home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Msgr. Santo Gangemi szabadkai látogatása
Pannon RTV
2023.04.11.
LXXVIII. évf. 14. szám
Msgr. Santo Gangemi szabadkai látogatása

A húsvéti ünnepek előtt Szabadkára látogatott Msgr. Santo Gangemi, apostoli nuncius, szentszéki nagykövet.

A jeles vendéget Stevan Bakić polgármester fogadta a szabadkai városházán. Az apostoli nuncius, a Szentszék szerbiai nagykövete és Szabadka polgármestere a város vallási sokszínűségéről, illetve a bilaterális kapcsolatok erősítéséről egyeztetett.

Stevan Bakić kiemelte, a Szentszéknek köszönhetően számos támogatásban részesül a szabadkai és a szerbiai katolikus közösség is.

Msgr. Santo Gangemi emlékeztetett, Aleksandar Vučić szerb elnök 2019-ben látogatást tett Ferenc pápánál és azóta nagyobb szintű együttműködés valósul meg a két fél között.

Msgr. Santo Gangemi apostoli nuncius Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnökével is tárgyalt Szabadkán. A felek egyetértettek abban, hogy a vallás kiemelten fontos a vajdasági magyar közösség identitásának megőrzése szempontjából. A két fél a vajdasági magyarság helyzetéről is tapasztalatot cserélt a találkozón. A Szentszék szerbiai nagykövete reményét fejezte ki, hogy a mostani megbeszélés a közös együttműködés kezdetét jelzi.

–A kisebbségi politika egyik alapvető feladata az identitásmegőrzés. Az identitásnak pedig az egyik alappillére a hitbeli identitás. Ilyen szempontból a vajdasági magyar közösségnek több mint hetven százaléka katolikus vallású. Ezért számunkra a katolikus egyházzal épített viszony létkérdés – hangsúlyozta Pásztor István.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a püspökség épületében találkozott Msgr. Santo Gangemi szentszéki nagykövettel, Szerbia új apostoli nunciusával. A beszélgetésen Kern Imre, Szabadka alpolgármestere is részt vett.

Msgr. Santo Gangemi, apostoli nuncius exkluzív interjút adott a Pannon RTV-nek, amely során arról is beszélt, folyamatosan dolgozni kell azon, hogy a Vatikán és Szerbia kapcsolata olyan magas szinten legyen mint amilyen most. A Szentszék belgrádi nagykövete elmondta, az itt élők javát kell, hogy szolgálja ez az együttműködés, az ő munkája. Kiemelte, példaértékű az, hogy a pravoszláv és a többi keresztény felekezet békében él egymás mellett.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..