home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Most igen vagy nem?
BESZEDICS Adrienn
2013.08.14.
LXVIII. évf. 33. szám

Minden országban mások a szokások, főként a vallásban, az étkezésben, esetleg a köszönési formában. Vannak viszont olyan államok, amelyekben az emberek furcsábbnál furcsább dolgokat tesznek.

Első pillantásra nincs túl nagy különbség a szerb és a thai közlekedés között, de míg nálunk egy ütközést káromkodás követ, náluk az az első, hogy megölelik egymást, és megnézik, a másik ember megsérült-e. Nálunk, ugye, sokkal fontosabb, hogy mi történt az autóval.
Nálunk illetlenségnek számít a csámcsogás, a fülpiszkálás, de például Koreában ugyanezeket elvárják.
A távol-keleti népek nemcsak az étkezési, hanem a higiénés szokásaikkal is képesek meglepetést okozni. Ott meglepődnek azon, ha valaki zsebkendőt használ, mivel nem értik, hogyan képes valaki az orrából származó váladékot a zsebében hordani. Erről a svédek is hasonlóan gondolkodnak.
Európa szinte minden országában igent jelent a bólogatás, és nemet a fejrázás, de Bulgáriában éppen fordítva van.
Ha Spanyolországban jársz és egy hivatalos rendezvényen kell részt venned, és illemtudó szeretnél lenni, legalább félórát kell késned.
Az eltérő szokásokon kívül egyes helyeken érdekes, nem hétköznapi törvényeket hoznak, s ha nem tartják be őket az emberek, büntetésben részesülnek.
Például Nem York Cityben tilos séta közben újságot olvasni. Olaszországban nagy tiszteletet tanúsítanak Szűz Mária iránt, ezért a Mária névre keresztelt nők nem lehetnek prostituáltak. Németországban tilos a hidakon ütemes lépésben menetelni, mert attól a híd rezgésbe jön, és leszakadhat.
Ezeket a dolgokat még valamennyire meg lehet érteni, de vannak olyanok, amelyek láttán egyszerűen tátva marad az ember szája, és nem tudja, sírjon-e vagy nevessen. Például Devonban (Connecticut) tilos naplemente után hátrafelé menni. Azok is büntetést kapnak, akik Orlandóban az elefántjukat egy parkolóórához kötik, és nem fizetnek parkolási díjat. Ausztráliában a kengurukkal való szex csak akkor engedélyezett, ha az ember részeg. Memphisben (Tenessee) tilos a békáknak este 11 óra után kuruttyolni. Arizónában az is könnyen pénzbírságot kaphat, aki kettőnél több vibrátort tart a házában.
Az utóbbi pár mondat után érdemes elgondolkozni azon, hogy az emberi hülyeség meddig fokozódhat, meddig tudunk még elmenni. Előfordulhat, hogy bármeddig, hiszen már Albert Einstein is megmondta: „A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.”

BESZEDICS Adrienn
(Az írás a Bánáti Újság nyári
újságíró-iskolájában készült)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..