home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Most a Magyar Szó székházával kapcsolatos beruházás a legfontosabb”
Kartali Róbert
2022.10.27.
LXXVII. évf. 43. szám
„Most a Magyar Szó székházával kapcsolatos beruházás a legfontosabb”

A Magyar Szó újvidéki székházában rengeteg tér szabadul fel annak köszönhetően, hogy a nyomdát kiköltöztetik a telepi városrészben felépült második részlegbe. Az így üresen maradt helyiségeket felújítják, és a közösség számára fontos tartalmakkal töltik meg. Lesz magyar bölcsőde és óvoda, közösségi tér, konferenciaterem, irodalmi kávéház, nyomdamúzeum és egyéb tartalmak is. Pásztor István, a VMSZ elnöke és a Magyar Összefogás listájának képviselői szerdán tettek látogatást az intézménybe, melyre nagy változás vár a következő időszakban.

— Nehéz idők jönnek, de megteremtjük annak a lehetőségét, hogy az elkezdett és a stratégiailag fontos beruházásokat meg lehessen csinálni — emelte ki a találkozón Pásztor István. A VMSZ elnöke szerint jelenleg a Magyar Szó székházával kapcsolatos beruházásnál nincs fontosabb, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy mihamarabb ki legyen pakolva a székházból, hogy el lehessen kezdeni az építkezést, mert a következő tanévben, szeptember 1-jével meg kell hogy induljon az óvoda.

— A beruházás megvalósulása azt eredményezi, hogy sok tér fog felszabadulni ebben az épületben, ami arra ad lehetőséget, hogy új tartalmakat hozzunk ebbe a térbe, hogy óvodát csináljunk, bölcsődét csináljunk, ahol magyar nyelvű oktatás fog folyni, egy közösségi teret csináljunk, ahol konferenciákat lehet szervezni, ahol szobákat hozhatunk létre középiskolások számára, ahol szakkollégiumot lehet működtetni, ahol irodalmi kávézót lehet megteremteni a Forum Könyvkiadó szervezésében is, ahol olyan közösségi teret lehet létrehozni, ahol irodalmi estek, koncertek és egyéb más tartalmak tudnak megvalósulni. Emellett pedig még arra is lehetőség teremtődik, hogy egy nyomdamúzeum alakuljon ki az épületnek az alagsorában, ugyanis a Magyar Szó több mint hét és fél évtizede egyfajta nyomdamúzeumi forrásként is megélhető az eszközök, a nyomtatványok, a tudás, ami itt az elmúlt 75 évben fölszaporodott, az vonzó lehet turisták számára is — nyilatkozta a VMSZ elnöke.

A Magyar Szó a világon a legöregebb folyamatosan megjelenő, magyar nyelvű napilap, két év múlva ünnepli fennállásának 80. évfordulóját. Óriási hagyománya van, és hatalmas szellemi tőke halmozódott föl — emelte ki lapunknak Kabók Erika szerkesztő, aki egyúttal a Magyar Összefogás lista jelöltje is. Mint mondta, a vajdasági magyarság az egyetlen olyan kisebbség az országban, amelynek napilapja van. Ez egy szerzett jog, és egyben politikai kérdés is, hogy meg tudjuk-e őrizni, megmarad-e, vagy sem.

Kabók azt is elmondta, hogy a Magyar Szó azért is fontos, mert a vajdasági magyarságról és a vajdasági magyarságnak szól. A napilapnak közösségnevelő, közösségépítő és identitást megerősítő funkciója is van, továbbá az igényes nyelvművelés terén is hatalmas szerepet tölt be.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..