home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mozdulatművészet Zentán is
Bíró Tímea
2018.07.11.
LXXIII. évf. 27. szám
Mozdulatművészet Zentán is

A mazsorett azontúl, hogy rendkívül látványos, magabiztosságot és szép testtartást ad, valamint fejleszti a ritmusérzéket.

A szórakoztató műfaj az idők során világszintű táncos sporttá fejlődött.

A mazsorett több mint szórakoztató műfaj, hiszen a koreográfiák megtanulása és a menet közbeni botforgatás nagy koncentrációt és ügyességet igényel. Zentán is egyre népszerűbb ez a látványos mozgásforma. Horvát Kátai Anitával, a zentai mazsorett-tánccsoportok vezetőjével beszélgettünk az eddigi sikerekről, élményekről.

— A Flamenco Táncklub 1991-ben alakult meg Horvát Kátai Péter vezetésével, viszont akkor még csupán a klasszikus tánc oktatásával foglalkozott. 2007-ben alakult meg a mazsorett-tánccsoport, mert szerettünk volna egy jó megoldást találni arra, hogy nem volt elég fiú táncosunk. Előbb pomponnal táncoltunk, majd rátértünk a botforgatásra. Tizenöt-húsz lánnyal kezdtünk el foglalkozni, majd idővel ötvenre nőtt a jelentkezők száma. Jelenleg ötven-hatvan tagot számlálunk, és három korcsoportba osztottuk őket. A kadétcsoportba az ötévesektől akár a tízéves gyerekek is megtalálhatóak, a junior kategóriában tizenegy—tizennégy éves korú lánykák vannak, a szenior csoportban pedig a tizenöt éven felüliek táncolnak.

Anita kislánykora óta táncol, és ezt a szeretetet próbálja átadni a fiatalabbaknak is. A mazsorettben alkalmazott mozgás a táncon alapszik.

— Ennél a mozgásformánál nagyon fontos a test-, a láb-, az ujj- és a testtartás, tehát valójában mindenre kell figyelni. Ezenkívül a tekintet is lényeges, hiszen a versenyen a bírókra kell nézni. A mazsorett szépen formálja a testet, és az sem mellékes, hogy a mozgás örömet szerez, a klub tagjai pedig egy összetartó, nagy család részévé válnak.

A tánccsoportok heti két alkalommal találkoznak. Hétfőn és szerdán egy-egy órát vesz igénybe a foglalkozás. Mindegyik csoportot Anita vezeti, aki nagyon ügyel rá, hogy az edzések bemelegítéssel kezdődjenek és levezetéssel fejeződjenek.

A táncosok rengeteg helyen felléptek. Jártak már Franciaországban, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, illetve a hazai rendezvényeken is aktívan szerepelnek.

— Gyakran kapunk meghívást, és igyekszünk mindegyiknek eleget tenni, viszont ez egy kicsit nehézkes úgy, hogy az útiköltség felét sokszor a szülőknek kell állniuk. Franciaországba például továbbjutottunk, mert jól teljesítettünk az előző versenyeken. Tavaly az I. Zenta Openen, mely egyúttal az országos megmérettetés is volt, mindhárom csoportunk országos bajnok lett, erre nagyon büszkék vagyunk. Külföldön is mindenhol dobogós helyezést értünk el. Hatalmas segítség számunkra, hogy a klubtól és egy üzlettől ruhákat, valamint felszerelést kapunk.

Július 1-jén került sor a II. Nemzetközi Mazsorettfesztiválra, mely a Flamenco Táncklub szervezésében valósult meg a zentai sportcsarnokban. Az idén a szerbiai csapatokon kívül romániaiak és magyarországiak vetélkedtek egymással. A rendezvényt Zenta város önkormányzata is támogatta.

Anita felhívja a fiatal lányok figyelmét arra, hogy bárki bármikor bekapcsolódhat a tánccsoportok munkájába.

— Meg kell becsülni a gyerekeket. Akkor kell befogadni őket, amikor megjön a kedvük a mazsoretthez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..