home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Msgr. Santo Gangemi, apostoli nuncius a húsvéti szent háromnapon Szabadkán
2023.04.13.
LXXVIII. évf. 15. szám
Msgr. Santo Gangemi, apostoli nuncius a húsvéti szent háromnapon Szabadkán

- a látogatás összefoglalója -

„Ezen az éjszakán, amikor hazatérünk, ha szükség mutatkozik rá, erősítsük meg a tudatot, hogy nem valami vak sors gyümölcsei vagyunk, s nem is a természeti elemek fejlődésének, hanem az Istentől vagyunk szeretve, akarva és teremtve, aki tőlünk soha nem tartotta vissza irgalmas kezét; az Atyától, aki akkor is szeretett minket, amikor hátat fordítva neki hűtlenné lettünk hozzá, és aki nem tagadott meg tőlünk semmit, mindvégig szeretett, egészen az emberi logika által elképzelhetetlenig.” – mondta Msgr. Santo Gangemi, apostoli nuncius, a szabadkai Székesegyházban megtartott húsvéti vigílián elhangzott szentbeszédében, 2023. április 8-án, ahol a Szabadkai Egyházmegye meghívására részt vett a húsvéti szent háromnapon, amelyet a nagycsütörtöki olajszentelési misével kezdett és a húsvétvasárnapi ünnepi szentmisével zárt.


Fotók: Kovács Attila, Kovács Ákos

Msgr. Santo Gangemi, a Szentszék belgrádi nagykövetének látogatása az egyházmegye hívei és papsága számára is rendkívüli jelentőséggel bírt. Látogatásának központi eseményei elsősorban a szentmisék és szertartások köré csoportosultak. Az olajszentelési szentmisén Msgr. Fazekas Ferenc, egyházmegyei kormányzóval és közel 80 egyházmegyés lelkipásztorral ünnepelt, majd az Úrvacsora szentmiséjén, a lábmosás szertartásán fiatalok lábát mosta meg, nagypénteken a rossz idő miatt a városi kálváriára tervezett keresztúton, a Jézus Feltámadása templomban szólt a hívekhez, buzdítva őket arra, hogy a feltámadás bennünk is történjen meg. Nagyszombaton felkereste a Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhelyet, Szentkutat, ahol kifejezte örömét és óhaját, hogy vegyük fel a kapcsolatot a Szirakuza-i Könnyező Szűzanya Kegyhellyel. Később felkereste a Josephinum papi otthont, elbeszélgetett a nyugállományban lévő papokkal, köztük Msgr. Pénzes János, nyugalmazott püspökkel, majd felkereste a Miasszonyunkról nevezett Bácskai Nővéreket is. Találkozott Jézus sírjának őrzőivel, ami térségünkben igazi kuriózumnak számít.

Nagyszombaton este a húsvéti vigílián tartott szentbeszédében, az apostoli nuncius kifejtette, hogyha Betlehem éjszakáján „az Ige testté lett” (Jn 1,14), a sötétségben, amely a keresztre feszített testét rejti, az elszenvedett fájdalmában, Isten visszatér, hogy kimondja az utolsó szót, az élet szavát, amely legyőzi a halált, a gonoszt és a bűnt; a remény szava arra emlékeztet bennünket, hogy Isten szeretete az egyetlen, amely minden emberi szenvedésre megoldást talál, és egy jobb élet üzenetévé alakul át. Ezen az éjszakán ráébredünk, hogy csak Neki van egyetlen és utolsó szava az mi éjszakáinkra.

„Nekünk, mint azon asszonyoknak három szó válik feladattá ezen a húsvéton, és minden alkalommal, amikor Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának misztériumát ünnepeljük.

Emlékezni: Sürgős és talán soha nem látott szükség, hogy elgondolkodjunk az üdvösség tapasztalatán. A kapott javakra való emlékezés és a gonosztól, mindenekelőtt az eredendő bűntől való megszabadulás megnyit minket a megtérésre, és megerősíti a bizalmunkat Istenbe, akit nem lehet becsapni, és aki nem csap be.

Visszatérni: Az asszonyok "gyorsan elhagyták a sírt és siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak". Elhagyták a halál, a gyász és a könnyek helyszínét, és visszatértek azokhoz, akik ismerték és szerették Jézust. Sürgősen magunk mögött kell hagyni a kilátástalanság és a keserűség helyeit, és visszatérnünk és követnünk a feltámadás nyomdokait, vagyis azt az utat, amelyet Jézus értünk járt és velünk együtt akar járni.

Hirdetni: "Az asszonyok siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak." Nem lenne húsvét, ha nem lett volna hirdetése. Ne feledjük: a húsvét vigíliai szertartás pontosan azzal az üzenettel kezdődik, hogy Krisztus feltámadt, és hogy a világosság legyőzte a sötétséget. Feltehetjük magunknak a kérdést, hogy a mai társadalmunkban a sok ránk zúduló hír mellett nem hiányzik-e ez az egyedi és nélkülözhetetlen hirdetés: a remény és az élet üzenetének a hirdetése!?”

Szabadkai tartózkodása napjaiban, Gangemi érsek találkozott Szabadka Város polgármesterével, Stevan Bakić úrral, a Városi Képviselő-testület elnökével, Dr. Pásztor Bálinttal és Kern Imre alpolgármester urakkal, valamint Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével. Nuncius úr a találkozók után méltatta a város és az egyházmegye vallási és nemzeti sokszínűségét és a különböző felekezetek egymás mellett élését példaértékűnek nevezte. A Pannon RTV-nek adott exkluzív interjújában kiemelte: „A munkámat a Szentszék követeként két fronton szeretném végezni. Az első az államvezetéssel való kapcsolat, azaz prioritásként kezelem majd, hogy folytatódjon a jó kapcsolat a szerbiai vezetéssel, amely a kezdetektől fogva ilyen. Azaz azóta, amióta egy régebbi politikai rendszerben diplomáciai kapcsolatot alakított ki a két ország. Több mint száz évre vezethető vissza ez a kapcsolat, pontosan 1920 óta tart. Azután változott a politikai légkör. Szóval a prioritásunk folytatni a párbeszédet az államvezetéssel, együtt dolgozva az ország jólétéért.”

Látogatását húsvétvasárnap fejezte be, az ünnepi húsvéti szentmisén, szintén az Avilai Szent Teréz Székesegyházban, ahol apostoli áldást osztott, amely teljes búcsúval jár.

A Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája ezúton szeretné megköszönni hivatalos fotósaink, Kovács Attila és Kovács Ákos munkáját. Igazán méltón örökítették meg a szertartások és az egyéb kísérő rendezvények pillanatait. Emellett köszönjük a sajtó képviselőinek jelenlétét, akik fárdadhatatnul végigkísérték nuncius úr hivatalos programját. Külön köszönjük médiapartnerünk, a Pannon RTV közreműködését és Agárdi Gábor igazgatóhelyettes úr munkáját, aki a nunciussal folytatott exkluzív beszélgetést vezette.

 Illés Hajnalka / A Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..