home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Munka- és pénzügyi jelentések az MNT ülésén
Szakáll Laura
2022.05.04.
LXXVII. évf. 18. szám
Munka- és pénzügyi jelentések az MNT ülésén

A társalapított és a kiemelt jelentőségű intézmények — VMMI, Forum Könyvkiadó Intézet, Magyar Szó és Hét Nap Lapkiadó Kft., művelődési központok, könyvtárak stb. — zárszámadásáról, pénzügyi és munkatervéről döntöttek a Magyar Nemzeti Tanács múlt heti 30. rendes ülésén Szabadkán,

Emellett az összejövetel napirendjén oktatási témák is szerepeltek, mint például az új tankönyvek jóváhagyása, oktatási intézmények igazgatóválasztási eljárása, illetve igazgatóbizottsági tagcseréje, valamint elfogadták a testület 2021. évi költségvetésére vonatkozó független könyvvizsgálói jelentést is.

— A legfontosabb ilyenkor, hogy meghallgatjuk a társalapított és a kiemelt jelentőségű intézmények igazgatóinak a beszámolóit az elmúlt év munkájáról és az idei évre vonatkozó terveket, amelyek ismertetésénél komoly ambíciók jelentek meg — hangsúlyozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. — A könyvtáraknál többek között szóba kerültek az alkalmazott rendszerek, az új könyvek beszerzése, az intézmények átalakítása, felújítása, a bácskossuthfalvi modellkönyvtár kialakítása vagy akár a kishegyesi könyvtár átköltözése. Fontos lenne a Zentai Történelmi Levéltár átköltöztetése az új épületbe, az egykori kaszárnyába, ahol komoly átalakításokra lenne szükség, ami viszont a tartományi támogatás függvénye. Ez azért is nagyon jelentős, mert nemcsak Zenta, hanem Magyarkanizsa, Óbecse és Szenttamás községek is idetartoznak.

Hajnal Jenő kiemelte, a középiskolások tankönyvellátása évtizedeken át nehézséget okozott, de az elmúlt időszakban ezen a téren is változás történt, egyre több magyar nyelvű tankönyv áll ugyanis a diákok rendelkezésére. 

— Ezt a magánkiadóknak köszönhetően jelenthetjük ki. Nagy kár, hogy az állami tankönyvkiadó intézet nem fordít nagyobb hangsúlyt erre, pedig alapvető kötelessége lenne. A két kiadó által felkínált tankönyvek viszont modernek, újszerűek, érzékenyítő kérdésekkel is foglalkoznak, feladatokkal, videókkal egybekötött tartalmakkal egészülnek ki. A jövő iskolájában ugyanis fontos, hogy a gyerekek számára akár mobiltelefonnal, akár számítógéppel elérhető, követhető legyen a tananyag és mindaz, ami a tudásukat gyarapítja.

László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatója az MNT ülésén kiemelte, a szerkesztőség munkájára a 2021. évben is hatással volt a világjárvány, de más külső tényezők is. Ennek ellenére örömmel vették tudomásul, hogy a hetilap nyomtatott példányszámának eladási mutatói egy picivel jobban alakultak, mint 2020-ban, ami nagyon fontos egy olyan felgyorsult világban, ahol szó szerint napi kihívás minden olvasó megtartása vagy újabbak bevonzása. Az alapeszközök tekintetében két nagyobb befektetés történt, az egyik a honlap fejlesztését, a másik az új lapterjesztő szoftvert foglalta magában.
A Hét Nap számára a 2021. esztendő a lap fennállásának 75. évfordulójáról szólt, amit az olvasók is érzékeltek, hiszen számos akcióval, ajándékkal kedveskedtek nekik. A jubileum alkalmából több könyv is született, hármat már kezükbe is vehettek az érdeklődők, kettő pedig nemsokára jelenik meg. A szerkesztőség tagjai több közösségi eseményen részt vettek, melyen igyekeztek személyesen megszólítani az olvasóikat.
A munkabeszámoló egyebek mellett a humán erőforrásra, a gazdasági és a piaci mutatókra, valamint a példányszám és az eladás alakulására is kitért.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..