkával feltakarították a székhelyük környékét, a fákat bemeszelték, a füvet lekaszálták, a szemetet összeszedték, a falfirkákat átfestették... Nagyon fájlalják, hogy az otthonuk melletti, de egyben az ún. községháza melletti kis zöldterületet, a parkot a fiatalok tönkreteszik. Régebben játszótér volt ott, fából készült alkalmatosságokkal, ma már alig van épségben egy-két pad.
A hagyományápolók azt üzenik, kiderül majd, ki bírja tovább. åk ugyanis nem tehetnek mást, mint hogy rendbe hozzák azt, amit mások tönkretettek. Talán egyszer rájönnek a törni-zúzni vágyók, hogy semmi értelme annak, amit tesznek, és bizonyára belátják, mennyire jó a parkban pihenni vagy éppen beszélgetni egy kicsit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..