home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Mozdulj ki! — családi napot tartottak Csókán
Tóth Lívia
2020.06.15.
LXXV. évf. 24. szám
Mozdulj ki! — családi napot tartottak Csókán

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A tervet, hogy minden hónapban más-más szakosztály készítsen programot a közönségnek, a járványhelyzet írta felül. Az egyesület a kényszerű bezártság utáni első nagyobb rendezvényét, a Mozdulj ki! elnevezésű családi napot a hétvégén tartotta meg.

A civil szervezet alapítói, megálmodói továbbadták a közösséget építő és összetartó kulturális örökség tiszteletét, szeretetét az utánuk következő generációknak, és ezt teszik azok is, akik jelenleg a Mórában tevékenykednek. Megszerettetik a gyermekekkel és a fiatalokkal a népdalt, a népzenét, a néptáncot, a magyar irodalmat, a nemzeti történelmet és a helytörténetet, a csoda szép hímzéseket és nem utolsósorban a finom ételeket, hiszen a gasztronómiai kultúra is az örökségünkhöz tartozik.


Tóth Lívia és Báló Andor felvételei

A délelőtt folyamán, miközben a községbeli művelődési egyesületek tagjai az udvarban felállított bográcsok körül szorgoskodtak, a legkisebbek az épület nagytermében kézműves-foglalkozáson vettek részt, valamint népi gyermekjátékokkal múlatták az időt.

A szervezők alkalmi kiállításokkal kedveskedtek a jelenlevőknek: az egyik az egyesület Százszorszép kézimunkacsoportjának munkáiból készült, a másik Csonti István helytörténet-kutató összeállításában a csókai kastély utolsó tulajdonosának, a Léderer családnak az életét mutatta be, a pannókon azok a gyermekrajzok kaptak helyet, amelyeket az óvodások a járványszünet alatt, otthon készítettek.

Az eseményen tiszteletét tette Pásztor István, a VMSZ elnöke, Kovács Elvira parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke, Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselő, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, oktatási titkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Pintér Anna-Mária és Juhász Attila, a VMSZ IB-tagja, Újhelyi Nándor, a VMSZ elnökségének tagja, dr. Molnár Viktor, a VMSZ tanácsának tagja, Sutus Áron, a VMMSZ elnöke, Kormányos László tartományi képviselő, a VMSZ csókai listavezetője és az önkormányzati választási lista jelöltjei.

Az alkalmi műsor kezdetén az egybegyűlteket Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke köszöntötte, felidézve, hogy a közösség tizenkét évvel ezelőtt vette birtokába a jelenlegi székházat.

— Hitünk és tetteink, valamint összefogás nélkül ez a csoda nem történhetett volna meg, hogy a nemzeti összetartozás évében a saját székházunkban ünnepeljük egyesületünk 50. születésnapját. Az akkori és a mostani cselekvő politizálás ragyogó példája ez a csoda, hiszen már eleink is megálmodták, és akarták maguknak a rég megérdemelt otthont. Ebben pedig nem más segített és segít bennünket folyamatosan, mint a Vajdasági Magyar Szövetség. Ha a VMSZ nem karolja föl a Móra építkezési tervét, akkor szinte biztos, hogy ma nem állnék itt önökkel, és nem így ünnepelnénk. De itt vagyunk, mert folyamatosan velünk van a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzeti Tanács, a csókai Művelődési és Oktatási Központ. Olyan támogatóink vannak, mint Csóka Önkormányzata, a Szekeres László Alapítvány, a tartományi titkárságok, az anyaországi Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csoóri Sándor Alap — hangsúlyozta Kiss Tóth Erika.

Pásztor István felszólalásában kifejtette, nemrégiben százéves küzdelmünk sikerességét ünnepeltük, ami annyit tesz, hogy a vajdasági magyarság kész a folyamatos megújulásra. Új generációk nőttek fel, melyek miatt érdemes kitartani. A politikai érdekérvényesítő erő pedig azért is fontos, mert az tudja tovább vinni a kis közösségek igényeit.
A művelődési műsorban fellépett a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi-férfikara, Gazsó Tibor Somi és Varga Viola néptáncosok, a hódegyházi származású, jelenleg Budapesten élő Szemerédi Bernadett színművésznő, valamint Mihók Attila irányításával az egyesület egykori citerásai, akiknek a más településekről érkezett társaik is segítettek egy csókai népdalcsokor előadásában.

Kormányos László egy ötven rózsaszálat tartalmazó kosarat ajándékozott Kiss Tóth Erika elnöknek. A virágok az eddig átélt évek mellett a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tevékenységének sokszínűségét jelképezték.


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..