home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Működés, támogatás, fejlesztések
Tóth Lívia
2022.01.24.
LXXVII. évf. 3. szám
Működés, támogatás, fejlesztések

Zenta Község 2022. évi költségvetésének összeállításakor az elsődleges cél az volt, hogy gondoskodjanak az intézmények és a közvállalatok működéséről, valamint a támogatási rendszerek fenntartásáról — hangsúlyozta Czegledi Rudolf polgármester, akit az idei tervek ismertetésére kértünk fel. Mint mondta, az új büdzsét az elmúlt két év megvalósulási értékei alapján kellett összeállítani, ezért nem éri el az 1 milliárd dinárt. Természetesen új projektumok beindulásával a költségvetés is módosulhat.

— Amikor a támogatási rendszert említem, akkor arra gondolok, hogy továbbra is szeretnénk részt venni az energetikai pályázaton, nem csökken az újszülöttek után fizetendő összeg, megmaradnak a mezőgazdasági támogatások, valamint a civileknek szánt 29 millió dináros keret és a sportszervezeteknek jutó 28 millió dinár. A költségeknek ez a csoportja egy új elemmel is bővült, a közmunkaprogrammal, melyre egyelőre 2,2 millió dinárt különítünk el. Ami még újdonságnak számít, hogy az elmúlt években nem volt ingatlanbeszerzés, most viszont kettőt is terveztünk. Az egyik a Bolyai-gimnázium mögött lévő volt nyomda területének a megvásárlása. A megegyezés alapján három évben fizetnénk ki, az első részletre 13,5 millió dinárt terveztünk be. Ezáltal befejezhetővé válik az iskola udvarában lévő félkész épület, amivel az intézmény helyhiányát tudjuk enyhíteni. A másik a Stevan Sremac Szerb Kultúrközpont udvarában egy magánház, melynek a megszerzésére 3 millió dinárt fordítanánk. A kommunális infrastruktúra kapcsán két nagyobb, már körvonalazódott tervet emelnék ki. 15 millió dinár menne a csatornázásra, ami azért is fontos, mert ha az előre jelzett pályázaton hasonló összeget kapunk, akkor a város teljes területén kiépülhetne a hálózat és megoldódna a szennyvíz elvezetése. Emellett a szerbiai energetikai minisztérium, a zentai El-Gas vállalat és az önkormányzat aláírt egy szerződést, mely a hővezeték felújítására vonatkozik. 3 millió eurós keretösszegről van szó, mely a minisztérium által kölcsönként jönne a német fejlesztési banktól, tehát mi a minisztériummal szerződnénk. A tervdokumentációról nekünk kell gondoskodnunk, ami még csaknem 3 millió dinárba kerül, egy része ugyanis megvan, ez már a befejező fázisra vonatkozna. Ebbe a programba Szerbia területéről nyolc település került be, a minisztérium részéről közös közbeszerzéssel történne a munkálatok kiírása és kivitelezése. 2022-ben is szeretnénk a strandokat az idény előtt megfelelő állapotba hozni, esetleg újabb tartalmakkal bővíteni. Az idén előláttunk 3 millió dinárt a kék medence felújítására, 2 millió dinárt egy pancsolómedence kiépítésének a tervdokumentációjára, valamint folyamatban van a tervdokumentáció elkészítése a termálkút gáztalanítására, ami a hasznosítás első fázisához szükséges. 5 millió dinárt fordítunk a Népkertben létesítendő korszerű játszótér tervdokumentációjára, ez ugyanis a feltétele annak, hogy pályázni tudjunk, valamint két meglévő játszótér felújítására. A mezőgazdaságban a dűlőutak rendezését az idén is folytatnánk, erre önerőből 5,5 millió dinárt költenénk, de bízunk benne, hogy hamarosan a tartomány is támogatja majd ezeket a munkálatokat, mert akkor növelhetnénk a keretösszeget. A buszállomás áthelyezése és a tulajdonjogi viszonyok rendezése csaknem egy évig tartó nem túl látványos tevékenység volt, de ezen a területen hamarosan megkezdődik az a regionális beruházás, amely harminc új munkahelyet teremt majd.


Czegledi Rudolf (a Pannon RTV felvétele)

* A közösségi oldalakon gyakran kérdezik az emberek, hol állnak meg most a buszok, és hol lesz a buszállomás.

— A buszállomás, illetve most még csak buszmegálló, a vasútállomás elé került át, ahol egyelőre megoldottuk a világítást és a csatornázást, de van egy tervünk a vasútvállalattal. A tervdokumentáció már elkészült a közös váróterem kialakítására, de ez csak akkor valósulhat meg, ha a Szerbiai Vasutak hozzákezd a sínpárok és a vasútállomás felújításához. Mivel ez még csak ígéret, részünkről nem kerülhetett be a költségvetésbe. Mi egyébként azt is szeretnénk, ha a zentai tiszai kikötőhöz vezető sínpárt ismét alkalmassá tennék a teherszállításra.

* Korábban sok szó esett a kórház felújításáról, illetve a gerontológiai központ létesítéséről a volt kaszárnya területén.      

— Három projektumunk van a szerb kormány nagyberuházási igazgatóságánál, az egyik, mely regionális jelentőségű, és nem önkormányzati beruházás, a zentai közkórháznak a felújítása. A műszaki dokumentáció rendben van, zöld fényt kapott az igazgatóság részéről, várjuk, hogy megteremtődjenek a feltételek a munkálatok megkezdéséhez. A másik projektummal, a gerontológiai központtal, eljutottunk a közbeszerzés utolsó lépéséig, amikor a járványhelyzet miatt leállították a folyamatot. A harmadik egy új tervezet, melyhez már szintén átadtuk a dokumentációt, a Stevan Sremac Általános Iskola teljes körű felújítása mintegy 200—250 millió dinár értékben. Ami viszont még frissebb, és a községi képviselő-testület következő ülésén kerül napirendre, egy 3000 négyzetméteres telek átruházása a volt kaszárnya területén az igazságügyi minisztérium részére. A szétparcellázást az önkormányzat elvégezte, a tervdokumentáció előkészítése a minisztérium részéről folyamatban van, vagyis lassan minden akadály elhárul az új bírósági objektum megépítése elől. A beruházó is a minisztérium lesz, mi viszont visszakapjuk azt az önkormányzati tulajdonban lévő épületet, ahol jelenleg a bíróság működik.

* Környezetvédelem, helyi közösségek…

— Az idén is folytatódik a fásítás és a zöldfelületek karbantartása. Most is folyamatban van 350 facsemete elültetése, de ezt nemcsak a városban és a környékén valósítjuk meg, hanem a falvakban is. Ami szintén újdonság a 2022. évi költségvetésben, hogy a helyi közösségeknek is támogatjuk a programjait, melyeket szeretnének megvalósítani. Mind a hét helyi közösségnek 2-2 millió dinárt irányoztunk elő, és egyesek már jelezték, hogy járdát építenének, kisebb útjavításokat végeznének ebből az összegből.

* Mi a helyzet az anyaországi beruházásokkal és az uniós pályázatokkal?

— Itt elsősorban az egyházi objektumainkat említeném, a bogarasi templom felépítését, a tornyosi templom és a zentai Jézus Szíve-templom felújítását, bízunk benne, hogy ezek a beruházások a jövőben is folytatódnak. Hamarosan befejeződik a kis zsinagóga renoválásának az első fázisa is, de felmerült, hogy további telket kellene megvásárolni, hogy egy olyan tér alakulhasson ki az épület körül, amely kiteljesítheti a szépségét. Ami az uniós pályázatokat illeti, az idén befejezzük a kerékpárút-projektumot, a városközpontban kialakítandó kerékpárkölcsönző állomással a turisztikai kínálatunk bővülhet. Bizonyos rendezvényekkel is le vagyunk maradva a járványhelyzet miatt, de reméljük, hogy a másfél éve húzódó Europe for Citizens pályázat a városnapi ünnepség keretében megvalósulhat.

* Polgármester úr, a beszélgetésünk során szép terveket vázolt fel, de úgy tűnik, hogy a járványhelyzet továbbra is kihatással van mindenre.

— Ahogy mondtam is, bizonyos keretet előirányoztunk a fejlesztésekre, viszont a pénzügyminisztérium utasítására a költségvetésbe csak az kerülhetett bele, ami ebbe az összegbe belefér, amit önerőből végzünk el, amire már lekötött szerződés vagy kormány-, illetve minisztériumi döntés, tartományi támogatás vagy uniós pályázat van. Bízunk benne, hogy az idén az ipari parkunk helyzete is megoldódik, ahol az első beruházók megjelenése a munkahelyteremtésen kívül közvetlen önkormányzati bevételt is hozhat, melyet fejlesztésekre fordíthatunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..