home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Múzeumi tárlat Tóth Ferenc emlékére
LMT
2015.11.01.
LXX. évf. 43. szám
Múzeumi tárlat Tóth Ferenc emlékére

Október 17-én Doroszlón nyílt meg Topolya Község Múzeumának vándorkiállítása, mellyel a 75 éve született Tóth Ferenc néprajzkutatóra, íróra, tanárra, művelődésszervezőre emlékeznek.

Gazsó Hargita, a topolyai múzeum vezetője elmondta, a kiállítás egy két évvel ezelőtti ötlet megvalósulása. Konkrétan egy kiállításrendezési képzés záródolgozata volt. Hargita felállított egy kiállítási határidőnaplót arról, mit mikor kell szervezni, hogy a szeptemberi városnapra összeálljon a kiállítás. Az év elején kezdték el gyűjteni a Tóth Ferenc-hagyatékot, mely a legváratlanabb helyekről, személyektől került elő. Korábban ezt az anyagot sohasem kutatták, így a gyűjtés lezárása után vált láthatóvá annak az összképe, milyen anyaggal gazdálkodhatnak. A gyűjtés a múzeumnak is a javára vált, hiszen többen döntöttek úgy, egy-egy tárgyat, dokumentumot, kéziratot, fényképet a múzeumnak adományoznak. Tóth Ferenc egykori íróasztalát megvásárolták a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.

Mindezt a topolyai tárlat után most a doroszlói közönség is megtekintheti. A két település, illetve a Doroszló és Tóth Ferenc személye közötti összefüggésről megtudtuk, Kovács Endre doroszlói néprajzkutató sok dokumentumot, fényképet, történetet adott a kiállításhoz, amelyen jól észlelhető, Tóth Ferenc szeretett ebben a kis nyugat-bácskai faluban, Fehér Ferencnél vendégeskedni, és Kovács Endrével is mély barátságot ápolt. Hargita elmondta, ezért döntött úgy, hogy jó lenne a doroszlóiakkal is megismertetni a kiállítást. Ezt a lehetőséget szívesen fogadta Doroszló vezetősége, s a helyi közösségben remek helyre és kiállításépítő csapatra talált az anyag. A tárlatot Gellér Magdolna, a doroszlói helyi közösség tanácsának elnöke nyitotta meg, Brindza Beatrix népdalénekes közreműködésével. Kovács Endre elmondta, hogy a topolyai kollégájától szakmai támogatást is kapott. Megtalálták egymással a közös hangot a néprajz iránti elkötelezettség és az értékmentés témájában. Szomorú, hogy Tóth Ferenc éppen egy Doroszlón végzett televíziós munkából hazafelé menet szenvedett halálos balesetet.

Életének fordulóit örökíti meg a kiállítás anyaga, melyen végighaladva a doroszlóiak elsőként a településükhöz kapcsolódó Tóth-témájú fotókat tekinthetik meg. A helyi közösség folyosójának végén az irodalmi, a költészeti és a drámaírói munkásságával ismerkedhetnek meg. A tanácsteremben rendezték be Tóth Ferenc dolgozószobájának mását a személyes, családi környezetének tárgyi emlékeit felhasználva. Helyet kapott a teremben egy alkotói sarok is. Gazsó Hargita ezzel kapcsolatban elmondta, a nyáron fiatal képzőművészeket, művészetkedvelőket kért fel, hogy illusztráljanak egy-egy Tóth Ferenc-verset vagy egy általa gyűjtött népballadát. Bacsa Melinda, Szenti Lilla, Klájó Adrián, Pesti Emma, Móricz Ildikó és Rózsa Szabina küldött alkotást, ezek a művek is segítettek Tóth Ferenc dolgozószobája légkörének megteremtésében. Petromarkov Aleksandra képzőművész közreműködött az installáció elkészítésében és a kiállítás vizualitásának erősítésében, Pesti Emma grafikailag tervezte meg a kísérőszövegek és a fényképek hordozófelületét. Mirnics Gyula a meghívó és a plakát megtervezésével lepett meg bennünket. Gazsó Orsolya egy versvideót készített. Rádiók, tévék küldték el a Tóth Ferenccel kapcsolatos hang- és videoanyagukat.

Az irodalom- és helytörténeti, alkotói, illetve műélvezői szempontból is izgalmas kiállítás három hétig tekinthető meg a doroszlói helyi közösségben munkanapokon 8-tól 15 óráig.

Stock János, Komáromi József és Gazsó Hargita felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..