home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Most aztán vesz lakást?
(tv., re)
2007.07.18.
LXII. évf. 29. szám
Most aztán vesz lakást?

A lakáshoz jutásban, a családalapítás és életkezdés feltételeinek megteremtésében legtöbbször a szülőknek kell segíteniük gyermekeiket. Az iskola elvégzése nem egyértelmű garancia az állás megszerzésére, tehát a lakásvásárlásra sem. A fiatal generáció házasodási, gyermekvállalási magatartásá...

A lakáshoz jutásban, a családalapítás és életkezdés feltételeinek megteremtésében legtöbbször a szülőknek kell segíteniük gyermekeiket. Az iskola elvégzése nem egyértelmű garancia az állás megszerzésére, tehát a lakásvásárlásra sem.
A fiatal generáció házasodási, gyermekvállalási magatartásában radikális változások tapasztalhatók. Ennek egyik szembetűnő jele a családalapítás és gyermekvállalás későbbre halasztása, hiszen az utóbbi években a létbiztonság megteremtésének fontosságát szem előtt tartva egyre több nő szül idősebb korban. A családok egyik ,,életcélja az otthonteremtés, vagyis a magántulajdon megszerzése. Szinte ez az egyetlen vagyon sok családban, amelynek megteremtése, a részletek törlesztése egy élet feladatává vált. De létezik egy másik probléma is: a születések számának folyamatos visszaesése nagyrészt a házasodási kedv gyengülésével magyarázható. Az utóbbi években a családok nem érezték, hogy fontosak a kormánynak, hogy a gyerekvállalás egyben társadalmi ügy is. Ezen a helyzeten próbál változtatni a napokban életbe lépett ingatlanvásárlási adókedvezmény. A törvénymódosítás szerint azoknak a lakosoknak, akik 2006. július 1-jéig nem rendelkeztek saját lakással, jogukban áll lakást venni a tulajdonjog átírásakor szükséges adófizetés nélkül. Emellett az első lakást vásárlók számára visszatérítik a hozzáadott értékadót, amit a befektetők beszámítanak a lakás árába, s ami az ár nyolc százalékát teszi. A többieknek lakásvásárláskor az eddigi 5 százalék helyett 2,5 százalék adót kell fizetniük.
HORVÁTH Ervin kelebiai gépkocsiszerelő:
- Igen, veszek egy egyszobás lakást a városban. Már folyamatban van a banki hitel jóváhagyása. Az új törvény most a legjobbkor jött, mert állítólag nem kell kifizetnem a lakás után az értékadót. A dolgok jelenlegi állása szerint ezer eurót megtakarítok így. Ez most igen jól jön nekem. Igaz, banki költségek címén már csaknem 400 eurót kifizettem, holott még jóvá sem hagyták a hitelemet. Az állam egyrészt segíti az ingatlanvásárlókat, másrészt mélyen a zsebükbe is nyúl, ha kölcsönt igényelnek. Nekem nem volt más lehetőségem megoldani a lakásproblémámat, így hát elkötelezem magam húsz hosszú évre. Többen mondták az ismerőseim közül, hogy hibát követek el, de én meg vagyok győződve arról, hogy helyesen cselekedtem. Harmincéves fejjel már nem élhetek a szüleimmel, és jó volna mielőbb megnősülni is. De hogyan, ha még saját lakásom sincs? Ha minden jól megy, néhány héten belül már lesz...
Tóth Arnold zentai főiskolai hallgató:
- A törvénymódosítást valóban jó dolognak tartom, de még így is azt gondolom, hogy nagyon kicsi azoknak a fiataloknak vagy más polgároknak a száma, akik saját erőből lakást tudnának vásárolni. Rengeteg olyan ismerősöm van, aki dolgozik ugyan, de feketén, nincs bejelentve. Nekik például lehetetlen lakásvásárlási kölcsönt vagy hitelt igényelni. Az munkáltatók addig élnek a lehetőséggel, amíg az állam szemet huny tevékenységük fölött. Nekem nem az adókedvezménnyel van gondom, hanem azzal, hogy ezzel a lehetőséggel csak nagyon kevesen tudnak élni, kevés az olyan polgár, aki minden feltételnek eleget tesz. Azt hiszem, ezzel a ténnyel az állam is tisztában van. Reményteljesen tekintek a jövő felé, de ha a realitásokat veszem figyelembe, akkor még sok víznek kell lefolynia a Tiszán, mire én és a hozzám hasonló diákok saját erejükből, hitel segítségével lakáshoz juthatnak.
SZÜGYI Ildikó szabadkai biztosítási ügynök:
- Az új törvény életbe lépésével számunkra, sajnos, még mindig nem teremtődtek meg a feltételek a lakásvásárlásra. A bankok túl nagy kamatot számolnak fel a hosszú lejáratú hitelek után, és mivel a férjemnek nincs biztos állása, nem merünk kockáztatni. Egyébként az adó eltörlése még nem olyan nagy segítség, hogy hirtelen fejest merjünk ugorni a vásárlásba. Számunkra ugyanis a jelzálog, illetve a húszszázalékos készpénzbefizetés sokkal nagyobb akadály. Jelzálog ugyanis mindenképpen kerül valamely ingatlanra: vagy az általunk vásároltra, vagy a szüleink házára. Szóval: ha nem tudunk húsz százalékot befizetni azonnal, készpénzben, akkor egy jóval nagyobb értékű ingatlant kell felajánlanunk betáblázásra, amíg le nem jár a hitelünk. Ez pedig legalább húsz év. Ilyen ingatlannal nem rendelkezünk, és nincs annyi készpénzünk sem, hogy a lakás árának húsz százalékát egyszerre kifizessük. Egyszóval: patthelyzetben vagyunk. Egyelőre tehát lemondunk a lakásvásárlásról.
MEZNERICS Zsuzsanna szabadkai gyógyszerésztechnikus:
- A kérdésre a válaszom: igen. Mi is most vagyunk benne a sűrűjében. Mintegy fél éve pályáztunk a népszaporulat-ösztönző hitelre, s mondhatom, idejében hozták meg a törvénymódosítást, hiszen nemrég kaptuk meg a kedvező választ. Nagyon jó dolognak tartom ezt az adókedvezményt, úgy gondolom, hogy ösztönzőleg hathat a fiatalokra is. Az állam mindeddig nem igazán törődött a fiatal házasokkal, ez az adókedvezmény viszont némi kompenzációt jelent és talán mások is bátrabban alapítanak családot, hiszen a lakás egyfajta biztonságérzetet nyújt. Azok a házasok, akiknek van saját ingatlanjuk, jobban, biztonságosabban tudnak tervezni is. Mi is így vagyunk ezzel. Két fizetésből gazdálkodunk, és nagyon bíztunk abban, hogy megkapjuk a kölcsönt. A törvénymódosításnak köszönhetően - mivel csökkentek az adóterhek - a kislányunknak is több jut. Azt gondolom, hogy az állam ebben az esetben a lakosság érdekeit is figyelembe vette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..