home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Msgr. Večerin Slavko szabadkai megyéspüspök húsvéti üzenete
2021.04.01.
LXXVI. évf. 13. szám
Msgr. Večerin Slavko szabadkai megyéspüspök húsvéti üzenete

Él! Feltámadt!

Kedves Testvéreim!

Minden emberi lény a lelke legmélyén életre törekszik. Az ember nem kíván meghalni. Ám a tapasztalat azt mutatja: ez lehetetlen. Az ember halandó. A tudomány minden ága lázasan kutatja a halál ellenszerét, de nem találja. Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, sok betegségre megleli a gyógyszert, meghosszabbítja az emberi életet, mely végül mégis halállal végződik.

Az emberiség sok ezer éves tapasztalata ez. Ebben a halandóságtudatban éltek az emberek időszámításunk 33. évében is, amikor Jeruzsálemben egy elképzelhetetlen esemény történt. Egy embert halálra ítéltek, megostorozták, vérrel borított testét megfeszítették, és miután kilehelte lelkét a keresztfán, hogy biztosak legyenek a halálában, lándzsával átszúrták a szívét. Holttestét levették a keresztről és sírba helyezték. Mindannyian, akik látták, megbizonyosodtak arról, hogy halott: barátai is, ellenségei is, anyja, Mária, aki az ölében tartotta, valamint János tanítványa is, akihez utolsó szavait intézte: „Fiam, íme a te anyád!” Sokan voltak jelen halálának a pillanatában. Barátai siratták, ellenségei pedig elégedetten fellélegeztek, azt gondolva, hogy megszabadultak az embertől, aki fenyegetést jelentett számukra.

A harmadik napon azonban  nagy fordulat következett be: a barátai boldogok lettek, az ellenségein pedig újra nyugtalanság lett úrrá. Él! Feltámadt! Legyőzte a halált!

Lehetséges ez?! Erre a lényegi kérdésre keresi az ember immár 20 évszázadon át a választ. Lehetséges ez?! Igaz ez?! 2021-ben a közhangulat kicsivel sem más, mint amilyen 33-ban volt Jeruzsálemben. Az egyedüli különbség az, hogy most az egész földkerekségre kiterjedt. A globalizálódott világot egy nagy Jeruzsálemeként képzelhetjük el, ahol szüntelenül a keresztút nagy drámája zajlik. Az igazságtalanul elítéltek, az ártatlanul szenvedők, a kereszt súlya alatt elesők, az élet nehézségeitől nyögők, a bajba jutottak segítségére siető sok Simon és Veronika szenvedéstörténete játszódik le manapság születéstől a halálig, majd a sírig… Ám történik mindez az életbe vetett hit olthatatlan reménységével.

Ezekben a napokban az asszonyokkal, a tanítványaival és anyjával Máriával együtt újra hallani fogjuk az angyalnak az üres sír felett tett kinyilatkoztatását: „Miért keresitek az élőt a halottak között? Nincs itt, feltámadt. Emlékezzetek vissza, mit mondott nektek, amikor még Galileában járt: Az Emberfiának a bűnözők kezébe kell kerülnie, fölfeszítik, de harmadnapra feltámad.” (Lk 24,6-8)

Nincs itt, hanem feltámadt! Nem indult bomlásnak a sírban, hanem él. Ma is él, mint annak a hétnek az első napján, időszámításunk 33. évében Jeruzsálemben. Érint-e minket is ez a hitigazság? Érinti-e az embert? Igen! Ez az igazság minden emberhez szól. Jézus érted is feltámadt! Jézus érted is legyőzte a halált! Ne félj!

De próbálj te is új életet élni. Olyan életet, amilyet Jézus élt és aszerint, amit a tanítványaival elköltött búcsúvacsorán nyomatékosított: „Példát adtam nektek, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg.” (Jn 13,15) Előtte megmosta a lábukat a szolgálat és az ember iránti legnagyobb szeretet jeleként. Ez az az új élet, amit a feltámadott és élő Jézus Krisztus hoz, és amire minden ember meghívást kap.

A húsvét meghívás az életre. Az élet teljességére. Ebben a mulandó földi életben benne van az örök élet csírája. Ápoljuk magunkban az életnek ezt a magját, hogy az örökkévalóság fájává nőhesse ki magát!

Ebben a törekvésben a feltámadt Jézus töltse el mindannyiukat örömmel. Kedves testvéreim, legyetek tanúi „a nagy tetteknek, amelyeket az Úr nekünk cselekedett”.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok boldog és áldott húsvétot.

+ Slavko megyéspüspök, s.k.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..