home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Multimedia Camp, 2015
Tóth Imre
2015.08.21.
LXX. évf. 33. szám
Multimedia Camp, 2015

Sikeres volt az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola közös szervezésében megtartott első foto- és videoművészeti alkotótábor.

A multimédia-táborban a fiatalok megismerkedtek az audiovizuális eszközök műszaki és művészeti lehetőségeivel, amit egy kitűzött cél kapcsán kamatoztattak. A projektum során honlapot is létrehoztak, mely Szabadka város szépségeit, kulturális, etnikai sokszínűségét, egyedi stílusbéli jellegzetességeit gyűjti össze és dokumentálja a legmodernebb foto-, illetve videotechnikák alkalmazásával. A Multimedia Camp, 2015 szervezőivel és részvevőivel a helyszínen, a műszaki szakfőiskolában beszélgettünk.


Bármelyik alábbi képre kattintva megtekintheted a teljes képgalériát!

Foto-, videoművészet és honlaptervezés

Az egyik szervező Kecskés Endre, az ÉMCSE ügyvezető elnöke:

* Milyen céllal lett megszervezve a Multimedia Camp, 2015?

— Úgy gondoltuk, hogy egy olyan programmal kell előállni, amely fúziója a műszaki és a művészeti ismereteknek, valamint a gyerekekkel való interaktív foglalkozásnak. A tudást a cserkészeknél szokásos, nem formális oktatási módszereken keresztül adtuk át. A műszaki szakfőiskola olyan számítógépparkot birtokol, amely lehetővé tette, hogy egyszerre sokan foglalkozzanak videomegmunkálással és fényképkidolgozással. A táborban az élvonalba tartozó vajdasági fényképészek és videósok képviseltették magukat, akik a legjobb felszerelésüket hozták el, mutatták be. A gyerekek a 4K-s videóktól kezdve a kisúlyozott motoros kameraállványokon át a drónokig mindent kipróbálhattak. A terepi munka során a szecesszió volt a központi téma, köré épült fel minden. A képzés két nyelven folyt, két magyar és egy szerb csoportban, így a tábornak toleranciajellege is volt.

* Az öt nap alatt milyen eredmények, alkotások születtek?

— Nagyon tehetséges fiatalokra bukkantunk. Meglepődtem, hogy noha a tábor hétfőn kezdődött, volt olyan fiatal, aki már kedden készre összevágott videót mutatott be, holott a vágásról addig még nem is tanultak. A foto- és videoművészet tárgykörök mellett a gyerekek honlaptervezésről is hallhattak: hogy hogyan tölthetik fel a képeket, videókat saját weboldalukra.

* Az alkotásokat mindenki a saját oldalára tölti fel, vagy lesz közös prezentáció is?

— Mindenki számára házi feladat, hogy a tábor után otthon tovább folytassa a munkát, letisztult videókat, fotókat és honlapokat készítsen. Természetesen lesz egy összefoglaló anyag. Úgy tervezzük, hogy az őszre a fotókból összeállítunk egy tárlatot, melyet a városházán mutatunk be. A kiállításon levetítjük majd a táborban készült kisfilmet is.

* Lesz-e folytatás?

— Az Újvidéki Művészeti Akadémia jelezte, hogy bekapcsolódna ebbe a munkába. Igény van rá, hogy Újvidéken is legyen hasonló képzés. Ennek valószínűleg a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ ad majd otthont. A technikai részét azonban még meg kell oldani. A sajtótól is felkerestek bennünket, hogy a multimédiatábort újságíróképzéssel is bővítsük. Úgy gondolom, hogy a vajdasági magyar fiatalokban erre megvan az igény. Jövőre valószínűleg folytatjuk a megkezdett munkát.

* Kik a támogatók?

— Szabadka város önkormányzata, a Tartományi Oktatási Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács. Nekik köszönhetően a negyven diák teljesen ingyen vehetett részt a táborban. A diákotthonban voltak elszállásolva.

A Multimedia Camp, 2015 másik szervezője dr. Simon János, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanára. Mint mondja, a visszajelzések arra motiválják a szervezőket, hogy a jövőben mindenképpen folytassák a hasonló képzések megszervezését a középiskolás korosztály, azaz a 15 és 18 év közötti fiatalok számára.

* Ha műszaki oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor hogyan jön létre a művészetek és a műszaki ismeretek fúziója?

— Ez nagyon érdekes elgondolás. Mi már január elején beszélgettünk róla, hogy műszaki megközelítésből kiindulva fotó, videó, és webszerkesztés témakörökben szerveznénk nyári tábort. Ez már az első pillanatban is jó ötletnek tűnt. Hozzáláttunk a projektumok kidolgozásához és a pályázatok megírásához. Most ott tartunk, hogy sikeresen megrendeztük az első ilyen jellegű tábort.

Bármelyik alábbi képre kattintva megtekintheted a teljes képgalériát!

Nagyon jó volt a társaság

A multimédia-tábor fotós szekciójának munkájában vett részt Bálint Beáta, aki az ősztől a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja.

* Mióta foglalkozol fényképezéssel?

— Apukám régebben sokat fotózott. Körülbelül egy éve vettem át tőle ezt a szerepet, amikor elkaptam a régi gépét. Azzal dolgozom.

* A táborban milyen képeket készítettél?

— A legtöbb fotón Szabadka szecessziós épületei láthatóak. Sokat sétáltunk a városban, közben pedig fényképeztük az épületeket. De természetfotókat is készítettem, illetve embereket is lencsevégre kaptam.

* Milyen új tudásra tettél szert?

— Szeretek fényképezni, de például nem nagyon szoktam internetezni, mert nem szeretem. Itt viszont megtanultam, hogy a világhálót hogyan lehet jól és tudatosan használni.

* Szereztél-e új barátokat?

— Igen. A táborokban mindig sokkal könnyebb összebarátkozni, és itt is nagyon jó társaság jött össze. Sok új barátom lett.

* A fotó-, videó- és honlapkészítés mellett milyen programokon vettél még részt?

— Különféle előadásokon, esténként pedig szabad foglalkozásokon. Például volt koncert, az udvarban csapatjátékot rendeztek, az egyik napon pedig elmentünk úszni is. Kétszer raktunk tábortüzet, zenéltünk és énekeltünk. A munka mellett tehát sok szórakoztató programon is részt vettünk.

Igor Stanković 14 éves, Zentáról érkezett, a videós csoportban volt aktív.

* Foglalkoztál-e korábban videózással?

— Már egy éve van egy kis kézi kamerám. Különféle videókat készítek vele, melyeket aztán feltöltök az internetre. A csatornámon régebben vicces videók voltak és VLOG, de ezeket már töröltem.

* Milyen videót készítettél a táborban?

— A Multimedia Campról forgattam egy kisfilmet. Arról, hogy itt mit csináltunk, mivel foglalkoztunk. Nagyon sokat tanultam. Kipróbálhattam egy kamerát, mely sokkal nagyobb felbontású, mint az enyém, és az élesítés is gyorsabb rajta.

A magyarkanizsai Kávai Konrád szintén a videós csoport részvevője volt.

* Milyen új technikákat sajátítottál el?

— A táborba mindenki egy valamilyen alaptudással érkezett. Rengeteg új dolgot is megtanultam. Olyan gépekkel dolgozhattam, amilyenekkel otthon nem tudok. Jó volt kipróbálni őket. Nagyon tetszett a mozgásstabilizáló, mely három tengely körül forog. Ez képes kiküszöbölni a kéz remegését is. A három tengely ugyanis egy elektronikus giroszkópnak köszönhetően kiegyenlíti egymást.

* Hogyan kell egy épületről mozgóképet készíteni? Mitől lesz a kép mozgó?

— Fontos megragadni a részleteket, nem szabad, nem kell mindig nagyban gondolkodni. Például egy 50 x 50 centiméteres falrészletről is lehet különböző nézetekből videókat vagy slide-okat készíteni. A városházát, a központban lévő épületeket, a zsinagógát és a Raichle-palotát filmeztük.

* Mi volt a feladatod? A felvételezés vagy a vágás?

— A táborban mindkettő, de egyébként a vágás jobban érdekel, mert az utómunkát jobban szeretem, mint a nyersanyagkészítést.

A tábor egyik kiemelkedő részvevője a ludasi Zemkó Gábor volt.

* Középiskolás vagy. Milyen szakmát tanulsz?

— Az Ivan Sarić Műszaki Iskola negyedik osztályos tanulója vagyok, számítógép-elektrotechnikusi szakon. A táborban videóztam, fényképeztem, retusáltam és vágtam. Ezt már korábban is csináltam. Ami viszont újdonság számomra, az a stúdiómunka. Itt, a műszaki szakfőiskola egyik helyiségében egy alkalmi stúdiót alakítottak ki, melyben egymásról készítettünk portréfelvételeket.

* Mi található ebben a stúdióban?

— Van három derítőfény: egy szemből, egy hátulról és egy, mely a hátteret világítja meg. Ez a három egyszerre villan fel, ettől lesz szép a kép.

Az alkotótábor három legkiemelkedőbb részvevőjét meg is jutalmazták. Fotóművészeti díjban Makra Dániel részesült, a videós csoport legjobbja Zemkó Gábor, a legjobb honlapkészítő pedig a torontói David Weitzenfeld lett.

Az alábbi képre kattintva megtekintheted a teljes képgalériát!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..