Motorkerékpárok 2021-ben (1.)
Lábadi Loránd
2021.06.09.
LXXVI. évf. 21. szám
Motorkerékpárok 2021-ben (1.)

A motorkerékpárok világa sokkal izgalmasabb és érdekesebb, mint az autóké, mivel a két kerék az nem négy kerék, tehát a motorkerékpárról sokkal nagyobbat lehet esni, és ez akár tragédiával is végződhet. A motorozást kedvelők azt mondják, hogy ez egy életforma, melyet nagyon kell szeretni, mert különben nem működik, és csak azoknak ajánlják, akik élvezik a száguldás e formáját. Lényegében egy nagyon veszélyes közlekedési módnak tartják, mert a sok motorbaleset nagy hányada végzetes. Ez a gyorsaság az ismert márkák estében egy elvárt követelmény, melyet a gyártók szívesen teljesítenek is, és ezzel csak a jó hírüket növelik. Az élmezőnybe tartozók közül csak néhányat említünk meg, és ezen belül is csak egy-két modellt.

A Honda CMX 1100 Rebel a legújabb modell, mely egy nagyon pontosan megtervezett és legyártott motorkerékpár. A megbízhatóság jellemzi ugyanúgy, ahogyan a többi kétkerekűt is. Hossza 2240 mm, szélessége 853 mm, magassága 1153 mm, öntömege 223 kg. Az ülésmagasság 700 mm, a sebességváltó hatfokozatú, az áttétel lánccal történik. A négyütemű, kéthengeres erőforrás 1084 cm3 hengerűrtartalmú, a teljesítménye 87 lóerő (64 kW), az üzemanyag-fogyasztása 4,9 liter körül alakul, persze a hajtás módjától függően. A motorkerékpár első benyomásra nagyon szép, stabilan fekszik az úttestre, így biztonságosabb a rajta való ülés, de az egyensúlyban tartása is sokkal könnyebb, mivel alacsony a súlypontja. Az indítás elektronikusan történik, az első fék négydugattyús, radiálisan rögzített tárcsás, míg a hátsó fék 256 mm átmérőjű, egydugattyús és szintén tárcsás. Az értékesítése nem lesz különösebben nehéz, mivel ez a felszerelés mind műszakilag, mind elektronikailag a legmagasabb szintet képviseli.

A Suzuki Katana meghatározott számban kerül a piacra, ami a modell sikerességét hivatott lemérni, egyúttal a műszaki technológia tesztelése is cél. Hossza 2130 mm, szélessége 835 mm, magassága 1110 mm, öntömege 215 kg, ülésmagassága 825 mm. A motor négyütemű, négyhengeres, soros beépítésű, a hengerűrtartalma 999 cm3. A motorteljesítmény 148 lóerő (110 kW), elöl dupla tárcsafék, hátul pedig szimpla tárcsafék gondoskodik a biztonságos megállásról. A Katana hű maradt a névhez, és hozza a már megszokott minőséget, amit a nagyszámú vásárló is bizonyíthat a világ minden pontján, mert a Suzukit mindenhol ismerik. A kompakt könnyített váz a legújabb fejlesztésű.

A következő márka a BMW, ezen belül az R 1250 RS modell, melynek hossza 2202 mm, szélessége 925 mm, magassága 1255 mm, öntömege 243 kg, ülésmagassága 820 mm. A kéthengeres, négyütemű boxermotor 1254 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 134 lóerő (100 kW), üzemanyag-fogyasztása 4,75 l/100 km. Végsebessége 200 km/h, az első fék dupla tárcsás, átmérője 320 mm, négydugattyús. A hátsó fék egytárcsás, átmérője 276 mm, kétdugattyús. A motorkerékpár külső kidolgozása minden szempontból tökéletes, a beszerelt műszaki technológia a legújabb fejlesztésű.

A Kawasaki Z900 MY a legújabb modell, mely már a megjelenésével sugározza a precizitást, és a legmodernebb felszereltség jellemzi. Ha alaposan szemügyre vesszük, láthatjuk a kidolgozás pontosságát és a legjobb minőségű anyagokat, melyek a motorkerékpár minden pontján megtalálhatóak. Hossza 2070 mm, szélessége 825 mm, magassága 1080 mm, öntömege 210 kg, az ülés magassága 820 mm. Az erőforrás négyhengeres, négyütemű, soros beszerelésű, a hengerűrtartalom 948 cm3, a maximális teljesítmény 125 lóerő (92,2 kW). Az üzemanyag-fogyasztása 5,7 l/100 km, az első fék típusa 300 mm-es dupla tárcsa, négydugattyús, dupla úszóágyazású, a hátsó egyoldali, egydugattyús, 250 mm-es féktárcsa.

A Harley-Davidson Heritage 114 egy amerikai motorkerékpár, mely nem annyira elterjedt az európai kontinensen, ellenben az Egyesült Államokban annál inkább. Hazánkban nagyon keveset találhatunk belőle, ami a túl magas árnak tulajdonítható, de ennek ellenére sokan ismerik. Hossza 2415 mm, ülésmagassága 680 mm, hengerűrtartalma 1868 cm3, öntömege 330 kg. Az első fék típusa rögzített négydugattyús, hátul kétdugattyús, önbeálló. Ennek a modellnek az eladási ára a színezéstől és a további felszereltségtől függően változik, de több kiegészítő az alapcsomag része. Az Egyesült Államokban ez a márka a határozottság és a szabad életstílus szinonimája. A Harley-Davidsonok vonalvezetése nagyon kicsit változott az elmúlt években, de mégis minden modell különbözik valamiben, amit csak a szakértők vesznek észre. Mindenesetre a lenyűgöző nagy motorok egyike, ha nem a legszebbike.

A Yamaha cég is minden évben igyekszik meglepni a motorozás szerelmeseit, ezért az FJR 1300 AE jelzésű modellel állt elő, melynek hossza 2230 mm, szélessége 750 mm, magassága 1325 mm, öntömege 292 kg, ülésmagassága 805 mm. Az erőforrás négyhengeres, négyütemű, 1298 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 146,2 lóerő (107,5 kW), indítása elektromos. Üzemanyag-fogyasztása 6,2 l/100 km, a meghajtás kardántengely segítségével történik. Elöl hidraulikus kettős tárcsafék található, átmérője 320 mm, a hátsó fék szintén hidraulikus tárcsafék, 282 mm átmérővel. Ezt a motorkerékpárt terepre is, és úttestre is ajánlják, tehát megbízható, és a gyűrődéseket is rendkívül lazán veszi. A megjelenése határozott, de sportos is, ezért minden korosztálynak ajánlott.

(Folytatjuk)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mérföldkő rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..