home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Moszkva: hadihajót és hadianyagraktárt semmisített meg az odesszai kikötőre mért csapás
2022.07.25.
LXXVII. évf. 29. szám
Moszkva: hadihajót és hadianyagraktárt semmisített meg az odesszai kikötőre mért csapás

Egy dokkban álló ukrán hadihajót és egy amerikai, Harpoon hajóelhárító rakétákat tároló raktárt semmisített meg az odesszai kikötő hajójavító üzemére Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel mért csapás — közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok megjegyezte, a szombaton végrehajtott támadás üzemképtelenné tette az ukrán haditengerészet hajójavító és korszerűsítő vállalatának kapacitásait.


Marija Zaharova (fotó: Russian Foreign Ministry - МИД России/ Facebook)

„Kalibr rakéták az odesszai kikötőben megsemmisítettek egy katonai infrastrukturális létesítményt, precíziós csapással elküldtek egy ukrán hadihajót a kijevi rezsim kedvenc címére” — közölte a támadásról Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Zaharova nyilatkozatában az ukrán kommunikációnak arra a gyakran használt elemére utalt, hogy a háború elején egy ukrán katona keresetlen szavakkal küldte el melegebb éghajlatra a Kígyó-sziget helyőrségét megadásra felszólító Moszkva cirkálót. A helyőrség végül kapitulált, és az oroszok július végéig megszállva tartották a szigetet. A Moszkva, az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója pedig elsüllyedt, az ukrán verzió szerint rakétatalálat, az orosz szerint pedig a fedélzetén bekövetkezett lőszerrobbanás következtében.

Konasenkov vasárnap azt is elmondta, hogy nagy hatótávolságú, precíziós tengeri és légi indítású fegyverek az ukrán légierő repülőeszközeit találták el a Kirovohrad régióban lévő Kanatove katonai repülőterén. Közölte, hogy a 10. ukrán rohamhadosztály 108. és 109. zászlóaljának a Verhnekamenszke falu közelében lévő állásaira mért csapások következtében a személyi állomány több mint 70 százaléka megsemmisült.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Mikolajivban az orosz légierő nagy pontosságú fegyverei csapást mértek a 28. gépesített dandár és a 123. területvédelmi dandár fegyver- és lőszerraktáraira egy mozdonyjavító üzem területén. Ennek következtében több mint 50 katona életét vesztette, több mint 3000 darab tüzérségi lőszer és 10 páncélozott jármű pedig megsemmisült.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 260 repülőgépet, 144 helikoptert, 1605 drónt, 357 légvédelmi rakétarendszert, 4156 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 763 rakéta-sorozatvetőt, 3196 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4457 speciális katonai járművet veszítettek.


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook

A helyi hatóságok szerint az ukrán erők ismét amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetővel lőtték a kahovkai vízerőművet Herszon megyében. A létesítmény gátja felett átívelő híd ennek következtében megsérült. Az erőmű továbbra is működik. Donyeckben belövéseket kapott egy óvoda. Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszbarát katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette, hogy orosz állandó katonai támaszpontnak kellene majd garantálnia a régió biztonságát „a külső agresszió és az ukrán nacionalisták terrorja ellen”, miután a megszállt ukrajnai területen megtartják a népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozás ügyében.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6490 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a román—magyar határon pedig 6453-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel. Vonattal 784 ember — köztük 322 gyerek — érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..