home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Művészet, amelyet viselsz”
Szakáll Laura
2022.04.05.
LXXVII. évf. 13. szám
„Művészet, amelyet viselsz”

A képzőművészettel már nem csak a múzeumokban, képtárakban találkozhatunk, a divatban is megjelenik. A pólókon, egyéb ruhadarabokon világhírű festményeket láthatunk, Frida Kahlo önarcképe, Sandro Botticelli Vénusz születése című festménye vagy Andy Warhol szitanyomásai gyakran megihletik a divattervezőket. Ugyanígy a kiegészítőkön is helyet kaphatnak a műalkotások. Ékszerek is díszíthetőek apró rajzokkal, festményekkel, de a kövekből alkotott mozaik is kiválóan illeszkedik a medálokhoz.

Az újvidéki Erős Bunyik Lili festőművész a Bogdan Šuput Iparművészeti Iskola tanára. Egyik tantárgya a falfestészet, melyen belül mozaikot és vitrázst is oktat a diákoknak. Szabadidejében alkot, naponta több órát szentel a mozaiktechnikának. Szobrokat készít kövek felhasználásával, ezekhez az emberi lélekből, a különböző lelkiállapotokból meríti az ihletet. Nemrég kezdett kézművességgel foglalkozni, melyet a képzőművészettel ötvöz. Medáljai nem csupán kiegészítők, hiszen csodálatos kompozíciókat, képeket hoz létre faalapra, így minden általa készített ékszer műalkotás is. Köveket, féldrágaköveket használ. Ékszerei letisztultak, elegánsak, kiválóan kombinálhatóak a különféle öltözködési stílusokkal.

— A mozaikjaim háromdimenziósak, valójában szobrok. Ahogy a szobraimon dolgoztam, egyre inkább érlelődött az ötlet, hogy ékszereket kezdjek el készíteni. Követem a többi művészt, megnézem a munkáikat, és érdekes, hogy sok női mozaikos alkot ékszereket. Ami az én munkáimra jellemző, hogy minden kézzel készül. Az alap is, de a köveket is kézzel töröm. Mások egyszerű, vásárolható alapokba teszik bele a kavicsokat. Hagyom, hogy a kő inspiráljon, vagy a megadott forma, a faalapom, mely körülbelül 2-2,5 cm. Kézzel munkálom meg, így apróbb méretbeli különbségek vannak. Hagyom, hogy a téglatest ihletet adjon, vagy a kavicsok formája, melyekből létrejön a mozaikom. Rájöttem, a mozaikoknál a minél egyszerűbb a szebb, ezért próbálom minimalisztikusra készíteni őket. Egy-két színt használok, mert felesleges ennél többet, a kövek karakterisztikusak, különböző a textúrájuk, felületük. Ha túl sok van bizonyos kavicsokból, az sem jó. Medálokat készítek, de tervben vannak különféle fülbevalók, melyek motívumát összekötöm majd a nyaklánc motívumával. Gondoltam arra, hogy más formákkal, oválissal, kör alakkal is szeretnék dolgozni. Mozaikkal már nagyon régóta foglalkozom, az ékszerkészítéssel néhány hónapja. Nemrég indítottam el ezt a folyamatot, de máris hatalmas az érdeklődés.

* Milyen kövekkel dolgozol?

— Különféle kőtörőkből szerzem be a köveket a mozaikokhoz, de nemcsak márvánnyal, gránittal, kvarccal dolgozom, hanem kavicsokat is használok, de ha egy érdekes, kis csemperészt találok valahol, azt is be tudom építeni a mozaikba. Féldrágaköveket is vásárolok, azokat alkalmazom, amelyek karakterisztikusak, gyönyörű textúrájúak, színűek, ezeket is bele tudom építeni a végeredménybe.

* Hogyan születik meg egy alkotás? Előbb a kép van meg?

— Gyakrabban fordul elő, hogy egy kavics formája vagy színe inspirál. Többnyire nem tervezem meg előre, inkább az anyagot készítem elő, mellyel dolgozni fogok, és abból merítem az ihletet. Néhány óra alatt elkészül egy medál, attól függ, milyen kövekkel dolgozom, mennyire apróak, viszont az anyag előkészítése eléggé hosszadalmas, egy-egy nyaklánc 4-5 órát vesz igénybe. Számomra a mozaikkészítés egy meditatív technika, este 8-kor leteszem a gyerekeket aludni, és 11-ig csak a mozaikra koncentrálok, bekapcsolok valami zenét, melyet szeretek, és lassan rakom ki az ékszereket vagy a szobrászati mozaikokat. Teljesen magával ragad ez az állapot, ez a néhány óra nagyon gyorsan elmúlik. Kikapcsolódásként élem meg a mindennapokból és mindenből, ami velem, körülöttem történt aznap. Folytatom azt, amit eddig is csináltam az ékszerek terén. Nem tudom, hogy hova visz ez az út, de nagyon élvezem a folyamatát.

* Mit tapasztalsz, mennyire közkedveltek a kézművesékszerek?

— Az emberek értékelik, hogy ezek nem egyszerű ékszerek, hanem kis művészeti alkotások. Mindegyik egyedi, nem tudok két hasonlót sem készíteni. A szlogenem is az, hogy művészet, amelyet viselsz. Akik közelebbről ismernek, azoknak ez a folyamat normális volt, de én magamat megleptem ezzel, mert korábban nem gondoltam, hogy ilyesmit fogok majd készíteni. Úgy tekintek ezekre a tárgyakra, mint műalkotásokra, nem csak ékszerekre.

* Milyen színvilágú ékszereket viselsz a mindennapokban?

— Felöltözöm reggel, s olyan ékszert választok, amely illik a ruhámhoz, aznap azt viselem. Viszont akik ékszert vásárolnak, gondban vannak, mert nem tudják eldönteni, mely színkombinációt válasszák. Ezek az ékszerek a mellkas előtt helyezkednek el, ezért úgy kellene választani, hogy ne olvadjanak bele az öltözékbe, mivel karakterisztikusak. Kár lenne, ha elvesznének a tarkaságban. A nyugodtabb színekhez illenek, például jól mutatnak egy egyszínű ruhadarabbal, mert akkor tudnak igazán érvényesülni.

* A szobrászati mozaikalkotások terén milyen terveid vannak?

— Egy sorozatot készítek, mely az emberi lélekkel és a lélek állapotaival foglalkozik. Ezt szeretném folytatni. Sokan kérdezték már, hogy honnan tudom, mikor van vége egy sorozatnak. Sosem tudom előre, megalkotok tíz-tizenöt darabot, vagy csak hármat, és úgy érzem, ebből elég. Nem szoktam előre eltervezni. Ami a szobrászati alkotásokat illeti, szeretnék egy kiállítást, de ugyanezt az ékszerekkel is el tudom képzelni.

Erős Bunyik Lili alkotásait a Facebook-oldalán is megtekinthetik az érdeklődők, az Instagramon pedig liluska_mosaicjewelry felhasználónéven találhatják meg és követhetik azok, akik szeretik a képzőművészetet, valamint az egyedi ékszereket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..