home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mozdony és a paprika: mindkettő erős
Csermák Zoltán
2017.10.04.
LXXII. évf. 40. szám
Mozdony és a paprika: mindkettő erős

Érdekességek az Alpok-Duna-Adria adásában

Az Alpok-, a Duna- és az Adria menti országok közös televízió-műsorában e héten a hagyományok és a történelem játssza a főszerepet. A magyar paprikával - és imádságos lélekkel -   gőzösön juthatunk el Giulia tartományba.

Az Alpok-Duna-Adria magazinműsort minden ország azonos tartalommal, a saját nyelvén készíti el. A félórás adásokat a résztvevők kéthetenként sugározzák.

Kezdjük hazai tájakkal! A szegedi riport még a nyarat idézi. A város környéke, a Tisza folyó völgye, különösen alkalmas a paprika termesztésére. A napfényes órák száma magas, a kedvező talajadottságok, a szegediek termesztési tapasztalatai és kísérletező kedve, mind hozzájárultak a sikerhez, formálták a szegedi paprika színét, ízét és aromáját. A termesztés első nagy virágkora a két világháború között volt, ezen a termőtájon akkor körülbelül 15 ezer ember „paprikázott”. 

A német műsorkészítők vonatjaikkal büszkélkedtek. Bajorországban  még közel  harminc gőzmozdony üzemel.  A Chiemsee-vasút idén ünnepli 130. születésnapját, hiszen első útjára röviddel a legendás bajor király, II. Lajos halála után került sor. A gőzösöknek azóta  egészen modern kihívásoknak kell megfelelniük, hiszen sokan emelnek szót  a finom por és  légszennyezés miatt, ami a füstkibocsátás  miatt elkerülhetetlen.

Szlovén szomszédaink Ptujba kalauzolnak minket. Az egyik legrégebbi szlovén város, már a  rómaiak idején  is ismert volt.  A középkorban az ókori romokon ismét település emelkedett, amely forgalmas kereskedőközponttá alakult.  A helyiek büszkék történelmükre és városuk szépségére. Arról, hogy a korábbi évszázadok életvitele ne merüljön feledésbe, a Császári-Királyi Ptuj Egyesület gondoskodik, ők ugyanis, az immáron hagyományos várjátékok szervezői.

Friuli-Venezia Giulia tartomány egyik leghíresebb búcsújárása, a barbanai Szűz Mária ünnepéhez kapcsolódik. Sajátos körmenetnek lehet tanúja az idelátogató: feldíszített bárkák hada népesíti be a Grado és Barbana települések közötti tengeröblöt. A zarándoklattal az  1237-es pestisjárvány idején, a gradóiak által tett fogadalomra emlékeznek.


Szerkesztő: Sári Zsuzsa
Adás: október 5., csütörtök  (Duna 7.10)
Ismétlés: aznap (Duna World 15.40) 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..