home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye egyházmegyei kormányzójának karácsonyi üzenete
2022.12.22.
LXXVII. évf. 51. szám
Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye egyházmegyei kormányzójának karácsonyi üzenete

Krisztusban kedves Testvéreim!

„Íme, jó hírt hozok nektek, amely nagy öröm lesz az egész népnek! Ma megszületett a Megváltótok, az Úr Krisztus, Dávid városában.” (Lk 2,10 – 11)

Jézus születésének hírüladása valóban örömhír számunkra, mert Ővele joggal remélhető egy szebb világ kezdete. Őbenne maga a Jóisten jött közénk. Velünk akart lenni örömeinkben, de gyengeségeinkben, magányunkban, szenvedéseinkben és sikertelenségeinkben is.


 Fotó: Kovács Attila / Szabadkai Egyházmegye

A mai világ nagy része lehetőség szerint ünnepi fényben üli meg Karácsony napjait. Azonban, amikor gondolatban visszatérünk a történelmi Karácsonyra, akkor észrevehetjük, hogy a betlehemi Karácsony egyáltalán nem volt olyan csillogó. Mert mi szép van egy elhanyagolt istállóban, mi szép van a szegénységben, mi szép van az emberek rideg közönyében? Mi szép van abban, hogy csak ennyit nyújtottunk a jó Istennek, amikor e világra született? A történelmi betlehemi kép nagyon is vigasztalan és sivár. Egy valami mégis széppé tette azt, ragyogóan felejthetetlen örök-széppé: megjelent benne a jó Isten, az Úr mosolya, jósága, irgalma, szeretete.

A Mennyei Atya azért választotta Fiának születési helyéül éppen azt a nyomorúságos környezetet, mert meg akarta értetni velünk: nem lehet olyan nyomorúság, olyan reménytelenség, elhagyatottság, amely széppé ne válna, ha megjelenik benne a jó Isten, Aki maga a szeretet (v. ö. 1 Jn 4,8). Így lehet, hogy életünk, életkörülményeink szegényes, ínséges, magányos, vagy éppen fájdalmas, de ha a szeretet veszi körül, akkor mindez egészen más fényben mutatkozik meg.

Nagy Szent Leó pápa szavai szintén örömre szólítanak fel bennünket: „Szeretteim! Ma született a mi Üdvözítőnk, örvendezzünk! Nem szabad szomorkodnunk akkor, amikor az Élet születését ünnepeljük; annak az Életnek születését, aki kiontotta belőlünk a haláltól való félelmet, és ígéretével az örök élet örömét oltja belénk. Senki sincs ebből az örömből kizárva, egyformán mindannyiunknak megvan a közös okunk arra, hogy örvendezzünk. A mi Urunk ugyanis, mint a bűnnek és a halálnak legyőzője jött közénk, hogy miként senkit sem talált köztünk bűntelennek, ugyanúgy mindnyájunkat megváltson. Vigadjon a szent, mert közeleg győzelmi pálmája! Őrüljön a bűnös, mert megbocsátásra kap meghívást. Örvendezzék a meg nem keresztelt is, mert őt is az életre hívják!”. (I. Beszéd az Úr születése napján)

Egyházmegyénk hívő népének szívből kívánom, hogy keresztény hitünk e nagy ünnepét, a Karácsonyt töltsék igazi örömben. Mindannyiunk szívében valóban szülessék meg Jézus, és Vele együtt az Ő szeretete. Ámen.

Msgr. Fazekas Ferenc
egyházmegyei kormányzó

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..