home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Muhi Dániel és a Vass Lajos Nagydíj
Kónya-Kovács Otília
2010.12.15.
LXV. évf. 50. szám
Muhi Dániel és a Vass Lajos Nagydíj

Budapesten tartották meg a VIII. Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett verseny Kárpát-medencei döntőjét. Ezen a rendezvényen a muzslyai Muhi Dániel, a helybeli Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület szólóénekese is fellépett. A felkészítő tanára, Rontó Márta kísérte el a megmére...

Budapesten tartották meg a VIII. Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett verseny Kárpát-medencei döntőjét. Ezen a rendezvényen a muzslyai Muhi Dániel, a helybeli Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület szólóénekese is fellépett. A felkészítő tanára, Rontó Márta kísérte el a megmérettetésre. A rangos vetélkedőn - mindenki nagy örömére - Muhi Dániel kiérdemelte a Vass Lajos Nagydíjat. Ennek kapcsán készült vele és tanárnőjével az alkalmi beszélgetés.
Rontó Márta előzetesként elmondta, hogy már az sem számít kis dolognak, ha valaki eljut erre az eseményre. Az anyaországiak elődöntőkön esnek át, a külhoni meghívottakat pedig a Durindón, illetve a fiatalabbak esetében a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn válogatják ki a szakemberek. Ide kívánkozik az az adat is, hogy kétévente tartják meg a versenyt, és a VII. Vass Lajos népzenei versenyen is Nagydíjban részesültek Rontó Márta tanítványai, az Aprókák énekcsoport, amelynek Muhi Dániel is tagja, szólistaként pedig Kiemelt Nívódíjat kapott.
- Mint minden díj, a Vass Lajos Nagydíj is arra ösztönöz bennünket, hogy még inkább bizonyítsunk, még többet tegyünk azért, hogy a népzenénket, a népdalainkat megtanuljuk, megőrizzük, és továbbvigyük a következő generációknak.
Muhi Dániel ezúttal pásztordalokat adott elő, egyébként a vajdasági népdalok a kedvencei. A művészeti vezetője is azt vallja, hogy előbb a saját tájegységünk dalait kell elsajátítanunk, utána lehet mások értékeivel próbálkozni. A muzslyai fiú egyébként hat éve énekel, a kezdetektől az Aprókák énekcsoport tagja volt, de már öt éve szólistaként is megállja a helyét. Folyamatosan a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő legjobbjai között volt, minden évben első díjat érdemelt ki, valamint első díjban részesült ötödikes és nyolcadikos korában az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén, az ÁMV-n is.
Muhi Dániel szeptemberben kezdte meg középiskolai tanulmányait a nagybecskereki Josif Marinković zenedében. Az elméleti szak mellett szólóénekre is beiratkozott, mert eddig még nem változott meg a hangja, nem kezdett el mutálni. A tervei szerint a jövőben is szólóénekléssel szeretne foglalkozni, legjobban a népzenei szak vonzza.
Mint említettük, Dániel már több díjat is magáénak mondhat, ez mégis kedvesebb neki bármelyiknél.
- Amikor nekem ítélték a Nagydíj fokozatot, nagyon megörültem, el is sírtam magam, de azt senki sem vette észre. Amióta szólóénekesként szerepelek, ez a legnagyobb elismerés, amit kaptam. Elégedett voltam a fellépésemmel, mégis kissé meglepődve vettem át az oklevelet, a plakettet. Az örömem azonban nagyon nagy volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..