home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Műszaki és művészeti megújulás
Tóth Lívia
2018.08.13.
LXXIII. évf. 32. szám
Műszaki és művészeti megújulás

Beszélgetés Herczeg Tamással, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. vezetőjével

Amikor a beszélgetés készült Herczeg Tamással, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. vezetőjével, és megkérdeztem tőle, a tervek szerint alakult-e minden, a Hegedűs D. Géza által rendezett Rómeó és Júlia bemutatójára vártunk. Akkor az igazgató úr a hátralevő tizenegy játéknapot emlegette, az interjú megjelenésekor viszont már csak nyolc estét — az Apáca show hét előadását és az ajándékkoncertet — kell „átvészelni” eső nélkül.

— Az eddigiek alapján elégedettek lehetünk, hiszen többé-kevésbé kegyes volt hozzánk az időjárás, csak egy előadásunkat csonkolta meg egy kissé az eső. A produkciókra telt házzal várhattuk a közönséget, és nagy sikerről számolhatok be akár a Moliére-bemutató, az Úrhatnám polgár, Verdi Rigolettója vagy akár a Hegedűs a háztetőn musical kapcsán is, mely vendégelőadásként szerepelt a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán. Tehát az idei szeszélyes nyár egyelőre nem befolyásolta a műsortervet, és bizakodunk, hogy ennél rosszabb már nem is lesz. Az előttünk levő estekre már csak mintegy ezer eladható jegyet kínálhatunk fel, Shakespeare love storyja, a Rómeó és Júlia pedig minden idők legnézettebb prózai előadásának mutatkozik.


Herczeg Tamás (Frank Yvette felvétele)

* A Szegedi Szabadtéri Játékok hatalmas vállalkozás, mely a Reök-palotával, vagyis a Regionális Összművészeti Központtal alkot kerek egészet. Mit emelne ki az ottani programok közül?

— A fesztivál attól fesztivál, hogy sokféle szórakozást kínál az érdeklődőknek. A Szegedi Szabadtéri Játékok időtartama alatt az előadó-művészeti produkciókon kívül a REÖK-ben elsősorban képzőművészeti tárlatokkal várjuk a városunkba érkezőket. A kiállításokat a szabadtéri jegyeivel ingyenesen lehet megtekinteni. A játékok első felében a Táblaképfestészeti Biennálé várta az érdeklődőket. A szakmai zsűri csaknem hatszáz alkotás közül választotta ki a közszemlére tett mintegy száz művet. Július 13-án nyílt meg Náray Tamás világhírű divattervező festményeinek önálló kiállítása, akiről talán kevesen tudják, hogy több mint tizenöt éve képzőművészettel is foglalkozik. Szinte ugyanettől a dátumtól láthatóak a Reök-palotában a romániai származású, jelenleg Bécsben élő kortárs művész, Virgilius Moldovan különleges szobrai. Az óriási, két-három embernyi méretű alkotásait szilikonból mintázza olykor szürreális, groteszkbe hajló látásmóddal. A tárlatok sokszor átnyúlnak az őszi szezonba is, hiszen akkor kicserélődik a város közönsége. Ilyenkor inkább a turisták töltik meg Szeged utcáit, majd szeptemberben visszaérkeznek az egyetemisták, ezért arra törekszünk, hogy ők is részesei lehessenek ezeknek az eseményeknek. Az új kiállításunk megnyitása szeptember közepén várható. 

* Tavaly kezdte meg újabb ötéves megbízatási időszakát a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. élén. Milyen változások történtek az ön irányítása alatt?

— 2014-től datálódik a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyarányú műszaki fejlesztése, hiszen — a nézőtér kivételével — a teljes Dóm téri berendezés átalakult, és egy európai színvonalú játszóhellyé vált. Önkormányzati támogatásnak köszönhetően újul meg az 1200 férőhelyes újszegedi szabadtéri színpadunk, és a Reök-palotában is elkészült egy új stúdiószínpad. Emellett Harangozó Gyula művészeti igazgató úrral közösen jelentős művészeti megújulást igyekszünk megvalósítani. Ennek része a prózajátszás felélesztése, mely elsősorban a Shakespeare-sorozatban domborodott ki. Két fergeteges vígjáték után, az idei évben egy igazi drámával, a világ legszebb szerelmi történetével, a Rómeó és Júliával jutottunk el a ciklus jelentős állomásához. Újra erős az operajátszásunk is, hiszen minden évben új bemutatóval várjuk a közönséget. Arra törekszünk, hogy a szabadtérit érintő modernizációs programot műszaki és művészi tekintetben egyaránt folytassuk. Az a célunk, hogy az újszegedi játszóhely, mely két év kihagyás után jövőre újra megnyílik, művészileg is egy picit jobb minőséget képviseljen, mint a korábbiakban. Így jutunk el oda, hogy néhány év múlva két vagy több egyenrangú játszóhelyet kínálhatunk a publikumnak.

* Az Európai Fesztiválszövetség (EFFE) már két alkalommal is a kiemelkedő fesztiválok közé sorolta a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Mire kötelezi ez önöket? 

— Egyfelől arra, hogy megőrizzük az európai fesztiváloktól eltérő, atipikus jellegünket. Az európai fesztiválok ugyanis jellemzően egyműfajúak, mi viszont abban emelkedünk ki, hogy az összesben vállalunk bemutatót. Ez természetesen több energiát és ráfordítást igényel, egyúttal azonban nagyobb művészi gazdagságot nyújt, a látogatóknak pedig szélesebb repertoárt kínál. Ezt a sajátosságunkat — a megnövekedett költségekkel dacolva is — szeretnénk megőrizni. Meg akarjuk tartani azt a minőséget, amelyet a Szegedi Szabadtéri Játékok képvisel és képviselt, hiszen több mint nyolcvanéves múltra tekinthetünk vissza. Azt gondolom, nagyon kegyes helyzetben vagyunk, hiszen a Dóm tér épített örökségként és az ott folyó program tekintetében is az európai élmezőnybe tartozik, az általunk működtetett Reök-palota pedig egy tökéletes szecessziós remekmű, mely folyamatosan, tizenkét hónapon át várja a közönséget. A Magyar Ede által tervezett épület a világ bármely országában megállná a helyét, egy ilyen csodát tartalommal megtölteni pedig nemcsak kötelezettség és lehetőség, hanem nagy kihívás is. 

* Talán korán van még erről beszélni, ám rákérdezek: tervezi-e a harmadik ötéves ciklust is?

— Nem a harmadik ciklusra készülök, hanem az előttem álló mandátumot igyekszem tartalommal megtölteni. Nem a saját túlélésem tehát a cél, hanem az, hogy azt az időszakot, amellyel megbíztak, amelyet elvállaltam, kellő súllyal vezessem végig. Utána lehet majd gondolkozni, hogy annak tükrében, amit megvalósítottam, helyes-e, illetve tudom-e a munkát ezen a színvonalon folytatni. A Szegedi Szabadtéri Játékok az első ötéves megbízatásom alatt a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb vállalattá fejlődött. Ha a saját bevételekre tekintek, akkor sok-sok százmillió forinttal megduplázódva, ma már egymilliárd forint feletti költségvetésű céggé vált, az idei bevételünk pedig a félmilliárdot is meghaladó összegre fog rúgni. Én az előttem álló időszakra összpontosítok, nem pedig a hosszú távú karrierépítésre gondolok, mely okot adhatna arra, hogy elkényelmesedhessek. A következő ciklust akkor tudom felmérni, ha az általam kitűzött és a velem szemben támasztott követelményeknek maradéktalanul megfeleltem, illetve a személyiségemből adódóan inkább túlszárnyaltam. 

* Mikor hirdetik meg a Szegedi Szabadtéri Játékok következő évadát?

— Valójában már csak egy utolsó, amerikai jogtulajdonosi engedélyre várunk, pontosabban arra, hogy az online aláírt szerződés után postán is megérkezzen a dokumentum. Az eddigi menetrendünktől az idén sem térünk el, a jövő évi műsortervet szeptember elejéig hirdetjük meg, majd pedig a jegyárusítást is megkezdjük.
 

Plusz egy hétvége 2019-ben
A Szegedi Szabadtéri Játékok 2019-es évada már június 21-én elindul.  A Dóm téren a Hullámzó világ, a We will rock you, a Szerelmes Shakespeare, az Aida és a Titanic kerül színre. A megújult újszegedi színpadon pedig a Don Juant, a Koldusoperát, valamint a Hófehérke és a hét törpét mutatják be.
A program meghirdetésével egyidejűleg az új produkciókra szóló jegyek értékesítése is megkezdődött.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..