home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mozgássérültek hagyományos horgászversenye Palicson
Bojniczky György
2013.09.25.
LXVIII. évf. 39. szám
Mozgássérültek hagyományos horgászversenye Palicson

Immár hetedik alkalommal rendezték meg a fogyatékkal élők horgászvetélkedőjét Palicson. A verseny szervezője a disztrófiás betegek szabadkai egyesülete, az anyagi háttérről pedig a tartomány gondoskodott.

A szabadkai vendéglátókkal együtt ezúttal összesen hatvan mozgássérült versenyző vetélkedett, a vendégek nyolc szerbiai városból: Kraljevóból, Kragujevacról, Kikindáról, Pancsováról, Újvidékről, Rumáról és Zomborból érkeztek. A verseny helyszíne — mint eddig is — a palicsi férfistrand volt. A vendégeket Snežana Šijan polgármesteri tanácsos, Nikola Georgie, a vajdasági disztrófiások egyesületének alelnöke, valamint Piukovity Tibor, az Észak-bácskai Disztrófiás Betegek Egyesületének elnöke fogadta. Az egybegyűlteknek Snežana Šijan elmondta, hogy Szabadka igyekszik megkönnyíteni az ezzel a betegséggel küzdő emberek hétköznapjait, erről már a közintézmények bejáratánál kialakított rámpák is tanúskodnak. Belgráddal együttműködve elkezdődött a személyi kisegítők kiképzése is. Piukovity Tibor hangsúlyozta, hogy ez a horgászvetélkedő már szerbiai szintűvé lett, több dél-szerbiai városból is érkeznek már versenyzők. Majd hozzátette, hogy a verseny jótékony hatást gyakorol a mozgássérültekre, mivel ki tudja őket zökkenteni a hétköznapok reménytelenségéből. Jó alkalom arra, hogy kiszabaduljanak a természetbe, és egyenrangúnak érezzék magukat a többi emberrel.  
Felmerül a kérdés, hogy a tolókocsihoz kötött emberek vajon hogyan tudják a kezükbe fogni a horgászbotot. És éppen ez a dolog lényege: ezek a megmérettetések nem ölre menő küzdelmek, mint ahogyan más horgászversenyeken tapasztalható. Itt toleránsabbak a szervezők, és a mozgássérült versenyző helyett a kísérője (ápolója) is horgászhat, a szinte mozdulatlanságra ítélt ember pedig mellette ülve azonosulhat vele, figyelemmel kísérheti az úszót, utasításokat adhat, hogy mivel, hogyan etessenek, milyen messzire kerüljön a csali, milyen botot, horgot használjanak stb. Ezt a feladatot sokszor a versenyző házastársa is el tudja látni. A tolókocsiban ülők vannak a legrosszabb helyzetben, hiszen a vízpartot csak nehezen tudják megközelíteni, azt is csak a teljesen egyenes partrészeken. Manapság már erre a tényezőre is jobban odafigyelnek a szervezők, egyre több tó partján alakítanak ki erre a célra mólókat, hogy kedvezzenek a tolókocsihoz kötött horgászoknak.
A verseny három órán át tartott, főleg apró halak akadtak horogra, de egyeseknek így is tetemes mennyiséget sikerült kibányászniuk a Palicsi-tó méregzöld vizéből. Mint pl. az Újvidékről érkezett, egyéniben első helyezett Pásztor Sándornak, aki a versenyen csaknem három kilónyit fogott ezekből az apró halakból.
Egyéni versenyben a következő rangsor alakult ki: aranyérmes lett az újvidéki  Pásztor Sándor 2920 g hallal, második helyezett a kraljevói Čurčić Predrag 2460 g hallal, harmadik a čačaki Pavlović Radovan 1700 g hallal.
Csapatversenyben a szabadkaiak lettek az elsők, Baté Nándor, Takács György és Gloncsák Gordán felállásban. Második az újvidéki csapat:  Pásztor Sándor, Kovács Attila és Rancinger Petar, a harmadik helyet pedig Ruma csapata szerezte meg, Aleksić Željkónak, Valček Ljubomirnak és Popović Aleksandarnak köszönhetően.
A verseny befejeztével a részvevőket finom ebéddel vendégelték meg a szervezők a palicsi Fontana étteremben, s ugyanott ünnepélyes keretek között vehették át a győzteseknek járó érmeket és serlegeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..