home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Múltidéző évfordulós barangolás
Martinek Imre
2020.05.21.
LXXV. évf. 20. szám
Múltidéző évfordulós barangolás

Belgrád történelmi kútja

Virtuális vizitációnk objektumát, vagyis Belgrád történelmi kútját a Terazije terén érdemes keresni.

Az ötlethez, akárcsak a napi begyújtáshoz a tüzelősparherdba, leginkább papírra van szükség. Lehetőleg nélkülözhető fajtájú, évjáratú és méretű újságpapírra. Annál is inkább, mert a lepedőnyi napilapjaink oldalaival jobbára az ablaküvegeket szokás pucolni.

A következő, ugyancsak esszenciálisan fontos lépés a megkapott példányok kötelező fellapozása. Sajátos kutakodó szökdécselés ez a jelen és a régmúlt mezsgyevonalán. Virtuális játszótér, melyhez egy jóféle padlás is szükségeltetik, minden velejárójával. Az a bizonyos időkapszula, amelyből hosszú évtizedek után is tartalmilag érintetlenül, a mai nemzedéknek ellenben egyenesen érthetetlenül lép ki egy-egy korabeli történet.


A szerző felvételei

Az alábbi, töredékében megidézett cikk — szerzőjének nevét, sajnos, hiába kerestem, sehol nem leltem — valahol az 1900-as előjelű évtizedek végén íródott. Helyszínelő fényképeket viszont napra pontosan 2018. március 13-án készítettem hozzája.

„Amikor 1859-ben Miloš Obrenović visszatért Szerbiába, és átvette a hatalmat, ennek örömére építette fel [160 évvel ezelőtt, vagyis 1860-ban — a szerző megj.] a meglévő régi török kút helyébe. A tér elnevezése a régi kúthoz fűződik. Körülötte ugyanis víztornyok és tárolómedencék voltak. Itt mérték szét a vizet (terazije — mérleg). Az új kutat fehér terméskőből építették, akkorára, mint a környékbeli házak. Négy oldalán egy-egy oroszlán szájából folyik a víz. […] 51 évig díszítette a kút Belgrád főterét. Ezalatt átélt egy török ostromot. Egyszer ki is gyulladt. Miloš fiának, Mihajlónak a születésnapját ünnepelték. Az oszlop tetején levő kehelybe olajat öntöttek, és meggyújtották. Az edény megbillent, s az égő lángcsóva a kútra ömlött. Az égési nyomokat jóval később tüntették el. 1911-ben, a tér újjáépítésekor a kutat a Topčiderre költöztették. Ott állt a templom udvarában, magára hagyva. A tej- és vízkihordók gyakran töltötték meg kannáikat és hordóikat vizéből. 1975-ben került vissza a Terazijéra.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..